Din cuprinsul articolului
Odată cu sărbătoarea de 1 Mai, întâlnirile în aer liber și grătarele sunt oficial pe ordinea de zi. În timp ce un grătar este un moment minunat pentru familie trebuie luate măsuri suplimentare de precauție pentru a asigura siguranța prietenilor blănoși.
Cheia pentru un grătar grozav este mâncarea bună și oamenii buni. Din păcate, există mai multe pericole alimentare pentru animalele de companie. Oasele fac parte din multe alimente de bază la grătar, cum ar fi aripioarele, coastele și friptura. Câinilor nu ar trebui să li se permită să mănânce sau să se joace cu ele.
Acestea pot provoca tulburări gastrointestinale, inclusiv vărsături, diaree și inapetență. De asemenea, pot provoca pancreatită, sau inflamația pancreasului secundară conținutului de grăsime din oase.
Cum să ai grijă de animalele de companie
Oasele mai pot provoca iritații mecanice, deoarece se pot sparge în bucăți atunci când sunt consumate, provocând iritarea stomacului sau obstrucția intestinelor care împiedică motilitatea normală a tractului intestinal. La câinii de talie mică, oasele pot rămâne blocate în esofag. Din cauza tuturor acestor preocupări, oasele nu ar trebui să fie date niciodată câinilor și trebuie luate măsuri de precauție pentru o eliminare sigură.
Porumbul în știuleți este un alt element de bază pentru grătar. Este foarte gustos pentru câini, deoarece este dulce și, de obicei, acoperit cu unt. Din nefericire, știuleții de porumb nu sunt ușor digerabili și cauzează obstrucție mecanică în intestine. Intervenția chirurgicală la știuleții de porumb este o procedură de urgență comună în timpul lunilor de vară.
Frigărui. Ele sunt consumate de animalele de companie deoarece au adesea gust de carne. Ingestia frigăruilor din lemn poate duce la rănire și trebuie să fie îndepărtată chirurgical. Alimente bogate în grăsimi. Alimentele care conțin multe grăsimi pot provoca tulburări gastrointestinale, inclusiv vărsături și diaree. Consumul de alimente bogate în grăsimi poate provoca pancreatită, care poate fi o afecțiune care pune viața în pericol.
Ce nu trebuie să conțină meniul petru câini de 1 Mai
Ceapa și usturoiul nu trebuie administrate câinilor. Aceste două elemente pot provoca anemie hemolitică dacă sunt ingerate cantități moderate sau mari. Anemia hemolitică reprezintă degradarea sau distrugerea globulelor roșii. De asemenea, trebuie evitată orice hrană care are aceste substanțe ca aditivi.
Strugurii și stafidele sunt toxice pentru câini și provoacă leziuni renale dacă sunt ingerate. Strugurii sunt o toxină idiosincratică, ceea ce înseamnă că nu se cunoaște componenta toxică exactă și nu toți câinii dezvoltă toxicitate dacă sunt ingerate. Pentru a merge pe partea sigură, ar trebui să fie ținuți departe de toți câinii.
Ciocolata poate fi un excelent element de desert în timpul grătarelor, dar nu ar trebui să fie ingerată de câini. Toate tipurile de ciocolată (cu lapte, neagră, de copt, semidulce) pot provoca toxicitate la câini. Toxicitatea se bazează pe tipul de ciocolată, datorită cantității de metilxantine (cum ar fi teobromina și cofeina), pe cantitatea de ciocolată ingerată și pe greutatea câinelui. Poate provoca tulburări gastrointestinale, creșterea ritmului cardiac, aritmii (ritm cardiac anormal) și, în cazuri grave, convulsii.
Riscuri fizice
Grătare. Grătarele pot fi un pericol de arsură, deoarece sunt fierbinți și pot fi atrăgătoare pentru câini datorită aromei de grăsime și de carne. Câinii trebuie ținuți departe de grătarele fierbinți și nu trebuie să li se permită să lingă grăsimea de sub grătar sau de pe tigăile de pe grătar.
Sufocare. Câinii riscă să se înece cu mâncare, oase și/sau jucării. Orice hrană trebuie tăiată în bucăți mici pentru a preveni sufocarea. Toți câinii trebuie supravegheați atunci când mănâncă sau mestecă jucării.
Evitarea pericolelor poate ajuta la menținerea siguranței animalelor de companie și poate face ca experiența să fie plăcută pentru toți.