Sari la conținut
Home » Incendii la adăposturi de animale în perioada 2015-2017 (cronologie)

Incendii la adăposturi de animale în perioada 2015-2017 (cronologie)

Din cuprinsul articolului

Patru pisici, doi porcușori vietnamezi, doi tigri și trei câini au ars, în urma incendiului izbucnit, în această dimineață, la o clădire administrativă și la un grajd cu animale din Șoseaua Petricani, potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență București – Ilfov (ISU-BIF).https://www.facebook.com/ISUBIF/videos/1751106264915258/Din fericire, pompierii au reușit să salveze șapte tigri, șase cămile, tăurași și ponei, un cal, un cangur și mai mulți ogari și capre.Operațiunea de salvare a animalelor a fost complecată, popmierii solicitând prezența veterinarilor pentru tranchilizarea animalelor și mutarea acestora, deoarece nu exista altă posibilitate de eliberare din cuști în alte spații.La fața locului a ajuns un reprezentant al Circului de stat, care a tranchilizat animalele și s-a procedat la mutarea acestora.În contextul producerii acestui dezastru, s-a adus, din nou, în discutie, problema interzicerii în spectacolele de circ a animalelor sălbatice.

”Circurile care exploatează animale trebuie să dispară! Este nevoie de o legislație clară, care să interzică aceste practici pentru todeauna!

De ce este important?

Avem aproximativ .3890 de tigri rămași în libertate pe tot globul. Specia este grav amenințată de dispariție și totuși găsim exemplare în captivitate peste tot în jurul nostru. Se estimează că, doar în SUA, trăiesc peste 5.000 de tigri în captivitate și, din păcate, nici țara noastră nu este o excepție. Am putut vedea tigru ținut ca pet la Arad, tigru ținut în cușcă de interlopi și de grădini zoologice improvizate. Iar azi vine vestea că doi tigri au murit într-un incendiu la Circul Globus.Locul animalelor sălbatice nu este în captivitate, ci în libertate. Ideea că încă există locuri unde exploatăm suferința animalelor în scopuri de distracție n-ar mai trebui să fie acceptabilă pentru nimeni.Abia când vom învăța să tratăm animalele din jurul nostru cu respect vom putea spune că am făcut pași spre o societate civilizată”, afirmă reprezentanții WWF Romania.

Agerpres a realizat o cronologie a incendiilor produse la adăposturi de animale din București și din țară în perioada 2015-20175 ianuarie 2017: Acoperișurile a două clădiri (pe o suprafață totală de aproximativ 70 de metri pătrați) și circa o tonă de fân au ars, în timp ce pereții adăpostului de animale (pe o suprafață de 24 de metri pătrați) s-au degradat, la o gospodărie din comuna Ulma (județul Suceava).Pompierii militari ai Gărzii de Intervenție Vicovu de Sus au intervenit cu două autospeciale cu apă și spumă pentru localizarea și lichidarea incendiului. Cauza probabilă a incendiului a fost un scurtcircuit la un aparat electric.11 noiembrie 2016: 400 de metri pătrați de acoperiș, circa 50 tone de furaje și lucernă, precum și 40 de bovine, 5 ovine și 20 păsări au ars, în urma unui incendiu izbucnit la un adăpost de animale din orașul vasluian Murgeni. La locul intervenției s-au deplasat o autospecială de lucru cu apă și spumă de la punctul de lucru Murgeni, o multifuncțională de la Detașamentul Barlad, pentru asigurarea rezervei de apă, și membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență.16 octombrie 2016: Un incendiu a izbucnit la o gospodărie din satul Siliștea Nouă, orașul Dolhasca. La sosirea echipajelor, ardea acoperișul adăpostului de animale, existând pericolul de propagare la casa de locuit și la depozitul de furaje. Pompierii militari ai Punctului de Lucru Dolhasca, împreună cu lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Dolhasca, au intervenit cu două autospeciale cu apă și spumă pentru localizarea și lichidarea incendiului.2 octombrie 2016: Mai multe păsări și animale și circa două tone de fân au ars la un adăpost de animale din lemn din localitatea Copalic Deal din județul Maramureș. Pompierii militari au acționat cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru lichidarea incendiului. Primele indicii arătau că incendiul a fost provocat de un scurtcircuit.30 august 2016: Un incendiu puternic a avut loc la un depozit de animale din Botoșani, flăcările cuprinzând și 30 de tone de fân. Polițiștii au deschis o anchetă, existând indicii că incendiul ar fi fost provocat.21 mai 2016: Un incendiu puternic a izbucnit la ieșirea din Gătaia, județul Timiș, unde o fermă a fost cuprinsă de flăcări. Pompierii au intervenit, evacuând 250 de vaci din adăpostul de animale al fermei.13 noiembrie 2015: Șapte porci și 50 de vaci au murit într-un incendiu care a cuprins adăpostul în care erau ținute în jur de 100 de animale, în localitatea suceveană Salcea. La fața locului s-au deplasat opt autospeciale ale serviciilor voluntare pentru situații de urgență din zonă și două buldoexcavatoare, precum și echipaje ale ISU Suceava.