Stiati ca

Felina ta nu toarce întodeauna de plăcere! Veterinarii ne explică cum să înțelegem sunetul pisicuțelor

Avem tendința de a presupune că zgomotul ritmic al pisicilor noastre este un semn de bună dispoziție și, de multe ori, așa este. Pisicile torc din motive pozitive, cum ar fi faptul că se simt mulțumite sau relaxate. Dar nu este întotdeauna așa. Există dovezi că pisica dumneavoastră poate toarce și din cauza fricii, anxietății sau durerii.

Am vorbit cu experți și am cercetat câteva dintre motivele comune pentru care pisica toarce. Ar trebui să puteți identifica diferitele sunete ale felinei prin observarea împrejurimilor, a limbajului corporal și în special a comportamentului piscii.

Toarcerea spune multe depsre comportamentul pisicii

Spre deosebire de alte vocalizări pe care le fac pisicile sau oamenii, toarcerea se produce atunci când inspiră și  expiră. Mușchii laringelui se dilată și contractă zona din jurul corzilor vocale (glota). Acest lucru face ca aerul să vibreze peste mușchii laringelui, manifestându-se în vibrația unică pe care o cunoaștem sub numele de toarcere.

sursă foto: lovetoknowpets.com; pisica cere mâncare

Din fericire, traducerea toarcetelor este la fel de simplă ca și observarea modului și a locului în care se întâmplă. De exemplu, o pisicuță senină, într-o poziție relaxată de somn, toarce probabil pentru că este fericită. Toarcerea care apare alături de un comportament nervos, cum ar fi bătăile din coadă sau gâfâitul, indică o altă poveste

1. Pentru legături și afecțiune

Ronțăitul începe de la o vârstă fragedă. În timp ce alăptează, o pisică mamă și puii ei vor toarce pentru a se lega unul de celălalt (ce drăguț!) Pisica toarce, de asemenea, pentru a-și exprima dragostea față de companionii lor umani. Nu este neobișnuit ca toarcerea să treacă la viteză maximă atunci când o pisică se îmbrățișează sau frământă pe o suprafață moale – mai ales când este vorba de omul lor preferat.

sursă foto: lovetoknowpets.com; pisica încântată de afecțiunea stăpânului

2. Ca semnal de localizare

Pentru că se nasc orbi și surzi, puii de pisică au nevoie de o modalitate alternativă de a o localiza pe mama pisică. Atunci când este timpul pentru lapte, pisoii sunt ghidați de vibrațiile toarcerii mamei lor. Un pisoi va toarce, de asemenea, cu voce tare pentru ca mama lor să îi găsească mai ușor.

3. Pentru că au dureri

Poate părea ciudat, dar durerea și toarcerea coexistă adesea. Pisica poate toarce în timp ce nașste la fel de bine o poate face și când este pe moarte. Dr. Sabrina Kong, un medic veterinar care lucrează cu We Love Doodles, ne lămurește asupra motivului din spatele acestui lucru.

„Conform cercetărilor, toarcerea poate ajuta de fapt o pisică să se simtă mai bine atunci când trece prin situații dureroase, deoarece eliberează endorfine”, explică Sabrina Kong. Aceste substanțe chimice care te fac să te simți bine îi oferă pisicii tale o ușurare, ajutând-o să facă față disconfortului.

Dr. Kong adaugă că s-a demonstrat că frecvența joasă a toarcerii pisicii dumneavoastră (de obicei, în jur de 25 – 150 Hz) scade nivelul de stres, scade tensiunea arterială și ușurează respirația dificilă la pisici.

4. Pentru a se auto-medica și a se vindeca

În continuarea ultimului nostru punct, toarcerea nu numai că ușurează durerea, dar ar putea, de fapt, să îmbunătățească capacitatea pisicii de a se vindeca. S-a demonstrat că terapia prin vibrații la frecvențe cuprinse între 20 și 150 Hertz accelerează vindecarea oaselor, tendoanelor și rănilor.

Potrivit Dr. Megan Conrad, un medic veterinar care lucrează cu serviciul de tele-sănătate pentru animale de companie Hello Ralphie, toarcerea unei pisici se încadrează bine în acest interval. „În unele studii, s-a demonstrat că un zumzet la această frecvență stimulează vindecarea mușchilor și, posibil, a oaselor, precum și ameliorarea durerii”, ne explică Megan Conrad.

