Din cuprinsul articolului
Pot avea pisicile autism? Aceasta este o întrebare care s-ar putea să vă fi trecut prin minte în timp ce încercați să descifrați tiparele de comportament ale pisicii dumneavoastră. Chiar dacă diagnosticul este centrat pe comportamentul uman, mulți iubitori de animale de companie și experți au descoperit asemănări între pisicile cu nevoi speciale și persoanele cu autism.
Cu toate acestea, pisicile sunt etichetate de obicei ca având nevoi speciale doar dacă au un handicap fizic sau mental diagnosticat.
Există mai multe comportamente la pisici care sunt similare cu cele întâlnite la oamenii din spectrul autist.
Acestea includ: Nu doresc să fie ținute în brațe sau atinse; Evitarea contactului vizual; Repetarea acelorași acțiuni. Dacă toate acestea vă sunt necunoscute, nu vă faceți griji. Vom trece în revistă termenii importanți și vom răspunde la întrebările frecvente cu privire la autismul la pisici.
Autismul este un spectru de comportamente care afectează capacitatea unei persoane de a comunica și interacționa cu mediul extern – și cu alți oameni! Acest lucru înseamnă că nu există două persoane cu autism care să aibă aceeași experiență.
Pe scurt, pisicile nu pot avea autism în sensul în care îl au oamenii, dar pot fi diagnosticate cu alte afecțiuni similare. Iată care sunt pisicile cu nevoi speciale care le luminează viața stăpânilor lor. Totuși, nu uitați că majoritatea acestor nevoi provin din dizabilități fizice sau din bătrânețe. De exemplu, unele pisici au doar două sau trei membre, clasificându-le astfel cu nevoi speciale.
Alte afecțiuni comune cu nevoi speciale sunt orbirea, surzenia și imobilitatea. Dincolo de dizabilitățile fizice, însă, unele pisici cu nevoi speciale au deficiențe mentale. Aceste afecțiuni pot fi rezultatul unor defecte congenitale, accidente sau boli. Unele pisici au chiar simptome de tip sindrom Down, inclusiv:
Ochi mari; Auz slab; Vedere slabă; Trăsături faciale neobișnuite; Comportamente neobișnuite.
Dacă stai să te gândești bine, pisicile prezintă unele trăsături comune la persoanele din spectrul autist. Ele pot deveni obsedate de vânătoare sau de urmărirea anumitor lucruri. Se bucură de timpul lor de singurătate. Pot fi ușor suprastimulate sau speriate de zgomote puternice, lumini puternice și chiar de prea multă afecțiune. Pisicile se bucură, de asemenea, de rutină și sunt foarte inteligente.
De asemenea, ar putea face zgomote ciudate care îi determină pe unii stăpâni să deducă că animalul lor de companie are o afecțiune precum autismul. Acest lucru este puțin probabil, totuși, deoarece pisicile fac o gamă largă de zgomote din diferite motive. Mai mult, aceste zgomote diferă de la o rasă la alta. Cu toate acestea, acestea sunt comportamente tipice pentru pisici, iar cercetările concluzionează că nu pot avea autism.
Dacă pisica se comportă foarte ciudat sau dacă bănuiți că se întâmplă ceva, un telefon la veterinar sau un control de sănătate este întotdeauna benefic. Medicul veterinar ar putea fi capabil să identifice unele probleme ascunse care explică comportamentul pisicii dumneavoastră.
După cum explică Blue Pearl Pet Hospital, multe afecțiuni neurologice sunt diagnosticate „pe baza semnelor clinice”, cum ar fi comportamentele și caracteristicile fizice. În unele cazuri, o tomografie computerizată sau o radiografie ar putea oferi medicilor veterinari detaliile de care au nevoie pentru a pune un diagnostic corect. Evitați întotdeauna să vă autodiagnosticați animalul de companie, chiar dacă credeți că știți deja ce se întâmplă.
Dacă aveți în vedere să aduceți acasă o pisică cu unele comportamente unice, este important să vă asigurați că întreaga familie este de acord. Toată lumea trebuie să lucreze împreună pentru a crea un mediu de susținere pentru pisică. Acest lucru poate implica unele ajustări, cum ar fi să îi oferiți acces la propriile spații din casă unde nu va fi deranjată și să rezistați la unele dintre obiceiurile pe care le-ați fi dezvoltat cu alte pisici, cum ar fi să vă mângâiați pisica atunci când treceți pe lângă ea.
Un specialist în comportamentul pisicilor vă poate ajuta să înțelegeți mai bine de ce pisica face unele dintre lucrurile pe care le face. Un behaviorist are o pregătire și cunoștințe extinse în ceea ce privește comportamentul și vă poate ajuta să oferiți unele soluții pentru problemele de comportament cu care s-ar putea să vă confruntați cu pisica dumneavoastră. Medicul veterinar ar trebui să vă poată recomanda un behaviorist local calificat pentru pisici.
Pisica ta poate fi introvertită, foarte inteligentă și obsedată de jucării, dar asta nu înseamnă că este autistă. În plus, ar putea avea anomalii fizice care să le împiedice să participe la activități tipice. Aceste pisici cu nevoi speciale au nevoie de multă grijă și îngrijire, dar cu tine ca părinte al animalului lor de companie, ele sunt pe mâini bune, potrivit pawtracks.com.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…