Din cuprinsul articolului
Furie în Turcia: „Luați-vă mâinile de pe animalele noastre”. Lângă rețeaua de autostrăzi care străbate Turcia, printre pădurile luxuriante sau vârfurile muntoase care împânzesc țara, câinii vagabonzi mari sunt o priveliște obișnuită. Cei mai mulți sunt câini Akbaș sau ciobănești Kangal, de un alb palid, cu botul lor întunecat distinctiv, blana aurie palidă și corpurile mari destinate păstrării animalelor, deși pe străzile din Istanbul sunt mai des întâlniți lenevind în fața cafenelelor, rotunzi și docili după o viață întreagă de bunătăți.
Cel puțin în orașe, câinii vagabonzi sunt suficient de populari pentru a fi văzuți ca parte a arhitecturii. Un exemplar deosebit de mare și somnoros care ațipește în fața unui magazin de înghețată de pe principala stradă comercială din Istanbul a devenit o celebritate locală supranumită „The Boulder”, cu o serie de recenzii elogioase lăsate de turiștii încântați. Câinele este marcat ca atracție turistică din Istanbul pe Google Maps, care conține o recomandare de a evita să îl mângâie.
În ciuda prezenței lor binevenite pe străzi în unele părți, cei aproximativ 4 milioane de câini vagabonzi din Turcia au devenit centrul unei dezbateri naționale furibunde. În decembrie anul trecut, un băiat de 10 ani a fost sfâșiat de o haită de câini vagabonzi în timp ce mergea la școală, ceea ce l-a determinat pe președintele Recep Tayyip Erdoğan să promită că guvernul va găsi o soluție. „Este de datoria noastră să protejăm drepturile cetățenilor noștri răniți de câinii vagabonzi”, a spus el.
La sfârșitul lunii iulie, legiuitorii turci au lucrat peste noapte pentru a adopta un proiect de lege de ultimă oră, despre care au susținut că va rezolva problema câinilor vagabonzi, semănând rapid indignare în rândul grupurilor de opoziție și al activiștilor pentru drepturile animalelor. Noua lege, denumită „legea masacrului” de către opozanții săi, impune adăposturilor turcești, deja subfinanțate și aglomerate, să primească câini vagabonzi pentru fi vaccinați, sterilizați sau castrați înainte de a-i da spre adopție, adăugând că cei care sunt bolnavi sau prezintă un risc pentru oameni vor fi eutanasiați. Primarii care nu se conformează pot fi sancționați, inclusiv cu până la doi ani de închisoare, transmite The Guardian.
Noua lege s-a dovedit rapid la fel de divizivă ca și prezența câinilor, opunându-i pe turcii care își văd țara ca pe o națiune a iubitorilor de animale, în care câinii vagabonzi de pe stradă sunt bine tratați, susținătorilor statului, care spun că este nevoie de o acțiune decisivă pentru siguranța publică.
Susținătorii legii susțin că câinii vagabonzi sunt o pacoste, Erdoğan numindu-i „o problemă pe care nicio altă țară dezvoltată nu o are” și subliniind necesitatea de a controla structura vieții urbane la nivelul străzilor.
Activiștii opoziției s-au unit împotriva legii, solicitând autorităților să aplice în mod corespunzător legislația anterioară – introdusă tot de Erdoğan – care solicită consiliilor locale să vaccineze și să sterilizeze câinii, în loc să amenințe cu sancțiuni și cu sacrificarea acestora.
La un protest din Istanbul, unde poliția a înconjurat rapid demonstranții pentru a evalua dacă pancartele lor au fost aprobate, o mulțime numeroasă a scandat „luați mâinile de pe animalele noastre”.
Zeynep Tekin a declarat că a ieșit la protest deoarece se teme că represiunea asupra animalelor vagabonde reprezintă cel mai recent efort al statului de a controla viața publică, îngrijorată de unde ar putea duce. Guvernul, a spus ea, ar trebui în schimb să-și arate grija prin finanțarea corespunzătoare a adăposturilor municipale pentru a îmbunătăți condițiile, ceea ce activiștii cred că s-ar dovedi cel mai eficient.
„Este mult mai mult decât o problemă legată de drepturile animalelor… este un război între guvernul turc și cei oprimați”, a spus ea, îngrijorată că autoritățile ar putea încerca să elimine alte grupuri minoritare din viața publică dacă această nouă lege nu va fi contestată.
Aceeași exuberanță a pătruns într-o adunare de sute de activiști pentru drepturile animalelor și de stânga, unii dintre ei fiind dornici să se unească în jurul unei cauze care a alimentat nemulțumirea lor de lungă durată față de schimbarea conservatoare sub două decenii de guvernare AKP. Alții au spus că erau concentrați în întregime asupra câinilor, în timp ce agitau pancarte aprobate care arătau căței alături de steaguri turcești. „Suntem aici pentru a apăra dreptul la viață”, a declarat protestatarul Tulin Yeniçeri. „Nu este nimic politic”.
Voluntară de lungă durată, İnci Kutay și-a amintit de perioada petrecută la un adăpost municipal din Istanbul, unde a descris „condițiile îngrozitoare” de doar doi metri pătrați de spațiu pentru fiecare câine. Trimiterea mai multor animale în aceste facilități era o condamnare la moarte, a spus ea, și se temea că va fi executată brutal din cauza bugetelor reduse.
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…
Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…
Ai animale de companie și locuiești la bloc? Legislația privind animalele de companie în apartamente…