Sari la conținut
Home » Hipolazia cerbeloasă la pisici! Ce este și cum se manifestă această afecțiune nerurologică

Hipolazia cerbeloasă la pisici! Ce este și cum se manifestă această afecțiune nerurologică

Fascinanta pisică cu ochi verzi ;sursa foto:divahair.ro

O mulțime de pisoi tineri sunt puțin neîndemânatici. Dar dacă observați o stângăcie neobișnuită, cum ar fi clătinarea frecventă sau împiedicarea în timpul mersului, este posibil să aibă hipoplazie cerebeloasă (CH), numită și „sindromul pisicii clătinate”.

Această afecțiune neurologică cauzează dificultăți la mers, echilibru și controlul mișcărilor. Astfel, este posibil să observați mișcări sacadate și necoordonate, cum ar fi legănarea dintr-o parte în alta, tremurături ale capului sau tremurături când stă în picioare, explică Dr. Primrose Moss, VetMB, MRCVS, un medic veterinar.

Simptomele sindromului pisicii șovăitoare

Sindromul pisicii șovăitoare nu poate fi tratat, dar nu este contagios și nu provoacă durere. Pisicile cu sindromul wobbly cat pot trăi la fel de mult ca și pisicile fără CH, spune Dr. Moss, și multe dintre ele se bucură de mulți ani de pozne feline și de companie umană. Acestea fiind spuse, pisica va avea nevoie de câteva ajustări speciale acasă.

Pisicuțele în primele etape de dezvoltare se pot clătina în timp ce învață să meargă. Dar dacă pisoiul tău se clatină după ce a ajuns la vârsta de șase săptămâni, va trebui să consulți un veterinar. Semnele de CH pot apărea la scurt timp după naștere. Este posibil să observați:

Mișcări spastice sau necoordonate
Scuturări, tremurături sau balansări în timp ce stă în picioare
Dificultăți la sărituri
Nistagmus, sau o mișcare a ochiului dintr-o parte în alta
Pe măsură ce pisicuțele învață să compenseze handicapul lor neurologic, simptomele de CH pot părea să se amelioreze ușor. Cu toate acestea, cerebelul nu se va vindeca sau nu va continua să se dezvolte.

Ce cauzează sindromul pisicii clătinate?

„În general, CH nu poate fi tratată sau vindecată, dar poate fi gestionată prin modificări ale mediului și ale stilului de viață”, spune Dr. Jessica Taylor, DVM, un medic veterinar certificat Fear Free la Petfolk. Cu excepția cazului în care o pisică are o infecție secundară sau otrăvire cu toxicitate, starea nu se înrăutățește de obicei în timp, adaugă ea.

Creierul pisicii controlează gândirea, memoria, emoțiile, atingerea, abilitățile motorii, vederea, respirația și fiecare alt proces care le reglează corpul, la fel cum creierul o face. Dacă cerebelul nu se dezvoltă complet sau se dezvoltă în mod anormal, acest lucru poate duce la CH. Câțiva factori diferiți pot contribui, potrivit experților noștri:

Infecțiile virale: CH congenitală este cel mai frecvent cauzată de panleucopenie, sau parvovirusul felin, la pisica mamă. Dr. Zach Coston, DVM, medic veterinar la Dutch, explică faptul că virusul distruge nervii în curs de dezvoltare din cerebelul fetal, ceea ce face ca pisoiul să se nască cu un cerebel subdezvoltat.

Allte simptome

Otrăvirea prin toxicitate. Toxinele pot, de asemenea, să afecteze dezvoltarea fetală și să provoace defecte cerebrale precum sindromul pisicii șubrede.

Traumatisme: Traumatismele din timpul dezvoltării fetale pot duce la CH.
Pisicuțele din aceeași mamă se pot dezvolta diferit, astfel încât un animal de companie poate dezvolta CH în timp ce celelalte nu. Important: Pisicuțele pot dezvolta CH și după naștere. Cerebelul continuă să se dezvolte timp de aproximativ două săptămâni după ce un pisoi se naște, explică Dr. Coston.

Dacă un pisoi contractează panleucopenie în timpul acestor etape finale de dezvoltare, ar putea dezvolta CH. Acesta este motivul pentru care pisicile gestante și pisoii cu vârsta sub 2 săptămâni nu ar trebui să primească vaccinul împotriva panleucopeniei.

Cum diagnostichează veterinarii sindromul pisicii clătinate?

Dr. Taylor îi îndeamnă pe părinții animalelor de companie să își ducă imediat pisicuțele la un veterinar la primul semn de mișcări sacadate sau anormale la nivelul picioarelor, capului sau corpului. Dacă medicul veterinar suspectează CH, acesta va sugera de obicei un test de sânge pentru a elimina alte potențiale boli de bază și va efectua un examen complet, inclusiv o evaluare neurologică.

Majoritatea veterinarilor vor recunoaște cu ușurință semnele, potrivit Dr. Moss, deși această afecțiune nu este comună. Acestea fiind spuse, ei pot face un diagnostic oficial doar cu ajutorul imagisticii cerebrale, cum ar fi un RMN sau o tomografie computerizată.

Cum să îngrijiți o pisică șovăitoare

Dacă pisoiul este diagnosticat cu CH, medicul veterinar vă va sugera câteva schimbări acasă pentru a-i face viața mai confortabilă. Dr. Taylor vă oferă câteva sfaturi pentru a vă ajuta să începeți:

Alegeți litiera potrivită: Mai degrabă decât o cutie de gunoi cu intrare prin partea de sus sau una cu deschidere înaltă, optați pentru o litieră cu intrare largă și joasă la sol. Adaptați mâncarea și vasele de apă la nevoile pisicii dumneavoastră: Optați pentru farfurii de mâncare și apă rezistente la vărsare, cu deschideri largi. De asemenea, poate fi util să adăugați un covoraș antiderapant la stația lor de hrănire.