Sanatate & Dresaj

Îngrijirea pisicii după operație. Sfaturi pentru o recuperare rapidă

Îngrijirea pisicii. Când vine vorba de curiozitate, pisica ta poate mușca uneori mai mult decât poate mesteca. Dacă se alege cu o rană, va trebui să știți dacă puteți curăța rana pisicii dumneavoastră acasă sau dacă ar trebui să o duceți direct la veterinar.

În unele cazuri, puteți trata rănile minore. Cu toate acestea, dacă pisica dumneavoastră are o rană de orice fel, este întotdeauna cel mai bine să o duceți la veterinar cât mai curând posibil.

sursă foto: pethelpful.com

„Urgența îngrijirii depinde de localizarea rănii, de adâncimea acesteia și de riscul de complicații, cum ar fi infecția”, spune Alejandro Caos, medic veterinar. Dacă pisica dumneavoastră are o rană sau o rană, puteți începe prin a urma acești trei pași:

Sfaturi pentru îngrijirea pisicii: Examinați rana

Înainte de a începe îngrijirea pisicii este important să știți cu ce aveți de-a face. „Diferitele tipuri de răni pot fi distinse după aspectul lor și natura rănii”, spune Dr. Caos.

Tăieturi și lacerații. Acestea sunt de obicei răni curate, drepte sau zimțate. Ele sunt adesea cauzate de contactul cu obiecte ascuțite, cum ar fi cuțite sau sticlă spartă. Abraziuni: În cazul acestor răni superficiale, veți observa de obicei piele zgâriată sau zgâriată. Sunt în general cauzate de frecare sau de frecarea cu o suprafață aspră.

Contuzii sau vânătăi. Aceste leziuni implică pielea decolorată cauzată de vasele de sânge deteriorate. În mod obișnuit, sunt cauzate de traumatisme provocate de un corp contondent, cum ar fi lovirea unui obiect dur.

www.veterinarladomiciliu.ro

Rana prin înțepare. Aceste răni adânci și înguste au un punct de intrare mic. Ele apar atunci când obiecte ascuțite și ascuțite, cum ar fi unghiile, penetrează pielea.

Rană prin mușcătură. Aceste urme de înțepături pot avea margini neregulate care variază în profunzime și severitate. Pisica dumneavoastră poate avea o rană prin mușcătură dacă se luptă cu o altă pisică, un câine sau alte animale din cartier.

2. Opriți sângerarea

Dacă rana sângerează, este important să opriți pierderea de sânge cât mai repede, mai ales dacă rana este una mare.

În caz de urgență, puteți începe prin a apăsa cu mâna pe zona care sângerează. Țineți o bucată de țesătură sau de tifon ferm, dar nu strâns, pe rană pentru a face un bandaj temporar pentru călătoria la veterinar.

3. Curățați rana

Dacă rana nu sângerează, o puteți dezinfecta. Pentru a curăța o rană la o pisică, țineți-o ferm și înfășurați-o într-un prosop sau o pătură, recomandă Dr. Caos. Apoi, folosiți o cârpă sau un tifon curat și umed pentru a curăța ușor rana cu un antiseptic ușor sau o soluție salină.

Îngrijirea pisicii: cum să bandajezi în siguranță rana unei pisici

„O rană trebuie bandajată dacă este minoră, curată și există un risc scăzut ca pisica să îndepărteze bandajul”, spune Dr. Caos. Un bandaj bun ar trebui să aibă trei straturi.

Un prim strat care se sprijină direct pe rană. Acest strat este de obicei realizat din tifon sau plasă.
Un al doilea strat care absoarbe fluidul și oferă umplutură. Acest strat ar putea fi un tampon de bumbac. Un al treilea strat care le ține pe celelalte două la locul lor.

Pisica și vaccinarea; sursă foto: College Manor Veterinary Hospital

Acest strat este de obicei adeziv sau o înfășurare elastică. Ar trebui să aplicați un bandaj doar la sfatul unui medic veterinar. „Probleme majore pot apărea în cazul bandajelor plasate necorespunzător”, explică ea.

