Din cuprinsul articolului
Pisicile nu sunt întotdeauna prietenoase cu câinii. Se știe că îi urmăresc și îi atacă. Aducerea impulsivă acasă a unui cățeluș drăguț ar putea să nu fie întotdeauna o opțiune bună dacă se termină cu relocarea unuia dintre animalele de companie din cauza incompatibilității.
Pisicile sunt animale teritoriale și pot fi foarte agresive când vine vorba de protejarea domeniului lor. Ei ar putea ataca orice animal care le invadează spațiul, mai ales dacă se simt amenințați. Și, din păcate, pisicile se simt adesea amenințate de câini din cauza dimensiunii lor și a faptului că miros diferit.
Totuși, s-ar putea să vă întrebați dacă există o modalitate de a vă ajuta ambii prieteni blăniți să se înțeleagă bine. Acest articol vă va ajuta să înțelegeți de ce pisicile și câinii sunt uneori în dezacord unul cu celălalt și ce puteți face pentru a-i ajuta să devină besties!
Câinii și pisicile trăiesc împreună în case de generații. Și, deși amândoi sunt animale de companie iubitoare, cu siguranță nu sunt același fel de animal de companie. Au nevoi diferite, personalități diferite și comportamente diferite. Înțelegerea acestor diferențe este cheia pentru a înțelege cum să le faceți față. Pisicile și câinii sunt dușmani naturali, deoarece sunt două specii foarte diferite. Câinii sunt din familia Canidae, în timp ce pisicile sunt din familia Felidae.
Pisicile pradă animale mici, cum ar fi șoarecii, păsările, insectele și șopârlele, în timp ce câinii pradă animalele de talie medie, cum ar fi iepurii, veverițele și chiar pisicile. Câinii vânează urmărindu-și prada, în timp ce pisicile vânează urmărindu-și vânatul de la distanță sau năvălind asupra lor înainte de a scăpa rapid.
Datorită instinctelor lor de prădător și temperamentelor variate, câinii și pisicile sunt aproape întotdeauna destinați să se ciocnească unul cu celălalt. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că patrupezii și pisicile nu pot trăi sub același acoperiș. Mulți iubitori de animale de companie au reușit ca patrupezii și pisicile să coexiste pașnic în casele lor.
Deoarece personalitatea și întâlnirile anterioare cu animale pot influența foarte mult modul în care o pisică și un câine vor reacționa unul față de celălalt, este adesea recomandat să-i adopți pe amândoi ca tineri și să-i creșteți împreună. În caz contrar, poate fi o provocare să antrenezi ambii animale de companie adulți să învețe să tolereze prezența celuilalt acasă.
Poate fi descurajant să vezi animale de companie luptă în casa ta. În funcție de temperamentul lor, pisica rezidentă ar putea ataca un nou venit, fie că este o altă felină sau un câine, pentru a-și proteja teritoriul. Dacă adoptați un nou cățel și pisica nu este mulțumită de el, atunci pisica dominantă va hărțui probabil animalul de companie de talie mai mică pentru a-și stabili superioritatea. Dar, desigur, chiar și un câine mai mare poate fi hărțuit de o pisică dominantă.
În afară de instinctele teritoriale, există și alte motive posibile pentru care pisicile sunt răutăcioase cu câinii. Cele mai frecvente motive sunt rezumate mai jos:
Pisicile pot ataca uneori câinii de frică, mai ales dacă au avut experiențe traumatice cu animale mai mari în trecut. Agresivitatea redirecționată poate determina pisicile să atace pe oricine la îndemâna lor, inclusiv un cățel nebănuitor. Pisicile sunt predispuse la suprastimulare. Dacă îi mângâi dincolo de pragul lor, este posibil să muște și să se zgârie. Din păcate, chiar și un cățel jucăuș poate deveni victima ghearelor ascuțite ale unei pisici suprastimulate.
