Din cuprinsul articolului
La o stație de teren din apropierea Universității din Bristol, în Marea Britanie, ecologistul experimental Ellard Hunting și colegii săi au un sunet straniu asemănător unei sarcini electrice atmosferice, cu toate că afară era o zi senină, relatează New Scientist.
Se pare că zvâcnetul provenea de la un roi de albine de miere occidentale (Apis mellifera) aflat în apropiere, relatează echipa în iScience.
Cercetătorii știau deja că albinele și alte insecte transportă mici încărcături, dar Hunting declară pentru New Scientist că a fost „oarecum surprins să vadă că roiul de albine produce un efect masiv”.
Testele ulterioare au arătat că roiurile de albine pot genera o sarcină electrică de până la 1.000 de volți pe metru, roiurile mai dense ducând la câmpuri electrice mai puternice, scriu cercetătorii în lucrarea lor. Aceasta este o densitate a încărcăturii care depășește cu mult norii de furtună și furtunile de praf electrizat, raportează ei.
Autorii speculează că contribuția insectelor la electricitatea atmosferică poate influența fenomenele fizice, cum ar fi mișcarea prafului. Funcția sarcinilor electrice generate de roiurile de albine este necunoscută, deși unele cercetări sugerează că anumite specii pot detecta câmpuri electrice slabe cu ajutorul firelor de păr mecanosenzoriale care acoperă corpul insectelor.
Acest lucru ar putea însemna că albinele se folosesc de informațiile electrice pentru a căuta hrană, a declarat pentru New Scientist Victor Manuel Ortega-Jimenez de la Universitatea din Maine, care a studiat modul în care colibri care se hrănesc ar putea folosi sarcinile electrostatice pe care le generează și care nu a fost implicat în acest studiu.
Într-adevăr, spune Hunting pentru The Independent, câmpul electric „se schimbă pentru o vreme dacă o albină a vizitat o floare… Următoarea albină vizitatoare ar putea detecta acest lucru și să îl asocieze cu florile care au puțin sau deloc nectar prezent și să o ajute în luarea deciziilor”.
De asemenea, cercetătorii și-au folosit descoperirile pentru a construi un model pentru sarcinile electrice produse de alte insecte care roiesc în roi, cum ar fi lăcustele, ale căror agregări pot fi masive. „Influența lor este probabil mult mai mare decât cea a albinelor”, afirmă coautorul Liam O’Reilly de la Universitatea din Bristol într-un comunicat de presă.
„Întotdeauna ne-am uitat la modul în care fizica a influențat biologia”, spune Hunting în comunicat, „dar la un moment dat, ne-am dat seama că și biologia ar putea influența fizica”, potrivit the-scientist.com.
În fața unei întâlniri cu un câine fără stăpân, ASPA (Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția…
Schema de vaccinare.Vaccinarea câinilor și pisicilor este esențială pentru menținerea sănătății lor și pentru prevenirea…
Ați auzit vreodată că animalele de companie și stăpânii lor sunt la fel? Cu siguranță…
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…