Din cuprinsul articolului
Ceea ce vă deranjează pisica ar putea foarte bine să fie ceva ce vă disturbă și pe dumneavoastră. De la băi murdare la mâncare stricată și până la muzică prea tare, pisicile și oamenii au în comun mai multe neplăceri decât ați putea crede.
Și, crezi sau nu, ai putea face unele greșeli ca proprietar, fără să știi, pe care pisicile nu le suportă. Nu vă faceți griji – vă asigurăm spatele iată cum să le remediați.
Contrar credinței populare, pisicile nu sunt animale solitare! Este adevărat că vă puteți lăsa pisica singură pentru perioade mai lungi decât ați putea lăsa un câine, dar pisicile tânjesc după atenție, companie și dragoste la fel ca orice alt prieten cu blană sau om.
Dacă este lăsată singură pentru perioade lungi de timp, pisica poate deveni agitată și poate dezvolta sentimente de anxietate și chiar depresie. Dacă aveți un program încărcat, asigurați-vă că vă rezervați câteva minute în fiecare zi pentru a petrece timp de calitate cu pisica dumneavoastră.
Chiar și 15 minute de joacă la fiecare câteva ore o vor menține fericită și sănătoasă. O soluție și mai bună? Luați în considerare adoptarea unei alte pisici, astfel încât să aibă un companion cu normă întreagă.
Să folosești o toaletă murdară, în public sau în casă, este destul de scârbos, nu-i așa? Ei bine, pisicile au aceeași părere despre cutiile de nisip murdare.
Este important să curățați litiera pisicii în fiecare zi, sau cel puțin o dată la două zile, în funcție de numărul de pisici pe care le aveți și de obiceiurile lor de a merge la baie. Nu vreți să strângeți mizeriaczilnic? Luați în considerare posibilitatea de a investi într-o cutie de gunoi cu autocurățare.
Păstrarea unei litiere curate nu se rezumă doar la curățare. În funcție de tipul de nisip pe care îl folosiți, de frecvența cu care îl curățați și de numărul de pisici din gospodărie, nisipul trebuie înlocuit cam la fiecare două săptămâni.
Probabil că nu vrei să mănânci dintr-o farfurie mare de mâncare stricată – și, surpriză, nici pisica ta nu vrea. Nu numai că mâncarea crudă sau stricată are un gust neplăcut, dar îi poate da și pisicii dumneavoastră un gust neplăcut.
Bacterii precum Salmonella și Staphylococcus se pot dezvolta în mâncarea care a fost expusă prea mult timp, în special în lunile mai calde. Ori de câte ori îi serviți mesele pisicii dumneavoastră, asigurați-vă că verificați datele de expirare atât pentru hrana umedă, cât și pentru cea uscată.
Dacă vă treziți că păstrați o mulțime de resturi după mesele pisicii dumneavoastră, poate că trebuie să evaluați cât de mult trebuie să mănânce de fapt. Medicul veterinar vă poate ajuta să decideți în funcție de rasa, vârsta și nivelul de activitate al acestuia.
Atunci când vă simțiți rău, ultimul lucru pe care doriți să îl faceți este să dați pe gât niște medicamente cu gust dezgustător. Și același lucru este valabil și pentru pisica ta. Atunci când iau medicamente, multe pisici fac spumă la gură sau pur și simplu le scuipă înapoi.
Fie că pisica are nevoie de medicamente pentru o răceală sau o infecție, fie că are o afecțiune cronică ce necesită administrarea continuă de medicamente, este vital să faceți experiența un pic mai plăcută pentru pisicuță.
În primul rând, antrenați-vă pisica să se simtă confortabil când i se manipulează fața și gura; asociați senzațiile cu ceva pozitiv, recompensând-o cu ceva bun. Apoi, stabiliți un program de medicație, astfel încât să știe la ce să se aștepte și când. Dacă încă aveți probleme cu administrarea pastilelor, există o mulțime de dulciuri moi cu buzunare concepute pentru a ține pastilele.
Dacă ai o pisică, știi că există doar anumite zone pe care îți va permite să le mângâi, iar dacă mângâi partea greșită, va șuiera, zgâria sau mușca. Pisicile pot fi extrem de sensibile la stimuli tactili, așa că este important să fii conștient de unde și cum le mângâi.
Vreți să vă păstrați pisica fericită? Pisicile se îngrijesc între ele pe cap și pe gât – și nu le plac deloc mângâierile „pe tot corpul” pe toată lungimea spatelui – așa că încercați să vă limitați doar la zonele din jurul capului și gâtului. Fiți foarte atenți la comportamentul și la semnalele sale corporale pentru a înțelege mângâierile acceptabile și inacceptabile.
Fie că se luptă pentru mâncare, spațiu, jucării sau atenția oamenilor lor, pisicile pot deveni geloase una pe cealaltă. Din nefericire, în unele cazuri, această gelozie sau această pază a resurselor se poate manifesta ca agresiune și, în funcție de situație, ca agresiune prost direcționată.
De exemplu: Dacă o pisică de casă se simte amenințată de o pisică de afară, dar nu o poate ataca, pisica de casă își poate redirecționa agresivitatea către o altă pisică din casă.
De la furtuni la certuri și până la focuri de artificii, o mulțime de zgomote puternice și agitație pot stresa serios pisica dumneavoastră. Iar stresul cronic cauzat de zgomotele puternice poate provoca o serie de probleme de comportament și de sănătate, inclusiv timiditate, agresivitate sau depresie, precum și pierderea părului, lipsa poftei de mâncare și îngrijirea excesivă.
Poate fi greu, dar încercați să limitați expunerea pisicii la zgomote puternice. Țineți-o într-un spațiu liniștit și sigur atunci când sunt musafiri sau pe timp de vreme rea și evitați să puneți muzică foarte tare sau să măriți volumul la televizor, potrivit thesprucepets.com.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…