Din cuprinsul articolului
Noii proprietari de căței sunt bombardați cu o mulțime de sfaturi de la familie, vecini și chiar de la proprietarul prea vorbăreț din parcul pentru câini. Unele sunt corecte, iar altele sunt nepotrivite. Pentru că aceste prime săptămâni cu un nou cățeluș sunt critice, este important să filtrați aceste sfaturi și să faceți ceea ce este mai bine pentru cățelul dumneavoastră. Rețineți aceste cinci lucruri pe care un proprietar de cățel nu ar trebui să le facă niciodată.
Primele trei luni din viața unui cățeluș au o influență semnificativă asupra modului în care acel puiuț va fi mulțumit și bine adaptat ca adult. Un cățeluș care este socializat corespunzător se va simți confortabil cu aproape orice îi aruncă lumea în față, în timp ce un cățel lipsit de socializare nu va avea încredere și se va lăsa copleșit sau se va speria cu ușurință.
Începeți sesiune de dresaj imediat cu noul animal de companie
Un bun stăpân va începe imediat să socializeze un cățeluș, dar odată ce vă aduceți noul animal de companie acasă, responsabilitatea vă revine în totalitate. Socializarea cățelului nu se referă doar la întâlnirea cu oameni și alte animăluțe noi, deși acest lucru este incredibil de important.
Trucul este să faceți ca toate aceste lucruri noi să fie minunate și recompensatoare. Nu vă forțați cățelușul să intre într-o situație pe care o consideră înfricoșătoare.
O singură experiență neplăcută poate anula toată munca dumneavoastră. În schimb, mișcați-vă în ritmul cățelușului rămâneți optimist și asociați fiecare experiență cu ceva ce îi place cățelușului dumneavoastră, cum ar fi laude sau recompense.
Nu oferiți prea multă libertate prea curând
Faptul că îi permiteți cățelului dumneavoastră să umble liber prin casă are consecințe grave. Nu numai că poate avea accidente la toaletă, împiedicându-vă programul de antrenament la oliță, dar vă poate distruge proprietatea și se poate răni singur în acest proces. Protejarea cățelușului, cum ar fi păstrarea medicamentelor și a toxinelor departe de îndemână și acoperirea firelor electrice, este importantă pentru siguranța noului animal de companie.
Dar nu este suficient trebuie să vă supravegheați cățelul în permanență. Dacă învață să se distreze singur în timp ce sunteți cu spatele, mai mult ca sigur că va dezvolta obiceiuri proaste, cum ar fi mestecatul șosetelor sau al plintei. Este mai ușor și mai sigur să preveniți un comportament problematic decât să îl corectați mai târziu.
Ori de câte ori nu vă puteți supraveghea cățelul, țineți-l în siguranță. Dresajul în cușcă este incredibil de util, sau puteți folosi porți pentru copii sau un țarc de exerciții ca zonă sigură. Dați-i câinelui libertate doar atunci când comportamentul său de oliță este sub control și a dezvoltat obiceiuri adecvate de mestecat. Apoi, îi puteți oferi puțină libertate, cameră cu cameră.
Nu fiți inconsecvent, rutine este reconfortantă pentru câini
Rutina este reconfortantă pentru câini. Le place să știe când se pot aștepta la mese, plimbări, somn, timp de joacă și așa mai departe. Minimizează confuzia și stresul dacă își pot anticipa programul zilnic. De asemenea, rutina ajută la antrenarea la oliță, deoarece orele regulate de masă duc la pauze previzibile pentru toaletă.
Stabiliți un program care să se potrivească stilului dumneavoastră de viață și nevoilor cățelului, apoi respectați-l. Vă veți mulțumi cățelul și veți reduce la minimum comportamentele problematice legate de stres.
De asemenea, este important să fiți consecvent cu regulile casei și cu manierele pe care le așteptați. Dacă patrupedul nu are voie să sară pe atunci când purtați hainele bune de lucru, nu ar trebui să aibă voie să sară pe dvs. atunci când purtați blugi. Dacă așteptările par arbitrare, cățelul nu va ști cum să se comporte, dumneavoastră. vă veți lupta cu un comportament nedorit până la vârsta adultă. De asemenea, asigurați-vă că toată lumea din casă respectă același set de reguli.
Metode de dresaj
Nu există o vârstă magică pentru a începe dresajul. În momentul în care vă aduceți cățelul acasă, acesta este mai mult decât capabil să învețe noi comportamente. Cu toate acestea, s-ar putea să vă concentrați atât de mult pe antrenamentul la oliță încât să neglijați ascultarea. La urma urmei, năzbâtiile cățelușilor sunt amuzante și distractive. Ce rost are să vă faceți griji cu privire la abilitățile de bază până mai târziu, nu-i așa?
Ei bine, acele năzbâtii adorabile se vor transforma rapid în comportamente deranjante pe măsură ce câinele dumneavoastră ajunge la adolescență. Acele mușcături drăguțe de cățeluș devin mușcături de adult, iar acea tragere entuziasmată în timpul plimbărilor vă dislocă acum brațul.
Începeți să vă învățați cățelușul manierele de bază, antrenamentul pentru timpul petrecut singur și abilitățile, cum ar fi șezat, culcat și stat, imediat ce îl aduceți acasă. Metodele de dresaj pozitiv vor oferi, de asemenea, o stimulare mentală, îl vor învăța pe cățeluș să se concentreze asupra dumneavoastră și nu asupra mediului înconjurător și vor construi o legătură puternică.
Nu folosiți metode dure
Întărirea pozitivă nu înseamnă să fii permisiv. Fără reguli și limite, câinii vor fi pur și simplu câini, mușcă, cerșesc, latră și așa mai departe. Dar nu trebuie să folosiți metode dure pentru a vă învăța patrupedul cum doriți să se comporte. De fapt, pedeapsa este foarte dificil de aplicat corect.
Aveți nevoie de o sincronizare perfectă, în primul rând. Câinii trăiesc în momentul prezent, așa că a țipa la cățelul tău pentru că a mestecat un pantof, când mestecatul a avut loc chiar și cu câteva secunde în urmă, este inutil. Mai rău, vă va face să păreți imprevizibil și înspăimântător pentru animalul de companie, ceea ce va eroda legătura cu acesta.
Pedeapsa poate fi deosebit de dăunătoare în cazul accidentelor de oliță. Dacă vă prindeți câinele în mijlocul scălâmbăielii, distrageți-l pur și simplu cu zgomot, cum ar fi o bătaie de palme, apoi scoateți-l afară pentru a termina imediat. Asigurați-vă că îl recompensați pentru că face caca în locul potrivit. Dacă certați sau pedepsiți accidentul, veți sfârși cu un mic „căcăios” furișat care nu va merge în fața dumneavoastră. Dacă nu ați fost martor la accident, pur și simplu curățați mizeria și supravegheați mai bine data viitoare.
În loc să folosiți metode dure care se concentrează pe ceea ce a greșit cățelul dumneavoastră, concentrați-vă pe ceea ce face bine. Și învățați-l comportamente alternative care sunt incompatibile cu comportamentul problematic, cum ar fi să mestece o jucărie în loc de pantoful dumneavoastră sau să meargă în patul lor în loc să cerșească la masă, informează akc.org.