Din cuprinsul articolului
Pisicile sunt animale unice și misterioase, vă propunem o scurtă vizită în fascinanta lor existență. Adorate atât pentru drăgălășenia lor, cât și pentru ciudățeniile lor comportamentale. Obsesia lor de a lovi lucruri de pe mese și limbajul lor de dragoste sunt irezsitibile.
Dar sunt atât de multe alte lucruri neștiute despre pisici. Iată câteva secrete bine ascunse în fascinanta lor lume. Lucruri amuzante despre felinele noastre mult iubite.
Pisicile femele au doi cromozomi, în timp ce o pisică mascul are un cromozom X și un cromozom Y (XY). Culoarea este legată în principal de sexul lor. Gena care provoacă culoarea se află pe cromozomul X. Deoarece o pisică mascul are doar o singură genă X, dacă acel cromozom X are gena portocalie, va fi portocalie. Altfel spus, dacă o pisică de sex feminin portocalie are un pui de pisoi, toți masculii vor fi portocalii.
Dar, o pisică va fi portocalie doar dacă ambii cromozomi X poartă culoarea portocalie. Acest lucru înseamnă că ambii părinți trebuie să fie portocalii pentru a crea o pisicuță portocalie. Nu știm de fapt ce procent de pisici sunt portocalii, dar există estimări că este undeva între 2-5% din toate pisicile. Așadar, dacă pisica ta este o femelă portocalie, ea face parte dintr-un club de elită!
Pisicile au aproximativ 473 de papile gustative. Mult mai puțin decât oamenii. Noi avem 9.000, iar câinii 1.700. Felinele pot gusta arome savuroase, sărate, amare și acre, dar nu nu simt gustul dulciurilor. Dar nu fiți prea trist că pisica nu poate gusta înghețată, ca și carnivore obligate, ele sunt fericite să se limiteze la consumul de carne.
3. Pisicile nu fac carii
Acest lucru nu înseamnă că pisicile nu fac boli dentare. De fapt, până la 90% dintre pisicile de peste 4 ani au probleme dentare. Cu toate acestea, ele nu fac tipurile de carii pe care le fac oamenii, în parte din cauza formei ascuțite a dinților de pisică.
În schimb, pisicile fac leziuni resorbtive feline, în care dentina se uzează. Mustăcioasele fac, de asemenea, gingivită, stomatită și boală parodontală.
Boala dentară nu este doar dureroasă, poate scurta viața pisicii . Țineți pasul cu periajul regulat al dinților acasă cu o pastă de dinți potrivită pentru pisici și programați curățări dentare recomandate de medicul veterinar.
Gândește-te la asta ca la un fel de tur de victorie. O mulțime de pisici vor alerga ca nebunele după ce au folosit litiera. Dar, uneori, vor evita litiea dacă experiența a fost inconfortabilă, asta dacă au fost constipate sau dacă au umflături în tractul gastrointestinal sau urinar.
Dacă pisica dumneavoastră prezintă obiceiuri neobișnuite la toaletă, discutați despre cu medicul veterinar. Dar pentru majoritatea pisicilor, zoom-urile de după ce au făcut caca sunt doar un mod de a sărbători o treabă bine făcută.
Mustățile pisicii sunt mai groase și mai aspre decât blana obișnuită și au rădăcini de trei ori mai adânci. Acestea sunt amplasate strategic pe fața pisicii. Ajută la ghidarea pisicii pe parcursul zilei, la vedere și la orientarea în spațiu, exact ca antenele insectelor.
Deși numărul de mustăți variază în funcție de rasă, majoritatea pisicilor au 12 mustăți dispuse pe patru rânduri pe fiecare obraz. Sunt foarte sensibile, iar această parte a feței conține, glande mici care miros ca și pisica dumneavoastră. Acesta este unul dintre motivele pentru care multe pisici adoră să le fie frecată fața!
