Din cuprinsul articolului
Iarna și puricii, cei mai cunoscuți paraziții externi la pisici. Paraziții externi la pisici sunt mai întâlniți în sezonul cald. O incidență ridicată este constatată primavara si vara, dar, în funcție de o serie de factori se pot confrunta cu paraziți externi indiferent de anotimp.
Cei mai cunoscuți paraziți externi sunt puricii, aceștia sunt cel mai frecvent întâlniți la pisici și la alte animale de companie.
Cum apar puricii la pisică
Principalul motiv pentru care pisica poate avea purici este pentru că a luat contact cu o pisică, sau alt animal, ce avea deja. Este de ajuns ca un singur purice să ajungă pe blana pisicii, iar acesta își va depune ouale în cel mai scut timp, astfel puricii se vor înmulți considerabil.
Cum se înmulțesc puricii
Puricii feminini încep să depună ouăle în termen de 24 de ore de la instalarea pe gazda, iar în fiecare zi poate depune până la 50 de ouă. Este important de reținut că ouăle de purici pot sta oriunde, nu doar pe pisici, ci și în zona în care pisica doarme, pe podea sau pe canapea. In funcție de mediul în care ajung să traiască, puricii pot avea o durată de viață de până la 6 luni.
Cum distrugi puricii
Este recomandat să mergeți cu pisica dumneavoastra la veterinar când vedeți că aceasta se scarpină foarte mult, descoperiți exeme pe pielea ei sau descoperiți purici în blăniță. Personalul cabinetului veterinar va efectua, pentru început, o pieptănare a animalului. Acest pieptănat se va face cu un pieptene cu dinții rari și se vor căuta urme lasate de purici sau excremente de sânge uscat lasate de acțiunea lor. Dacă se găsesc aceste urme, medicul veterinar va stabili tratamentul necesar. Iar, pe lângă clasicul pieptane cu dinții rari există și o gama variată de produse medicale pentru îndepartarea puricilor. Unele dintre acestea sunt pe baza de petrol. Mai multe produse care distrug și opresc înmulțirea puricilor gasiți aici.