Mai mult, această putere de vindecare nu se limitează la feline. După cum subliniază Dr. Kong, există numeroase dovezi care sugerează că pisicile pot transfera acest efect de vindecare și la oameni. „Teoretic, toarcerea unei pisici poate stimula vindecarea la oameni, deoarece frecvența lor corespunde cu cea utilizată în terapiile vibraționale – care este o metodă dovedită științific pentru a promova regenerarea țesuturilor și vindecarea mai rapidă a mușchilor și oaselor”, confirmă aceasta.

5. Pentru a se calma

Toarcerea acționează de fapt ca un mecanism de auto-calmare care calmează nervii și ajută pisica ta să facă față anxietății. Așadar, dacă observi că pisica ta toarce în timpul unei situații stresante, cel mai probabil încearcă să rămână calmă.

6. Pentru a vă anunța că le este foame

De obicei, o pisică care vrea ceva nu se va sfii să vă anunțe: mai ales când vine vorba de mâncare. Așadar, atunci când foamea lovește, pisica ta poate toarce tare – și să ciripească, să miaune, să te lingă, să se frece de picioarele tale, orice este nevoie – pentru a-ți atrage atenția.

sursă foto: lovetoknowpets.com; pisica caută hrană

7. Când sunt în călduri

Pisicile fac tot felul de zgomote atunci când încearcă să atragă un partener. Există urletul și urletul familiar, dar pisicile pot toarce, de asemenea, încet atunci când sunt pregătite să își găsească un partener. Acest lucru coincide, de obicei, cu un comportament afectuos exagerat, de asemenea.

8. Pentru că toarcerea ca mijloc de comunicare funcționează

Una dintre cele mai fascinante teorii din spatele toarcerii pisicilor este posibilitatea ca acestea să fi învățat cum să o folosească pentru a ne atrage atenția.

Un studiu realizat de Universitatea din Sussex sugerează că este posibil ca pisicile să fi preluat instinctele noastre de hrănire, determinându-le să producă un sunet pe care este foarte greu să îl ignorăm. Dr. Conrad oferă o descriere a acestui tip de sunet ” o felină care toarce cere ceva, cum ar fi mâncare de la stăpân. În acest caz sunteul tinde să fie mult mai ascuțit decât oricare altul și este combinat cu un sunet de tip miau.”

Această combinație inteligentă de toarcere și strigăt se produce aproape la aceeași frecvență cu cea a unui copil uman – între 220 și 520 Hz. Este în natura noastră să răspundem la acest sunet urgent. Dar sugerează aceasta că pisicile au învățat de fapt să ne manipuleze?

Dr. Conrad oferă câteva clarificări. „Acest tip de toarcere nu înseamnă neapărat că pisica ta a învățat să te manipuleze doar că un anumit comportament îi oferă un anumit rezultat pozitiv și face asocierea între cele două.”, potrivit rover.com

Recent Posts

Primul animal pe care îl vezi în această ilustrație îți va defini personalitatea!

Fiecare dintre noi are anumite trăsături de caracter care dezvăluie cine suntem cu adevărat. Unii…

o zi ago

Ce rase de câini să alegi în funcție de semnul tău astrologic?!

Cumpărarea și alegerea  unei rase de câine este extrem de importantă! Vei trăi cu câinele…

o zi ago

Știați că prietenii noștri blănoși înțeleg când le spunem „Te iubesc”?

De câte ori pe zi îi spui câinelui tău „te iubesc”? Un nou studiu a…

o zi ago

Acestea sunt cele mai greu de dresat rase de câini: este cățelul tău una dintre ele?

Este prietenul tău blănos una dintre rasele de câini care sunt aproape imposibil de dresat?!…

o zi ago

Motivul pentru care delfinii își „zâmbesc” unul altuia atunci când se joacă. Rezultatele studiului te vor suprinde!

Pentru oameni, afișarea unui zâmbet este o modalitate ușoară de a evita neînțelegerile. Și, conform…

o zi ago

O specie de șarpe cu mulți dinți, recent descoperită, poartă numele lui Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio are acum o nouă specie de șarpe numită în onoarea sa! Cercetătorii au…

o zi ago

Parteneri

  • INFOACTUAL

  • INFOACTUAL