Din cuprinsul articolului
Influența prietenilor blănoși în dezvoltarea copiilor. Un nou studiu arată că a vă lăsa copilul să se joace cu câinele familiei ar putea fi benefic pentru amândoi.
Oamenii de știință au descoperit că, în urma interacțiunilor distractive cu câinii, copiii primesc o explozie a unui hormon benefic numit oxitocină.
Se știe că oxitocina – care este produsă în hipotalamus, în creier, și eliberată în sânge – reduce stresul și anxietatea și ajută oamenii să își exprime emoțiile.
Hormonul a fost găsit în concentrații mai mari la copii atunci când interacționau cu câinii, în comparație cu joaca pe cont propriu cu jucării și jocuri, transmite Daily Mail.
Bineînțeles, ca în cazul oricărei interacțiuni între câini și oameni mici, stăpânii ar trebui să supravegheze îndeaproape ceea ce se întâmplă pentru a preveni incidentele dureroase.
Noul studiu a fost condus de Gitanjali E. Gnanadesikan, cercetător postdoctoral la școala de antropologie a Universității Arizona din Tucson.
„Din cunoștințele noastre, acest studiu oferă primele dovezi ale unui efect al interacțiunilor sociale afiliative cu câinii asupra concentrațiilor de oxitocină la copii”, afirmă Gnanadesikan și colegii săi în lucrarea lor de cercetare, publicată în revista Psycho-neuroendocrinology.
Pentru studiu, oamenii de știință au recrutat 55 de copii cu vârste cuprinse între 8 și 10 ani pentru experimente la Arizona Canine Cognition Center din Tucson.
Pe parcursul a trei vizite separate, copiii s-au jucat cu câinele lor de companie, cu un câine necunoscut și singuri.
Înainte, în timpul și după cele trei sesiuni de joacă, nivelurile de oxitocină au fost înregistrate atât la câini, cât și la copii, din probe de salivă și urină.
După analizarea rezultatelor, Gnanadesikan și colegii săi au constatat că interacțiunea cu câinii a condus la niveluri mai ridicate de oxitocină la copii, comparativ cu jocul solitar.
Atât interacțiunile familiare, cât și cele cu câini necunoscuți au avut acest efect de stimulare a oxitocinei asupra copiilor, au raportat cercetătorii.
Acest lucru sugerează că nu contează dacă copiii se joacă cu propriul lor câine sau cu al altcuiva pentru a obține creșterea hormonală benefică.
În ceea ce privește caninii, câinii de companie au prezentat creșteri ale oxitocinei în saliva lor, în timp ce echipa a observat modelul opus la câinii necunoscuți.
Astfel, cercetătorii cred că interacțiunile cu copiii pot stimula eliberarea de oxitocină și la câini, dar numai dacă copilul le este familiar.
Echipa admite că interacțiunile copil-câine pe care le-a observat în laborator „diferă probabil în moduri importante de cele care au loc în mediul familial De exemplu, este puțin probabil ca copiii sau câinii să se fi simțit la fel de confortabil în mediul de laborator nefamiliar cum s-ar simți de obicei acasă”, spun ei în lucrarea lor.
Experții au folosit 35 de rase mixte și 19 rase pure pentru studiul lor, deși nu au specificat tipurile exacte de rase.
Dar proprietarii de câini ar trebui să fie întotdeauna foarte atenți la orice rasă în prezența copiilor din jurul casei, în special a sugarilor și bebelușilor.
Mai mult, cercetătorii au folosit copii cu vârste cuprinse între 8 și 10 ani, ceea ce reprezintă o gamă de vârstă relativ restrânsă.
Copiii mai mici, cu o capacitate mai redusă de a avea grijă de ei înșiși, sunt deosebit de vulnerabili în prezența câinilor, mai ales fără un ochi atent al unui adult.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…