Din cuprinsul articolului
Îngrijirea câinelui poate fi pentru unii dintre stăpâni,o sarcină dificilă și de-a dreptul neplăcută, la fel de bine cum poate fi amuzantă pentru majoritatea proprietarilor de blănoși.
Poate că doriți să economisiți niște bani făcând singur toaletarea în loc să vă bazați pe profesioniști. Cu toate acestea, există un motiv pentru care îngrijitorii de câini sunt plătiți să facă ceea ce fac, știu ei ce fac.
Până când, dacă sunteți dispus să învățați și să depuneți efort, puteți face o treabă destul de bună pentru a vă împiedica câinele să arate prea neîngrijit pe cont propriu. Dacă vă decideți să vă îngrijiți singur câinele, iată câteva greșeli pe care ar trebui să le evitați.
Dacă doriți să vă îngrijiți câinele fără a-i provoca anxietate, răni sau mizerie, trebuie neapărat să vă dresați câinele pentru a fi îngrijit.
Ar trebui să vă asigurați că patrupedul se simte confortabil să fie atins pe față, lăbuțe, coadă și pe tot corpul, precum și să se obișnuiască cu echipamentele de toaletare potențial zbârnâitoare sau zgomotoase.
Ar trebui, de asemenea, să se obișnuiască cu alte persoane care îi ating, deoarece s-ar putea să doriți să vă bazați pe un îngrijitor într-o zi și nu doriți ca tovarășul dumneavoastră cel mai bun să fie temător sau să muște..
Chiar și în cazul câinilor adoptați mai târziu, este important să se obișnuiască cu toaletarea. Creați un mediu cât mai lipsit de stres posibil și oferiți-i câinelui multe laude și recompense în timp ce îl îmbăiați și îi periați dinții și blana.
Faceți din aceasta o experiență pozitivă și aveți răbdare. Este posibil ca la început câinele să fie nervos, dar continuați. Acest lucru va reduce șansele ca al dumneavoastră companion să manifeste un comportament anxios care va face ca îngrijirea să fie neplăcută atât pentru dumneavoastră cât și pentru companion.
Acest lucru este deosebit de important în special pentru câinii care au o blană consistentă. De asemenea, este mai probabil ca părul lung să se încurce în apă, ceea ce poate duce la o periere destul de dureroasă mai târziu.
O periere rapidă înainte de a se uda va desprinde orice păr mort încurcat în blană, ceea ce poate preveni disconfortul atunci când îi tăiați părul câinelui după baie.
Nu periați câinele imediat după ce s-a udat
În plus față de periajul înainte de baie, trebuie să periați și după baie. Acest lucru va fi mult mai ușor și mai nedureros dacă v-ați periat companionul înainte. Este important deoarece procesul de îmbăiere poate elimina din blana animăluțului firele de păr moarte.
Aceste fire de păr se pot încurca în blană dacă sunt lăsate acolo, așa că nu uitați că periajul este întotdeauna o activitate înainte și după.
Blana câinelui este neglijată în timpul sezonului rece
Mulți proprietari de câini sunt îngrijorați de faptul că, dacă își tund părul câinilor în lunile mai reci, cățeilor lor le va fi frig. Așa că merg mai departe fără să-și tundă câinii, dar neglijează și alte responsabilități de îngrijire.
Acest lucru duce la apariția unor ”covorașe” severe chiar înainte de venirea lunilor mai calde, iar singura soluție în acel moment este de a rade scurt blana câinelui , ceea ce este opusul a ceea ce își doresc părinții animalelor de companie iarna. Ca să nu mai vorbim de faptul că lungimea suplimentară a blănii nu ajută câinii să stea mult mai cald iarna.
Țineți pasul cu periajul și îmbăierea și, cel puțin, tundeți blana câinelui dumneavoastră. Acest lucru va ajuta la evitarea părului încâlcit și încurcat, permițând în același timp ca haina naturală a cățelului să îi țină de cald. Nu este nevoie să vă tundeți complet câinele, dar nu neglijați întreținerea blănii sale.
