Din cuprinsul articolului
Albina știe cum să se miște. Un nou studiu din revista Science a dezvăluit că albinele adulte le învață pe cele tinere cum să danseze. Potrivit studiului, „dansul de legănare” este un comportament cunoscut și o formă de comunicare în cadrul speciei.
Dansul comunică direcția, distanța și chiar calitatea resurselor, cum ar fi nectarul și polenul din flori. Acest lucru se realizează prin „codificarea indicilor cerești, a fluxului optic retinian și a valorii relative a hranei în mișcare și sunet în interiorul cuibului”, conform studiului. Dar pentru a reuși să facă acest dans al mișcării, albinele au nevoie de lecții de la albinele mai bătrâne, a mai arătat studiul.
Modul inedit prin care comunică albinele
Experimentul a avut loc la Centrul de Sud-Vest pentru diversitate biologică al Academiei Chineze de Științe din Kunming, China. S-a desfășurat în perioada aprilie-iunie 2021 și aprilie-iunie 2022 pentru a facilita supraviețuirea albinelor tinere în 10 colonii, cinci de control și cinci experimentale.
Albinele care au încercat să imite dansul fără instrucțiuni prealabile au produs „dansuri semnificativ mai dezordonate”, a constatat studiul. Pașii greșiți au inclus „erori mai mari de divergență a unghiului de unduire” și distanțe codificate incorect, a relatat Fox News.
Aceste erori s-au remediat pe măsură ce albinele au căpătat mai multă experiență în legănat, dar erorile de codificare a distanțelor au rămas permanente. Între timp, albinele care au urmat de la început „sfaturile” albinelor mai experimentate nu au prezentat nicio deficiență.
„Prin urmare, învățarea socială modelează semnalizarea albinelor, așa cum face comunicarea la copiii umani, la păsări și la multe alte specii de vertebrate”, a concluzionat revista Science. Albinele pot zbura până la 12 mile pe oră. În fiecare călătorie de căutare a hranei, o albină va vizita 50-100 de flori pentru a colecta nectar!
Informații despre albine
Au sângele rece și trebuie să își mențină stupii la o temperatură constantă. Pe vreme capricioasă, albinele își mențin stupul cald prin roiuri pentru a genera căldură corporală și prin etanșarea fisurilor din stup cu propolis. Pe vreme caldă, insectele adună apă și se aliniază în cerc în jurul intrării în stup.
Cu ajutorul aripilor, ventilează apa astfel încât aceasta să se evapore în aer. Apoi ventilează aerul rece astfel încât acesta să circule în jurul stupului, ca un fel de aer condiționat central. O albină regină va depune 800.000 de ouă în timpul vieții sale! Viața acesteia este dedicată reproducerii și nu părăsește stupul decât o singură dată în viață pentru a se împerechea.
Albinele sunt remarcabil de ordonate.Se îngrijesc între ele și își păstrează stupul incredibil de curat. Forma hexagonală a fagurelui de miere este cea mai eficientă formă din lumea noastră. modelul permite ca celulele să fie înghesuite fără spațiu gol între ele. Deși ceara este subțire și delicată, structura celulelor hexagonale poate susține o greutate imensă.
Se știe că albinele atacă alți stupi și fură miere! Cu toate acestea, dacă o albină de pază din stupul jefuit prinde un intrus (detectând mirosul străin al intrusului), cele două se vor angaja într-o luptă-înțepătură până la moarte. În cazul în care hoața reușește să intre în stup nevăzută, ea va căpăta mirosul stupului (și va învăța suficient de bine intrarea) încât să poată intra și ieși fără a fi detectată ca intrusă. Dieta unei albine constă în miere și polen.