Din cuprinsul articolului
Oricât de mult v-ar displace să vedeți că se întâmplă, pisica dumneavoastră va intra în cele din urmă în vârsta a treia. Deși nu puteți da ceasul înapoi, există multe lucruri pe care le puteți face pentru a vă ajuta să vă păstrați felina sănătoasă și activă cât mai mult timp posibil.
În cele urmează venim în întâmpinarea stăpânilor de pisici cu o serie de recomandări pentru a le menține pe feline cât mai active și sănătoase cu putință.
Vizitați pe cât de mult posibil medicul veterinar. Cei mai mulți recomandă un control o dată la 6 luni atunci când pisica dumneavoastră ajunge la vârsta a treia. Ar putea fi necesare analize de sânge, radiografii, electrocardiograme, ecografii, tomografii sau RMN-uri. Fiți pregătiți să îi spuneți veterinarului despre orice schimbări în rezistența, apetitul sau comportamentul animalului de companie, când au început și ce ar fi putut să le declanșeze.
Solicitați verificarea auzului și a vederii. Nu este neobișnuit ca ochii unei pisici în vârstă să pară tulburi, iar această afecțiune poate să nu semnaleze o boală. Totuși, la fel ca și oamenii, acestea pot dezvolta cataractă și glaucom și pot avea pierderi de auz. Dacă animalul de companie pare surprins când vă apropiați de el, se lovește de lucruri sau nu vine când îl chemați, vinovatul poate fi o slăbire a facultăților.
Periați zilnic dinții pisicii. Acest lucru împiedică apariția cariilor și ajută la prevenirea bolilor gingivale și a pierderii dinților. Periajul regulat vă va permite, de asemenea, să observați din timp ulcerele bucale și ale limbii.
Observați orice creștere a „respirației pisicii”. Pisicile au mirosurile lor naturale și mâncarea pentru pisici poate persista în respirația lor, dar o schimbare în respirație până la punctul în care devine puternică sau ofensivă poate semnala diverse boli.
Toaletați-le cel puțin o dată pe săptămână. Este mai important ca niciodată să vă scutiți pisica de neplăcerile cauzate de purici și alți paraziți. Pe măsură ce îmbătrânesc, nu vor mai putea să se îngrijească la fel de ușor ca înainte.
În timp ce le periați, luați aminte la orice umflături, leziuni ale pielii sau pierderi neobișnuite de păr. Și nu uitați că pielea sa este mai puțin elastică decât era înainte, așa că aveți grijă să nu o zgâriați sau să o trageți. Asigurați-vă că le tăiați unghiile pentru a preveni creșterea excesivă a acestora.
Masați-le articulațiile și membrele. În cazul în care pisica dumneavoastră nu poate face exerciții fizice de rutină, îmbunătățiți-i flexibilitatea și circulația prin masarea ușoară a mușchilor și articulațiilor. Dacă se opune, mângâiați-o cât vă permite. Nu forțați masajul pe o pisică reticentă.
Exercițiile fizice ajută pisica să își mențină tonusul muscular, îi mențin inima și digestia sănătoase și chiar îi îmbunătățesc atitudinea. Jocurile blânde cu jucării sau cu iarbă pentru pisici nu numai că le mențin în formă, dar le fac să fie alerte din punct de vedere mental și promovează interacțiunea pozitivă.
Oferiți-le o „baie” curată. Digestia lor poate fi neregulată, iar vezica urinară își poate pierde elasticitatea și capacitatea. Este posibil ca litiera să necesite o curățare sau o schimbare mai frecventă.
Respectați un program regulat. Pisicii dumneavoastră i-a plăcut întotdeauna o rutină; o va aprecia și mai mult acum. Hrăniți-o și jucați-vă cu ea la aceleași ore în fiecare zi.
Nu o lăsați singură afară. Țineți-vă pisica în casă și reduceți la minimum timpul petrecut afară. Pe măsură ce o pisică îmbătrânește, va fi sensibilă la schimbările de temperatură, inimile și plămânii îmbătrâniți nu se adaptează la fel de bine la temperaturi extreme de cald și rece. Deoarece simțurile, reflexele și gândirea lor nu mai sunt la fel de ascuțite, pisica va fi probabil mai predispusă la accidente, la rănirea de către alte animale sau chiar la rătăcire.
Oferiți-le un pat moale. Artrita și alte afecțiuni vor face ca felinei dumneavoastră să-i fie mai greu să doarmă liniștită. Sunt disponibile paturi ortopedice pentru pisici.
Hrăniți-le corespunzător. O pisică îmbătrânită se îngrașă mai ușor, deoarece metabolismul lor încetinește. Medicul veterinar vă poate recomanda o hrană bogată în fibre și mai săracă în grăsimi, astfel încât să mănânce cantitatea obișnuită de hrană, dar cu mai puține calorii. Pe măsură ce digestia se înrăutățește, s-ar putea să se descurce mai bine cu mese mai mici și mai frecvente. Afecțiuni precum diabetul, artrita și problemele cardiace sau hepatice necesită, de asemenea, planuri nutriționale speciale. Oferiți întotdeauna apă proaspătă și rece. Sfaturi culese de pe platforma petplace.com.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…