Sari la conținut
Home » Fenomenul de consangvinizare. Cât de nociv este pentru animalul de companie și cum poți identifica un câine cu această problemă

Fenomenul de consangvinizare. Cât de nociv este pentru animalul de companie și cum poți identifica un câine cu această problemă

sursă foto: Canidae Pet Food

Înmulțirea consangvinizată, sau actul de a înmulți în mod deliberat două animale înrudite, este un subiect controversat. Din păcate, consangvinizarea este mult prea frecventă în lumea companionilor noștri canini. Potrivit unui studiu veterinar realizat de Universitatea California din Davis, oamenii de știință au descoperit un nivel de consangvinizare de aproximativ 25% aceeași cantitate de similaritate genetică între frați.

labrador negru; sursă foto: pawtracks.com
labrador negru; sursă foto: pawtracks.com

Mulți crescători de câini aleg în mod intenționat să înrudească câinii pentru a întări anumite trăsături fizice și comportamentale, precum și pentru a păstra puritatea liniei de sânge a rasei. Dar această linie de sânge pură are un cost. Vom trece în revistă cele mai comune cinci semne ale câinilor consangvinizați și vom discuta de ce fiecare dintre ele este potențial periculos pentru acești pui nefericiți.

Cum arată un câine consangvinizat?

S-ar putea să vă întrebați dacă vreunul dintre semnele câinilor consangvinizați este ușor de observat după aspect. Anumite rase de câini sunt renumite pentru că posedă trăsături specifice. De la chipul prețios al buldogului francez până la poziția caracteristică a ciobănescului german, crescătorii de câini s-au bazat pe reproducerea selectivă timp de secole. Din nefericire, unele semne fizice ale consangvinizării nu sunt la fel de atrăgătoare ca botul pipernicit al francezului.

Saint Bernard; sursă foto: unsplash.com
Saint Bernard; sursă foto: unsplash

Înrudirea consangvinizată nu numai că are ca rezultat reducerea dimensiunii puilor, dar lasă și puii consangvinizați mai mici decât câinii de aceeași rasă care nu sunt consangvinizați. În unele cazuri, animalul de companie are trăsături asimetrice, de la ochi de mărimi diferite până la maxilare nealiniate. De asemenea, consangvinizarea îi face pe câini mult mai predispuși să dezvolte o afecțiune genetică la un moment dat în timpul vieții lor.

Își poate da seama medicul veterinar dacă un câine este consangvinizat?

Când vine vorba de determinarea gradului de consangvinitate, experții folosesc o metodă de calcul numită „coeficientul de consangvinitate” sau COI, dezvoltată de Sewall Wright în 1922. Cele mai consangvinizate rase de câini înregistrate sunt Lundehunds norvegieni, carlini, buldogi englezi, câini de vânătoare basset, golden retriever, labrador retriever și boxeri.

ciobanesc german; sursă foto: pixabay.com
ciobanesc german; sursă foto: pixabay.com

Medicul veterinar știe că probabilitatea de consangvinizare este mare atunci când întâlnesc aceste rase, dar testele genetice, cum ar fi acest kit genetic COI, sunt singura modalitate de a ști în mod concludent cât de consangvinizat este câinele dumneavoastră.

Cu toate acestea, așa cum am menționat mai devreme, consangvinizarea poate lăsa în urmă indicii fizice. Dacă un câine dintr-o rasă cunoscută ca fiind consangvinizată este mic pentru rasa sa, are defecte congenitale la naștere sau prezintă simptome de a avea nevoi intelectuale speciale, este foarte probabil ca consangvinizarea să fie un factor care contribuie.

Ce probleme au câinii consangvini?

Nu numai că înrudirea consangvinizată cauzează probleme de sănătate, dar sunt de asemenea, mai predispuși să prezinte probleme de comportament decât câinii de rasă. Iată care sunt cele cinci semne majore ale câinilor consangvini.

