Din cuprinsul articolului
Importanța mustăților pentru pisici este vitală, întrucât ele reprezintă un mecanism senzorial esențial, așadar stăpânii acestora trebuie să fie cât mai grijulii, astfel încât ele să nu sufere accidente care ar putea să le distrugă.
Mustățile sunt fire de păr mai groase, conectate cu foliculii înconjurați de un țesut muscular cu foarte multe terminații nervoase și celule senzoriale, de aici rezultă și funcționalitatea lor.
Aceste celule din rădăcina mustăţilor trimit semnale spre o zonă cerebrală special, potrivit rador.ro.
Mustățile au o funcție de bază, care le oferă posibilitatea felinelor să detecteze și cea mai mica mișcare. Funcția lor principală este că scanează mediul în care pisica se află la un moment dat.
Mustățile lor sunt atât de sensibile și de eficiente, încât nu au nevoie să atingă obiectele din jur cu ele, întrucât senzorii atașati sunt capabili să detecteze cele mai mici mișcări ale fluxului de aer, care le fac să vibreze.
Importanța mustăților pentru pisici este esențială, fiindcă le ajută să se orienteze și în întuneric, dar și în spații închise, cum ar fi într-o locuință, pentru că și într-o încăpere, ele pot detecta curenții de aer care le arată locul unde se află un obiect.
Acești receptori pe care îi are felina la capătul mustăților o ajută să detecteze prada, să-și cunoască poziția în raport cu alte obiecte, cât și poziția membrelor sale în spațiu.
Mustățile, totodată, au și rolul de a aproxima distanțele, le ajută să afle dacă corpul lor se încadrează să treacă prin anumite spații pe care și le doresc.
Din fericire, în cazul în care mustățile sunt deteriorate sau lipsesc, ele au capacitatea de a se regenera, cu condiția ca foliculul să nu fie afectat.
Asemănător cu amprentele digitale umane, așa și pisicile au parametrii unici la nivelul mustăților. Pe lângă firele groase, ele au unele mai subțiri, cu același rol, situate sub bărbie, deasupra pleoapelor, cât și pe partea din spate a lăbuțelor anterioare.
Acestea mai au rolul de a furniza și mesaje despre starea pisicii, cum ar fi în situația în care este nervoasă, agitate sau când se apără, mustățile I se pliază spre spate, iar când are o stare pozitivă, de fericire, liniște, mulțumire, acestea se așază în poziție deschisă, dispersată.
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…
Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…