Felinele își exprimă uneori instinctele de prădător față de alte animale de companie din familie, inclusiv de câinii tăi. Acest lucru ar putea implica urmărirea sau ambuscada din spate. Pisicile pot ataca pe oricine dacă suferă. Ar putea dori să evite interacțiunile cu oamenii și alte animale de companie pentru a-și proteja zonele afectate. Cu toate acestea, unii câini pot fi prea jucăuși și să nu înțeleagă când să se retragă. Acest lucru va enerva pisica, lăsându-i de ales decât să atace pentru a ține câinele departe.
Adesea presupunem că patrupezii sunt marii bătăuși și că ei sunt întotdeauna instigatorii unei lupte între câini și pisici. Dar uneori, pisica ar putea fi de vină, mai ales dacă este teritorială și geloasă pe un pui jucăuș. Iată câteva scenarii în care prietenul tău felin, de obicei dulce, ar putea fi rău pentru câinele familiei tale:
Pisicile sunt teritoriale și nu le place ca câinii să se apropie de domeniul lor. Câinilor le place să latre și să facă zgomot, ceea ce este deranjant pentru pisicile cărora le place liniștea și liniștea acasă. Patruperzii sunt prea jucăuși pentru unele pisici care doresc doar să se relaxeze în pace în propriul lor spațiu. Au mirosuri diferite. Majoritatea pisicilor nu le plac mirosurile omologilor lor canini.
Poate o pisică să rănească un câine?
Cu agilitatea lor și cu ghearele și dinții ascuțiți, este posibil ca o pisică să rănească grav un câine într-o luptă. De fapt, există mai multe povești despre pisici care provoacă ulcere corneene prin zgâriere. Câinii care sunt mușcați de pisici pot suferi, de asemenea, răni dureroase care îi pot expune riscului de infecții. Desigur, un câine răzbunător poate face rău și pisicii. Dar nu vrei ca prietenii tăi blăniți să ajungă atât de departe! Prin urmare, este foarte important să opriți lupta în siguranță cât mai curând posibil.
Dacă pisica ta este răutăcioasă cu câinele tău, ar trebui să încerci să-ți dai seama de ce el sau ea face asta înainte de a încerca altceva. Există mai multe motive pentru care o pisică ar putea ataca un câine: instinctul teritorial, teama de a fi urmărită de câine sau dorința de atenție din partea stăpânilor, care acordă mai multă atenție celuilalt animal de companie. Aceste sfaturi ar trebui să te ajute să-l faci pe prietenul tău felin să coexiste în pace cu puiul tău:
Oferă o ameliorare a stresului pentru pisica ta, cum ar fi un stâlp de zgâriere și o zonă separată pentru a petrece timpul. Amintiți-vă că schimbările de mediu pot fi stresante pentru pisici, iar aceasta include o nouă adăugare cu blană în familie. În timpul etapei de introducere, asigurați-vă că animalele de companie sunt separate. Puteți instala o poartă pentru bebeluși sau un biban înalt pentru fereastră, astfel încât să aibă un loc sigur unde să alerge în cazul în care câinele îi deranjează.
Asigurați-vă că fiecare animal de companie are propriile boluri de mâncare, jucării și zone de dormit. Multe pisici și mulți câini pot fi posesivi și ar putea să nu vrea să-și împartă lucrurile cu alte animale de companie.
Redirecționează agresivitatea jocului dur al pisicii tale oferind jucării interactive. Dacă observați că devine din ce în ce mai frustrată de o pasăre sau de un alt animal în afara ferestrei, asigurați-vă că îi distrageți atenția imediat înainte ca orice agresiune să escaladeze. Dacă pisica își schimbă brusc comportamentul, luați în considerare verificarea ei de către veterinar pentru a exclude problemele medicale subiacente. Amintiți-vă că o pisică în durere este o pisică morocănosă.
Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…
În județul Buzău, un tânăr de 21 de ani din comuna Săgeata a fost reținut…
Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…
Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…
Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…
Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…