Sanatate & Dresaj

Infectarea cu coronavirus a cățeilor și pisicilor

Infectarea cu coronavirus este un subiect de actualitate cățeilor și pisicilor, tot mai mulți proprietari de animale de companie întrebându-se dacă există riscul de a se îmbolnăvi sau a-și îmbolnăvi animăluțul. Pandemia a dus la o atenție sporită asupra subiectului privind acțiunea virusului, oamenii au început să fie interesași de cum acționează, cum se transmite, ce efecte are asupra organismului.

Pentru a putea afla cum se manifestă coronavirusul asupra animalelor de companie, la câini și pisici, am preluat informațiile furnizate de medicul veterinar, Alin Moscu.

Infectarea cățeilor și pisicilor sezonieră

Alin Moscu spune că nu poate preciza cu exactitate sezonalitatea unor boli, nu crede că mai există o perioadă specifică pentru anumite boli.

”E adevărat că în perioada rece animăluțele pot să răcească, la fel ca omul, și pot face boli bacteriene sau virale specifice sezonului. Dar să știți că oamenii au început să conștientizeze că prevenția este mult mai bună decât combaterea și au început să își deparaziteze animalele atât intern, cât și extern, și să le vaccineze. O mare greșeală pe care o fac proprietarii în ultimul timp este că nu mai aplică soluții de deparazitare pe animale în perioada rece, operațiuni ce ar trebui susținute lunar”

Despre deparatizarea animalelor de compani, animalzoo a mai scris în articolul ”Deparatizarea externă animalului de companie – metode

O incidență mare, în această perioadă, o au bolile respiratorii, dar, spre bucuria noastră, proprietarii au învățat să aibă o grijă mai mare față de animale. Oamenii sunt din ce în ce mai responsabili, privind întreținerea animalelor de companie, le îmbracă atunci când le scot la plimbare, consultul la medic este și el din ce în ce mai des.

Imbolnăvirea animalelor este evitată prin prevenție.

Prevenția reprezintă un cumul de activități, pornind de la alimentație, de la regulile de creștere și adăpostire a animalului și până la regulile de disciplină medicală. Este vorba de vaccinare și deparazitare internă și externă.

Dacă sunt respectate aceste condiții, vor fi eliminate 60-70% din bolile pe care animalul ar putea să le facă, este părerea medicului veterinar.

Infectarea cu coronavirus a pisicilor poate duce la peritonită

Din păcate, sunt și boli pentru care nu putem să protejăm animalele. Aici putem enumera peritonita infecțioasă la pisici, care este produsă de un coronavirus, o afecțiune, de altfel, foarte periculoasă și pentru care nu există încă un vaccin.

”Coronavirus este o familie. La animale acționează alfacoronavirusul, care nu se transmite la om. Și dacă am ajuns la acest capitol, deocamdată nu sunt evidențe clare de existența Sars-Cov-2 la animale. S-a identificat în China un cățel cu o încărcătură virală mică, nepatologică, cu o parte din virus, dar nu se poate spune că animalele au această tulpină de coronavirus care se transmite la om. Cu toate acestea, revin la prevenție, de această dată pentru oameni. Este bine ca după ce punem mâna pe câine sau pisică să ne spălăm pe mâini. După ce facem curat în litiera pisicii, la fel, să ne spălăm pe mâini. Să nu intrăm în contact cu materiile fecale ale animăluțelor. Încercăm să nu folosim degetele pentru a le șterge la ochi… Dacă ținem cont de regulile astea nu o să ne îmbolnăvim de la animale.” a mai declarat medicul veterinar, Alin Moscu, pentru deșteptarea.ro.

Infectarea cu coronavirus a cățeilor poate fi prevenită prin vaccinare

În acest moment există posibilitatea vaccinării câinilor împotriva coronavirusului canin. Vaccinul împotriva coronavirusului canin este destinat să protejeze împotriva infecției cu un coronavirus enteric, dar nu este autorizat protecția împotriva infecțiilor respiratorii, conform site-ului Colegiului Medicilor Veterinari.

Coronavirusul afectează diferit oamenii, pisicile și cățeii. Așadar, la cățel este un virus care dă probleme digestive, la om coronavirusul afectează respirator, iar la pisică produce peritonita infecțioasă, o boală care, din păcate, dacă este dezvoltată, pisicile pierd lupta cu ea.

Site-urile de specialitate în medicină veterinară nu există dovezi că Sars-Cov-2 afectează animalele de companie și nici că acestea ar răspândi virusului. O doctoriță din Bulgaria a afirmat că s-au identificat niște focare de infectare, că au fost recoltate niște probe de la căței din câteva țări europene și s-a identificat tulpina de Sars-Cov-2. Totuși, nu există studii depline și clare legate de acest lucru. Sub nicio formă nu trebuie să ne speriem, să dăm cățelul afară…

Oamenii pot lua boli de la animale, dacă nu suntem atenți, dar nu COVID-19, nu există date care să arate acest lucru.

Recent Posts

După divorț, ce se întâmplă cu pisicile familiei? Decizia inedită instanței din Cluj

După divorț, ce se întâmplă cu pisicile familiei?  O  instanță a stabilit un program de…

32 de minute ago

Transport ilegal de câini și pisici în Franța. Politiști au identificat mai mulți suspecți, printre care și doi doctori

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor din Hunedoara investighează un caz de transport ilegal de animale…

3 ore ago

Câinele robot care îi asigură securitatea lui Donald Trump. „Spot” este partenerul de nădejde Serviciilor Secrete în perimetrul Mar-a-Lago

Câinele robot numit „Spot”, creat de Boston Dynamics, este cel mai recent instrument din arsenalul…

4 ore ago

Cum să îngrijești pielea uscată unui câine?

Înainte de a trata pielea uscată a câinelui dumneavoastră, trebuie să determinați cauza principală. Dacă…

3 zile ago

Un tânăr de 17 ani arestat pentru uciderea unei pisici

Un tânăr de 17 ani din comuna Petreștii de Jos, județul Cluj, a fost reținut…

3 zile ago

Două pisici drogate au ajuns la Spitalul Veterinar de Urgență din București

Într-un caz neobișnuit, două pisici au fost internate la Spitalul Veterinar Universitar de Urgență din…

3 zile ago

Parteneri