1: ADN-ul deteriorat face ca problemele de sănătate să fie mai probabile

Înrudirea consangvinizată are ca rezultat o genetică deficitară. Cele trei forme de mutații dăunătoare (aditivă, dominantă și recesivă) sunt ușor de eliminat de la câinii cu o variație generică mai mare, mai ales atunci când este vorba de o secvență deteriorată responsabilă de trăsăturile genetice recesive. În cazul câinilor consangvinizați, o secvență genetică deteriorată – sau stricată – este transmisă de ambii părinți.

Câinii consangvinizați au tendința de a avea probleme de fertilitate

Potrivit Institutului de Biologie Canină, rasele de câini cu mai mult de 5% de consangvinizare prezintă un risc crescut de fertilitate redusă și de pui mai mici.

sursă foto: Reader”s Digest
sursă foto: Reader”s Digest

Din păcate, există foarte puține rase de câini fără grade ridicate de consangvinizare. În mod șocant, se estimează că doar 20 de rase din lume au mai puțin de 25% de consangvinizare în genele lor.

Ciudatul fenomen numit „depresie de consangvinizare”

Depresia de consangvinizare, cunoscută ca „o scădere nespecifică a capacității fizice”, reduce drastic calitatea vieții unui câine consangvinizat, ducând la incidente mai mari de mortalitate la căței și la o durată de viață mai scurtă din cauza unui sistem imunitar slăbit.

Printre problemele de sănătate comune se numără afecțiuni neurologice, probleme de piele, probleme gastrointestinale și probleme articulare, cum ar fi displazia de șold.

4: Înmulțirea consangvinizată poate duce la agresivitate

Câinii consangvinizați tind să fie mai puțin inteligenți decât alți membri ai rasei lor și, deși nu este întotdeauna cazul, consangvinizarea poate duce la rate mai mari de probleme comportamentale.

Comportamentele agresive, cum ar fi joaca dură, pocniturile sau mușcarea oamenilor sau a altor animale și chiar atacurile grave sunt toate mai frecvente la câinii consangvini.

5: Câinii consangvini sunt mai predispuși să sufere de anxietate

Pe lângă comportamentele agresive, puii consangvinizați sunt mai predispuși decât alți câini să aibă tulburări de personalitate. Anxietatea severă de separare, comportamentele impulsive (urmărirea compulsivă a vehiculelor sau alergarea pe stradă), frica și chiar lipsa totală de afecțiune față de familia umană sunt toate mai frecvente la câinii consangvinizați.

Trăiesc mult timp câinii consangvinizați?

Acest lucru este relativ. Cu toate acestea, consangvinizarea scurtează viața unui câine, conform cercetărilor. Un studiu recent din 2021 a constatat că există diferențe semnificative în ceea ce privește durata de viață între puii care au avut niveluri scăzute de consangvinizare față de cei cu niveluri ridicate de consangvinizare.

Alte estimări plasează reducerea duratei de viață a unui câine consangvinizat la 6 până la 10 luni mai puțin decât dacă nu ar fi fost consangvinizat. Mai mult sunt mai predispuși la probleme de sănătate care pot reduce numărul de ani pe care îi mai aveți alături de ei.

Collie; sursă foto: pawtracks.com
Collie; sursă foto: pawtracks.com

Nu puteți controla întotdeauna dacă animalul de companie este consangvinizat – tot ce puteți face este să îi oferiți cea mai bună viață posibilă și să fiți atenți la problemele de sănătate. Cu toate acestea, cel mai bine este să evitați să contribuiți la problema consangvinității.

În timp ce multe rase de câini au grade ridicate de consangvinizare, unele sunt mai rele decât altele. Dacă doriți să vă asigurați că noul cățeluș este cât mai sănătos și mai bine adaptat posibil, vă recomandăm să cercetați temeinic crescătorii și să solicitați un COI genetic înainte de a achiziționa un cățeluș.

O altă idee excelentă? Încercați adăpostul local pentru animale. Ați fi surprins de câți câini de rasă pură puteți găsi chiar după colț. (Și nu uitați de corcituri! Unii dintre cei mai buni câini sunt de rasă mixtă), potrivit pawtracks.com.