Doar pentru că nu este timpul pentru o baie, o tunsoare și o sesiune completă de îngrijire animalului de companie, nu înseamnă că puteți renunța la lucrurile de bază, cum ar fi periajul.
Sunt proprietari de câini care nu plănuiesc să îi ofere animalului de companie o sesiune de toaletare într-o anumită perioadă a anului, sau pot trece mai multe săptămâni fără să fie nevoie să îi facă o baie sau să îl tundă. Este totuși important să țineți pasul cu mișcările de toaletare pentru ca aptrupezii să nu uite cum se simte. Făcând acest lucru, va rezulta mai puțin stres atunci când veți ajunge la o sesiune completă de toaletare.
Nu sunteți minuțios
Periajul spatelui câinelui este destul de ușor. Din păcate, mulți proprietari de animale de companie uită că există un întreg ”corp de câine” atașat la acel spate care trebuie periat.
Blana din jurul burții, axilelor, cozii, urechilor, gâtului și feței, toate au nevoie de îngrijire, de asemenea, mai ales pentru că aceste părți sunt cele în care dăunătorilor și paraziților își fac veacul.
Îngrijirea acestor locuri de pe corpul câinelui dumneavoastră și îndepărtarea încurcăturilor, nu îi va ajuta doar să arate bine ci îi va ajuta la menținerea sănătății lor, de asemenea.
Nu tăiați unghiile încet și precis cu echipamentul potrivit
Tăierea unghiilor este o provocare pentru majoritatea părinților de câini și este unul dintre motivele pentru care ar trebui să te concentrezi pe obișnuirea câinelui tău cu manipularea lăbuțelor în timpul antrenamentului.
Nu vă grăbiți să tăiați unghiile și asigurați-vă că folosiți o mașină de tuns ascuțită. Înlocuiti-le în mod regulat. Foarfecele de tuns plictisitor zdrobește unghiile în loc să le taie, iar acestea pot aluneca și pot duce la rănire.
Tăierea prea aproape de piele cu aparatul de tuns poate provoca arsuri, mai ales dacă lamele sunt tocite sau rupte. Arsura de ras se poate infecta dacă nu este tratată.
Asigurați-vă întotdeauna că aparatul de tuns are lamele ascuțite și noi, deoarece este mai puțin probabil ca acestea să se prindă și să sară. Acest lucru nu numai că va proteja pielea câinelui dumneavoastră, dar vă va ajuta să tăiați blana câinelui dumneavoastră mai uniform.
Șamponul în ochi
Acest lucru se poate întâmpla atunci când părinții câinelui sunt neglijenți sau se mișcă prea repede. Trebuie să se acorde o atenție deosebită atunci când se face baie pe față și pe cap.
În timp ce multe șampoane moderne pentru câini sunt concepute pentru a fi sigure pentru contactul cu ochii, acestea sunt încă susceptibile de a provoca disconfort, iar această iritație poate face ca momentul băii să fie cu atât mai stresant. Mergeți încet, clătiți bine și asigurați-vă că evitați sau acoperiți ochii câinelui dumneavoastră.
Lăsați câinele afară mult prea devreme după ce a făcut baie
O mulțime de câini se dezlănțuie după baie, chiar dacă sunt bine uscați. Unul dintre primele lucruri pe care le place să le facă este să alerge și să se rostogolească în lucruri.
Există o mulțime de motive pentru care câinii ar putea face acest lucru, dar este important să vă țineți câinele înăuntru imediat după toaletare, dacă nu vreți să se întoarcă înăuntru acoperit de pământ și de orice altceva în care se poate tăvăli afară. Va trebui să începeți din nou întregul proces de toaletare dacă se întâmplă acest lucru, potrivit dogtime.com.
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…
Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…