Din cuprinsul articolului
Știm că țipatul atunci când suntem furioși nu produce de obicei rezultate benefice, dar suntem cu toții oameni și se întâmplă. Cu toate acestea, un nou studiu a arătat că, doar pentru că animalul de companie nu ne înțelege cuvintele, asta nu înseamnă că nu este afectat de furia noastră și de tonul vocii noastre.
Este o bună sursă de reflecție și un motiv pentru care nu ar trebui să țipăm niciodată la animăluțele noastre.
Cercetătorii de la Universitatea din Porto au descoperit că țipatul la câinele tău poate avea consecințe negative. Dr. Ana Catarina Vieira de Castro a fost autorul principal al studiului la care au participat 92 de câini de companie.
Anxietatea câinelui crește odată cu tonul ridicat al vocii
Câinii au fost separați în două grupuri. Un grup a fost antrenat cu întăriri pozitive, cuvinte amabile, jocuri și recompense. Celălalt grup a fost antrenat cu antrenamente „aversive”, țipete, trăspturi de lesă și alte comportamente agresive.
Cercetătorii au monitorizat nivelul de stres al câinilor și au observat cum aceștia lingeau, bâiguiau și ridicau picioarele. De asemenea, au măsurat nivelul de relaxare și au utilizat probe de salivă pentru a evalua anxietatea câinelui și nervozitatea. În plus, au analizat nivelul de cortizol al câinilor participanți (precum și alte substanțe chimice legate de stres).
Deloc surprinzător, echipa a constatat că patrupezii care au fost dresați cu antrenamente aversive aveau niveluri mai ridicate de stres decât câinii antrenați cu întărire pozitivă. Ceea ce a fost surprinzător a fost faptul că cei care fuseseră strigați au prezentat în continuare niveluri ridicate de hormoni de stres la mai bine de o lună de la începerea studiului, redat de petguide.com.
Ai grjă de animalul de companie
Într-un interviu pentru European News, echipa a declarat: „Rezultatele noastre arată că acei câini de companie care au fost dresați cu metode mai dure au o bunăstare mai slabă decât câinii de companie dresați cu metode bazate pe recompense, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung”.
În schimb, câinii din grupul de întărire pozitivă au fost mai stabili și mai calmi chiar și la câteva săptămâni după ce studiul s-a încheiat. Acest lucru înseamnă că, deși poate fi o a doua natură pentru tine să sari și să țipi atunci când animalul de companie îți mănâncă pantoful preferat, ține cont de faptul că vocea ta devine vocea lui interioară și îl poate afecta mult timp în viitor. Te face să vrei să te duci să-ți îmbrățișezi cățelul chiar acum, nu-i așa?