Din cuprinsul articolului
Incredibil. Un animal a supraviețuit 24.000 de ani în Siberia. Un animal microscopic cunoscut sub numele de rotifer bdelloid a fost reînviat după ce a fost înghețat timp de 24.000 de ani în spațiul siberian.
A rămas viu în cele mai dure condiții
Oamenii de știință ruși au găsit organismul pluricelular într-un miez de sol înghețat, extras cu ajutorul unei platforme de foraj din râul Alayeza din Arctica Rusă.
Cercetarea a dezvăluit că după ce a petrecut mii de ani într-o stare înghețată, cunoscută sub numele de citobioză, animalul a putut să se reproducă asexuat. Se cunoaște faptul că rotiferele care trăiesc, de obicei, în medii apoase, au o capacitate incredibilă de a supraviețui, cercetările anterioare arătând că ar putea supraviețui până la 10 ani atunci când sunt înghețate.
În urma unui nou studiu, cercetătorul Stas Malayin a declarat că raportul oferă „cea mai puternică dovadă că animalele multicelulare ar putea rezista, zeci de mii de ani, în criptobioză”, a relatat acesta pentru CNN.
Prin utilizarea datării cu radiocarbon, cercetătorii au reușit să determine că animalele recuperate aveau vârste cuprinse între 23.960 și 24.485 de ani.
Malayin, care lucrează la Laboratorul de Criologie a Solului de la Centrul Științific pentru Cercetări Biologice din Rusia, a explicat că rezultatul cercetării este că „un organism multicelular poate fi înghețat și depozitat ca atare, timp de mii de ani, iar apoi poate reveni la viață.”
Cu toate acestea, cercetătorul a observat că este foarte puțin probabil ca formele de viață mai mari, să poată supraviețui în acest mod, explicând că devine mai dificil să păstrezi organismele mai complexe vii, în timpul în care sunt înghețate.
Acesta a declarat că „nu este posibil ” pentru mamifere, dar a adăugat că „trecerea de la un organism unicelular la un organism care are și creier, chiar dacă este microscopic, reprezintă un pas foarte mare.”
În efortul de a afla cum a supraviețuit rotiferul, cercetătorii au efectuat experimente similare specii moderne, care trăiesc în regiuni similare. După înghețarea și dezghețarea animalelor, oamenii de știință au descoperit că pot rezista în timpul în care erau înghețate. Nu toate organismele au supraviețuit procesului de îngheț, însă rezultatul studiului a indicat că au dezvoltat un mecanism care le-a permis să-și protejeze celulele și organele la temperaturi foarte scăzute.