De exemplu, bandajele care sunt prea largi vor cădea probabil. Bandajele care sunt prea strânse pot provoca necroză, sau moartea țesuturilor. Așadar, aplicați un bandaj doar dacă medicul veterinar vă recomandă acest lucru și asigurați-vă întotdeauna că urmați instrucțiunile.

Cât de des ar trebui să schimbați un bandaj?

Intervalul de timp între schimbările de bandaje poate varia, de la mai multe ori pe zi până la fiecare câteva zile. Dacă medicul veterinar vă spune că este sigur să folosiți un bandaj, vă va oferi, de asemenea, îndrumări cu privire la frecvența cu care să îl schimbați.

Pisica beneficiază de tratamentul pentru purici

Acestea fiind spuse, este posibil să fie nevoie să schimbați bandajul pentru o rană gravă mai frecvent. Ar trebui să verificați bandajul pisicii dumneavoastră de două ori pe zi pentru a vedea dacă există zone umede sau mirosuri.

Când trebuie să consultați un medic veterinar

Consultarea unui profesionist pentru îngrijirea rănilor la pisici variază în funcție de faptul dacă rana are nevoie de ajutor suplimentar pentru curățare sau coasere pentru o vindecare adecvată.
Dr. Caos descrie mai jos tratamentele obișnuite și procesul de recuperare pentru rănile mai grave:

Rănile prin înțepare. Aceste răni se pot sigila rapid și pot prinde bacteriile în interior. Deci, ele necesită de obicei curățare, dezinfectare și monitorizare pentru semne de infecție.
Lacerații. Aceste răni au adesea nevoie de copci sau de închidere chirurgicală și pot dura câteva săptămâni pentru a se vindeca.

Pisică adorabilă care se alintă; sursă foto: knoxnews.com

Rănile prin mușcături. Aceste răni sunt adesea predispuse la infecții din cauza bacteriilor prezente în salivă. Pot necesita drenaj, antibiotice și, uneori, intervenție chirurgicală.

Sfaturi pentru îngrijirea pisicii după ce a fost operată

Atunci când pisica dumneavoastră vine acasă de la veterinar după ce i-a fost curățată rana, tratată sau închisă cu suturi, este posibil să se simtă puțin dezorientată și speriată. Mai ales dacă se recuperează după o procedură medicală precum o intervenție chirurgicală.

Îngrijirea pisicii va depinde de tipul de rană pe care o are, de procedura medicală pe care a primit-o și de sfatul medicului veterinar.

Aspecte generale pentru a grăbi procesul de vindecare a pisicii

Puneți-o în carantină pentru pisici. Instalați-o într-o cameră departe de alți oameni și animale. Dacă puteți, încercați să îndepărtați orice perne sau copaci pentru pisici pentru a descuraja săriturile.

Asigurați-vă că își poartă zgarda. Medicul veterinar vă va trimite probabil pisica acasă cu o zgardă elisabetană. Numită uneori în glumă „Conul rușinii”. De asemenea, medicul veterinar vă poate sugera un costum de recuperare a rănilor.

pisica snowshoe; sursă foto: rover.com

Acest combinezon special pentru pisici poate, de asemenea, să protejeze rana în curs de vindecare – fără a întuneca vederea pisicii dumneavoastră, potrivit rover.com.

Recent Posts

Fiecare semn astrologic are propriul animal spiritual – află care este al tău

Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…

14 ore ago

Zonkey, animalul hibrid care are o mamă măgăruș și un tată zebră

Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…

15 ore ago

Câinii pot simți furtunile sau schimbările meteorologice?

Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…

16 ore ago

„Tramvaiul Responsabilității” din Iași: un proiect unic în țară dedicat animalelor de companie

Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…

17 ore ago

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

18 ore ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

19 ore ago

Parteneri