Din cuprinsul articolului
Un caz pe cat de rar, pe atat de socant, s-a petrecut recent in Masivul Fagaras. Un barbat pasionat de munte fost muscat de o vipera intalnita rar in aceasta zona.Omul, in varsta de 49 de ani, din Braila, plecase de unul singur sa se catere pe versanti. Sansa sa a fost ca vipera l-a muscat de varful unui deget, iar unul dintre colti i s-a oprit in unghie. Astfel i-a injectat o doza mai mica de venin. Jandarmii montani l-au coborat pana la ambulanta, iar acum este internat la Bucuresti.Intamplarea s-a petrecut pe versantul sudic al Fagarasului, deasupra barajului de la Vidraru, povesteste turistul din Braila.Gabriel Popescu a declarat: „Am simtit o intepatura in degetul acesta si dupa aceea a inceput sa se umfle, m-am speriat si am coborat in fuga. Am si pozat sarpele”.Jandarmii montani l-au adus repede la Ambulanta care l-a transportat mai intai la spitalul din Curtea de Arges si apoi la Pitesti. Medicii spun ca nu a fost nevoie sa i se administreze ser anti-viperin, pentru ca nu a intrat in soc.Apoi, a fost trimis la Bucuresti pentru continuarea investigatiilor.Vipera a reaparut recent in zona muntilor Fagaras, dupa ce nu a mai fost vazuta in acest masiv din anii ’70, potrivit specialistilor.UTILDaca esti muscat de vipera, trebuie sa stii că poti muri in cinci ore, prin sufocare, dar decesul in astfel de cazuri survine rar. Un motiv este dat de faptul ca mai mult de jumatate din muscaturile de vipera sunt „uscate” – adica fara inoculare de venin.Conform traseeromania.ro simptomele muscaturii de vipera sunt:– durere acuta,– umflarea zonei afectate,– una sau doua urme de intepatura,– semiiconstienta,– decolorarea sau colorarea in violet sau negru a pielii din zona in care a patruns veninul si necrozarea tesuturilor,– senzatie de greata, voma, tulburari de vedere, dificultati de respiratie, transpiratie excesiva, dureri abdominale, sete, anxietate si posibila pierdere a cunostiintei.
Ideal ar fi ca victima sa ajunga la un medic cat mai repede posibil, singurul tratament eficient fiind o doza de antivenin. Dupa ce ati sunat la 112, verificati daca unitatea de prim ajutor are pe stoc ser antivenin.Pozitionati victima intr-o pozitie culcata, cu capul si bustul putin ridicate si locul muscaturii pozitionat sub nivelul inimii. Activitatea fizica trebuie sa fie cat mai redusa cu putinta, pentru a putea avea un puls cat mai scazut.Se va curata rana cu apa si sapun sau cu servetele antiseptice din trusa de prim ajutor. Se vor elimina orice bijuterii sau alte elemente stranse pe corp (curele, bretele), pentru ca in caz de reactii adverse la venin, cum ar fi umflaturi de tip soc anafilactic, hainele si accesoriile vor pune probleme serioase la indepartare.Se asigura confortul termic si, daca este posibil, se administreaza oxigen. Monitorizarea semnelor vitale ale victimei (n.r. pulsul si respiratia) se va face in permanenta. Traseaza marginea zonei umflate la fiecare 15 minute cu un pix pentru a ajuta doctorii sa judece gradul de expunere la venin.
NU incerca sa tai de-a lungul urmelor de colti si NU suge sangele cu venin, pentru ca acesta se raspandeste atat de repede incat nu vei avea ocazia sa extragi mai nimic.O taietura in piele nu creează decat o rana urata si creste riscul de infectare, cu niciun beneficiu medical real.NU se aplica un dispozitiv de aspiratie decat de catre cadrele medicale.NU se aplica garou, pentru ca, daca veninul ramane concentrat in jurul muscaturii, acesta va distruge rapid celulele, dar daca ii este permis sa se raspandeasca, toxinele se vor mai dilua si se va reduce riscul de leziune a tesuturilor.NU se aplica gheata sau obiecte reci, pentru ca extragerea prin aspiratie a veninului poate fi serios ingreunata de racirea prea puternica a zonei.NU se va folosi ser antivenin ca masura de prim ajutor pe teren, din cauza ca multe persoane au diferite alergii si pot avea un soc anafilactic.NU se vor consuma bauturi alcoolice, cafea si/sau stimulente.
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…
Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…