6. Pisicile sunt mioape, dar văd foarte bine pe întuneric
Asta datorită acelor mustăți sensibile! În comparație cu oamenii, pisicile sunt mioape deoarece ochii lor sunt atât de mari și plasați atât de în față pe față. De fapt, ele nu se pot concentra pe o distanță mai mică de 1 metru în fața lor. Aici intră în joc mustățile, deoarece își pot mișca mustățile în față pentru a simți în fața lor.
Cu toate acestea, ei compensează această miopie cu o capacitate excelentă de a vedea în întuneric. Pisicile au celule suplimentare specializate în întuneric, numite bastonașe, și o „oglindă reflectorizantă” numită tapetum în partea din spate a ochiului. Acestea lucrează împreună, astfel încât pisicile pot vedea lumina la o iluminare de opt ori mai slabă decât dumneavoastră.
7. Pisicile au același număr de celule cerebrale în cortexul cerebral ca și urșii bruni
Chiar dacă creierul unui urs este de 10 ori mai mare decât cel al unei pisici, pisicile au aproximativ același număr de celule de procesare a informațiilor. Cortexul cerebral al unui urs are 251 de milioane de celule, în timp ce pisica are aproximativ 250 de milioane de celule.
Totuși, acest lucru încă pălește în comparație cu oamenii, noi avem până la 26 de miliarde de celule în cortexul cerebral.
Dewclaw este gheara mică și se găsește sus, pe încheietura interioară a pisicii. Este greu de tăiat și crește foarte repede. Din punct de vedere tehnic, dewclaw este foarte asemănător cu degetul mare uman, deși nu este opozabil.
Dar pisicile o pot folosi foarte eficient pentru a se agăța de un copac atunci când se cațără sau pentru a se agăța de pradă atunci când vânează. Dewclaws rareori cauzează probleme, dar uneori vor crește prea mult dacă nu sunt scurtate în mod regulat.
În cele mai multe cazuri, nu este necesară îndepărtarea chirurgicală a ghearelor dewclaw ale unei pisici. Și, la fel ca toate celelalte gheare, acestea îndeplinesc o funcție pe care pisica dumneavoastră ar pierde-o dacă nu ar fi acolo.
Acea pungă legănată și atârnată de pe burta pisicii tale este de fapt o structură normală întâlnită la toate pisicile sălbatice și domestice. Cu toate acestea, este important să faci diferența între o pungă normală și un tampon mare și gras asociat cu obezitatea.
Dar nu vă faceți griji! Medicul veterinar vă va spune dacă pisica este supraponderală. Există mai multe gânduri cu privire la motivul pentru care pisicile au aceste pungi. Unii cred că este vorba de un strat căptușit menit să protejeze organele interne în timpul unei lupte.
De asemenea, punga poate oferi pur și simplu niște piele în plus care le permite să își întindă larg picioarele atunci când aleargă. Sau, deoarece pisicile sălbatice au tendința de a mânca mult atunci când prind prada, ar putea fi doar spațiu pentru a se extinde după o masă mare. Oricare ar fi motivul, este cu siguranță o parte drăguță a pisicii tale.
Pisicile au glande olfactive mici pe picioare, iar atunci când zgârie mobila lasă doar un pic din mirosul lor pe ea. Acest lucru le spune altor pisici: „Această canapea este pe teritoriul meu! Iar aceștia sunt oamenii mei! Țineți-vă departe!”.
În plus, colțurile zdrențuite ale unei canapele sau ale unui scaun sunt un semn vizual al spațiului pisicii dumneavoastră. Așadar, deși nu vrei ca pisica ta să-ți distrugă mobila, zgârieturile sunt un semnal că te iubește pe tine și spațiul lor.
Un pas pentru a vă învăța pisica să nu vă distrugă mobila este să îi oferiți un copac pentru pisici mare și robust sau un punct de zgâriere pe care să aibă voie să îl marcheze. Dacă este posibil, amplasați-l în apropierea piesei lor de mobilier preferate și interzise. În acest fel, au ceva ce au voie să revendice ca fiind al lor, potrivit petmd.com.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…