Din cuprinsul articolului
Inamici sau prieteni? Adesea, atunci când o pisică este introdusă într-o familie, se întâmplă ca, odată cu ea, să apară și un câine. Dacă aceștia sunt pui, cei doi „inamici” de multă vreme se vor obișnui rapid unul cu altul. Pisica poate deveni chiar partenerul preferat de joacă al câinelui.
În orice caz, există șanse ca pisica să domine comportamental, mai ales dacă cei doi au dimensiuni apropiate.
Situația se schimbă atunci când câinele este un nou venit în casă; pisica nu îl cunoaște și poate fi afectată de apariția lui, chiar și dacă este vorba despre un câine mai blând.
Este important ca noul venit, câinele, să fie ținut sub control. Cel puțin pentru o perioadă, până când pisica se obișnuiește cu prezența sa și își cunoaște intențiile.
Personalitatea pisicii este puternic influențată de mediul în care crește. Cu cât se simte mai în siguranță în prezența copiilor și a celorlalți membri ai familiei, cu atât inhibițiile față de un nou venit, fie el și un câine, vor fi mai reduse.
Atunci când doriți să aduceți un câine într-o casă unde există deja o pisică, este important ca acesta să fie capabil să asculte diferite comenzi și să fie, prin urmare, mai ușor de controlat. Păstrați câinele în lesă, nu permiteți celor doi să se apropie prea mult și urmăriți-le reacțiile.
Când aduceți o pisică într-o casă unde există deja un câine, ambele animale trebuie să treacă printr-o perioadă de adaptare.
Așa cum este și în cazul altor animale, câinele are un instinct teritorial. El percepe lumea ca pe un loc în care fiecare individ își are propriul teritoriu.
Orice intrare pe acest teritoriu poate fi privită ca o intruziune sau chiar o „declarație de război” care poate duce la diverse reacții.
Câinele poate interpreta apropierea pisicii ca pe o „invitație” la vânătoare și poate deveni agresiv.
O situație mai neobișnuită este aceea în care câinele percepe pisica ca pe un alt membru al canisei și o tratează ca atare.
Cel mai simplu scenariu în care pisica poate apărea în ochii câinelui este acela al unui competitor pentru atenția stăpânilor.
Iar imaginile amuzante cu animale alergând prin casă și provocând distrugeri pot deveni realitate, nu întotdeauna dorită.
Oricare ar fi percepția reciprocă a celor doi potențiali „parteneri” de viață în casă, relația dintre ei poate fi tensionată la început.
În cazul în care câinele manifestă semne de agresivitate, nu permiteți apropierea acestuia de pisică.
Există posibilitatea ca cei doi să nu se înțeleagă niciodată. În loc să aveți o pisică stresată, este mai bine să alegeți un alt câine, care să o accepte și cu care ea să învețe să conviețuiască.
Pentru a preveni accidentele în urma apropierii celor doi. Cea mai sigură metodă este să îi izolați timp de o săptămână. Fiecare animal trebuie să stea într-un mediu confortabil, dar lipsit de stimuli.
Unde nu există mâncare (hrana trebuie oferită doar la anumite ore), nici jucării, și animalele trebuie mângâiate cât mai puțin.
În perioada de izolare, cele două animale se pot vedea doar de câteva ori pe zi. Intervalul dintre aceste întâlniri nu trebuie să depășească 15 minute.
În aceste momente, viața celor două animale de companie trebuie să fie complet diferită de restul zilei: pisica și câinele sunt hrăniți, mângâiați, au ocazia să se joace cu stăpânul etc, conform eva.ro.
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…
Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…