Categories: Lumea animalelor

Ghid pentru gestația pisicii!

Ghid pentru gestația pisicii! Pisica este un animal cu o personalitate complexă, îmbinând sensibilitatea, independența, forța și gingășia.

În timpul perioadelor cheie precum monta, gestația, nașterea și lăuzia, cunoașterea atentă a personalității fiecărei pisici este esențială pentru a le asigura bunăstarea.

Ghid pentru gestația pisicii!

Monta

Pisicile trec periodic prin perioade de călduri, iar un aspect interesant este că multe pisici intră în călduri după ce au avut puii mici (scapă de grija puilor și evită aglomerația).

Monta se realizează în perioada de vârf a căldurilor femelei, iar alegerea partenerilor trebuie făcută cu atenție, având în vedere pedigree-ul și scopul urmărit, cum ar fi obținerea de pisoi conform standardului rasei.

Este posibil ca o pisică să nu accepte monta cu partenerul ales, iar dacă încercările repetate nu au succes. Trebuie reconsiderate, ținând cont și de preferințele pisicilor.

Dacă există mai multe pisici care se înțeleg bine între ele, montarea în perechi la intervale de aproximativ două săptămâni poate fi o soluție, astfel încât să se ajute reciproc după naștere.

Pisica simte că este gestantă și își manifestă grijă sporită pentru ea însăși

Dacă pisica iese din călduri în cel mult 48 de ore după monta, șansele de fecundare sunt maxime. Pe parcursul celor aproximativ 13 zile, se produce mediația dacă uterul este pregătit să primească ovulul fecundat.

Pisica simte că este gestantă și își manifestă grijă sporită pentru ea însăși, manifestată prin creșterea consumului de hrană pentru pisoi și pofta de noutăți culinare.

Administrarea de vitamine și calciu în mijlocul sarcinii este recomandată. Pe măsură ce sarcina avansează, pisica devine mai retrasă în relația cu celelalte pisici, concentrându-se pe universul puilor care se dezvoltă în ea.

Cu aproximativ 7-10 zile înainte de naștere, pisica își caută cuibarul. Ajutorul nostru în asigurarea unui cuib, cu un așternut potrivit, contribuie la liniștea pisicii. Unele pisici, în special cele tinere care nasc pentru prima dată, pot cere asistența unei pisici mai în vârstă, mai experimentate.

Pisica s-a obișnuit deja cu cuibul pregătit pentru eveniment

După aproximativ nouă săptămâni de gestație, așteptăm venirea pisoilor pe lume. Când temperatura rectală scade cu aproximativ 1 grad Celsius, nașterea se declanșează în aproximativ 24 de ore.

Pisica s-a obișnuit deja cu cuibul pregătit pentru eveniment. Este indicat să-i amenajăm și un cuib de rezervă, de exemplu, un transportor căptușit cu materiale curate.

Când membranele se rup, trebuie să fim atenți și, eventual, să chemăm medicul veterinar pentru supravegherea nașterii și pentru intervenție în caz de complicații sau nevoie de cezariană.

Celelalte pisici ar trebui evacuate din cameră, lăsând eventual o pisică foarte apropiată să fie prezentă fără a interveni în procesul de naștere. Pisica trebuie tratată cu calm, eventual mângâiată.

Medicul veterinar decide când să intervină și poate administra calciu, vitamine sau oxitocină, dacă este necesar.

Facem acest lucru pentru ca mama să se poată concentra asupra puilor

Fiecare pui, după ce este curățat de mamă, ar trebui așezat într-un prosop cald. Iar în caz de nevoie, ținut cu capul în jos și masat uscat.

Dacă mama este neliniștită că i-au fost luați puii, aceștia pot fi așezați lângă ea. În cazul nașterii succesive, este indicat să punem puii deja născuți într-o cutie aproape de mamă, având grijă să-i învelim într-un prosop cald.

Facem acest lucru pentru ca mama să se poată concentra asupra puilor ce urmează să se nască, și pentru a asigura o schimbare constantă a așternutului. Acesta se murdărește după fiecare pisoi născut.

După finalizarea nașterii, se schimbă din nou așternutul, iar puii sunt așezați lângă mama și ajutați să sugă colastrul valoros. Pentru schimbarea așternutului, este bine să avem o cutie de rezervă.

Unele pisici care nasc pentru prima dată pot fi speriate și au nevoie de liniște și ajutor, conform eva.ro.

Recent Posts

Alimente care sunt periculoase pentru câine: asigurați-vă că nu le va mânca vreodată!

Hrana este unul dintre cei mai importanți factori din viața unui câine. Îi dă energie,…

16 minute ago

Veranda Mall devenit pet friendly! Cum să-ți planifici vizita alături de prietenul blănos

Vești bune pentru iubitorii de animale! De la 1 noiembrie, Veranda Mall a deschis ușile…

56 de minute ago

10 semne care arată clar că câinele tău te iubește

Câinii iubesc necondiționat și cel mai adesea își exprimă dragostea în următoarele zece moduri. Câinii…

o oră ago

Acestea sunt rasele de câini care sunt potrivite chiar dacă locuiți într-un apartament mic

Când vine vorba de animalele de companie în apartament, mărimea contează. Lăbuțele uriașe și labele…

2 ore ago

18 tipuri de fructe pe care câinii le pot mânca. Bonus: fructele total interzise din meniul câinilor!

V-ați întrebat vreodată dacă câinii pot ronțăi fructe și le pot mânca ca pe o…

3 ore ago

Cum poți ajuta un câine fără stăpân? Unde poți apela dacă vezi câini fără stăpân pe stradă?

În fața unei întâlniri cu un câine fără stăpân, ASPA (Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția…

4 ore ago