Din cuprinsul articolului
Fonduri europene pentru fermieri. Din acest moment, fermierii pot accesa fonduri europene prin intermediul Intervenției DR 20 pentru a dezvolta și extinde afacerile lor agricole.
Aceasta reprezintă o oportunitate esențială pentru crescătorii de animale care doresc să-și consolideze și să-și dezvolte cu succes activitățile agricole. Procesul de depunere a proiectelor va începe în luna octombrie a acestui an.
Fonduri europene pentru fermieri.
Investițiile eligibile prin Intervenția DR 20, conform Ghidului Solicitantului/Planului Strategic 2023-2027, includ:
-Investiții corporale, care pot acoperi următoarele cheltuieli eligibile:
-Înființarea, extinderea și/sau modernizarea adăposturilor pentru animale, inclusiv facilitățile necesare pentru hrănirea și distribuirea hranei animalelor din fermă, căi de acces, utilități și conexiuni necesare pentru fermele zootehnice.
-Achiziționarea de utilaje agricole, remorci și semiremorci tehnologice specializate pentru activitățile agricole, inclusiv utilaje agricole necesare pentru asigurarea bazei furajere.
-Înființarea, extinderea și/sau modernizarea unităților de condiționare și/sau depozitare.
-Înființarea, extinderea și/sau modernizarea unităților de procesare la nivel de fermă, inclusiv dotările necesare, dar numai ca o componentă secundară a proiectului din punct de vedere financiar.
-Dezvoltarea componentei de comercializare/marketing la nivel de fermă, inclusiv magazinele la poarta fermei sau rulotele alimentare pentru comercializarea exclusivă a propriilor produse agricole, dar numai ca o componentă secundară a proiectului.
-Înființarea/modernizarea facilităților pentru igiena și biosecuritatea la nivel de fermă.
Modernizarea spațiilor un de se sacrifică animalele
-Înființarea și/sau modernizarea echipamentelor pentru irigații în cadrul fermei, pentru culturile furajere, inclusiv facilități de stocare a apei la nivel de fermă, dar numai ca o componentă secundară a proiectului.
-Înființarea, extinderea și/sau modernizarea (inclusiv dotarea) spațiilor/unităților/punctelor de sacrificare a animalelor din cadrul fermei.
-Investiții în instalații și/sau echipamente pentru gestionarea/utilizarea dejecțiilor de origine animală.
-Investiții necesare pentru reproducție, cum ar fi stații de incubare, facilități de recoltare, testare și conservare a materialului seminal, etc.
-Investiții în producerea și utilizarea energiei (electrice și/sau termice) din surse regenerabile, cum ar fi energia solară, eoliană, geotermală, aerotermală, hidrotermală, etc., numai ca o componentă secundară a unui proiect de investiții, cu utilizarea exclusivă a energiei pentru consum propriu, fără a fi vândută.
-Investiții care contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
-Investiții necorporale, care pot acoperi următoarele cheltuieli eligibile:
-Organizarea și implementarea sistemelor de management al calității și de siguranță alimentară, dacă sunt legate de investițiile corporale ale proiectului.
–Achiziționarea de tehnologii (know-how), patente și licențe pentru pregătirea implementării proiectului.
-Achiziționarea de software identificat ca necesar în documentația tehnico-economică a proiectului.
-Marketingul produselor obținute, etc.
Aceste investiții pot ajuta fermierii să își îmbunătățească infrastructura, tehnologia și procesele agricole, contribuind la creșterea eficienței și succesului afacerilor lor, conform dcnews.ro.