Din cuprinsul articolului
Suntem deja familiarizați cu vechiul proverb pisicile au nouă vieți, oarecum în antiteză cu zicala potrivit căreia curiozitatea care a ucis pisica. Ceea ce ne interesează pe noi astăzi este dacă, au sau nu pisicile un al șaselea simț.
Micuțele feline stufoase par că au habar unde ne aflăm în fiecare secundă a zilei. Experții au analizat comportamentul pisicilor și au descoperit lucruri extrem de fascinante.
În situația în care aveți o morocănoasă cu nouă vieți în ”gospodărie”, cu siguranță ați observat că este mereu atentă la mișcările din jurul ei, contrar atitudinii pasive și a aroganței de care dau dovadă.
Comportamentul pisicii poate fi ciudat câteodată
Precum zicala pereții au urechi, la fel și felinele de apartament își folosesc urechile ca niște instrumente de spionat demne de filmele cu James Bond. Animăluțul își ciulește constant urechiușile pentru a capta sunete. Totodată, pisicuța se plasează cu grație în locurile în care îi permit să acumuleze un volum cât mai mare de informații.
Cercetătorii de la Universitatea din Kyoto, Japonia au realizat un studiu prin care au scos la iveală faptul că pisicile funcționează ca niște mici radare și nu încetează niciodată să ”cartografieze” mediul în care se află pentru a fi întotdeauna la curent cu toate informațiile despre ceea ce se întâmplă în casa lor.
Cum sunt la fel de expresive și directe precum cățeii, se întâmplă uneori ca și comportamentul pisicii să fie nițel ciudat. Aparent, motivul principal pentru care pisicile ne spionează ține mai degrabă de dorința acestora de a verifica tot ce facem. În același timp, pufoasele noastre vor să se asigure că teritoriul lor nu este în pericol.
Pentru a înțelege comportamentul felinelor este nevoie să studiem originile pisicilor
Pentru a desluși comportamentul de neînțeles al felinlor de casă, mai ales atunci când te urmărește chiar și la baie, trebuie să reflectăm preț de câteva minute la comportamentul și la originile pisicilor.
Nu trebuie uitat faptul că, în sălbăticie, una din principalele activități ale felinelor a constat în patrularea prin toate spațiile pe care le considerau proprietatea lor. În acest fel și-au răspândit mirosul și i-au speriat pe potențialii intruși. Două explicații derivă din comportamentul pisicii prin care își spionează stăpânul prin casă. Fie își marchează și controlează teritoriul fie micuței îi este foame.
Așadar, pisica ne spionează și ne urmărește doar din dorința de a-și gestiona cu acuratețe teritoriul, un gest întâlnit și la rudele sălbatice. Oamenii de știință japonezi afirmă că pisicile nu și-au modificat comportamentul prea mult în ultimii 7500 de ani, iar domesticirea nu a făcut ca aceste micuțe animale să renunțe la metehnele sălbatice, potrivit atlas-geografic.net.