Din cuprinsul articolului
Regnul animal nu încetează să ne impresioneze și probabil că nici nu va înceta vreodată. Creaturi uimitoare cu abilități incredibile și unice, toate sunt parte a lanțului trofic. Ei bine, printre aceste necuvântătoare se află animale care nu sunt capabile să meargă cu spatele.
Dacă despre lupi știm că nu-și pot mișca gâtul sau despre elefanți că nu pot sări, iată că regnul animal este completat de un mamifer care nu poate merge cu spatele, fiind de altfel, singurul animal sălbatic din lume care nu poate face acest lucru, în schimb compensează acest lucru cu drăgălășenia lui.
Singurul mamifer care nu poate merge cu spatele
Este vorba de animalul simbol al Australiei, da ați ghicit este vorba de cangur. Deși,este un marsupial care sare de colo, surprinzător aceasta nu poate „da cu spatele”. Dotați cu o coadă extrem de puternică și cu arcuri în loc de picioare, această specie se diferențiază de restul mamiferelor prin faptul că își ascund puii în marsupiu până când aceștia sunt destui de mari să-și poarte de grijă.
În pofida faptului că sunt animale cu o musculatură extrem de dezvoltată, structura lor anatomică nu le permite acestora să se deplaseze cu spatele deși au capacitatea de a efectua sărituri succesive și extrem de puternice grație membrelor inferioare extrem de puternice. Însă, din păcate pentru aceste mamifere adorabile, structura specială îi privează pe canguri să se deplaseze în direcția opusă.
Însă acest lucru este compensat de faptul că pot efectua sărituri care pot ajunge chiar și până la 13 metri în lungime. Principalul motiv al zbenguielii acestora se datorează faptului că tendoanele lui Ahile sunt extrem de lungi și astfel picioarele lor funcționează ca niște arcuri, de asemenea aparatul locomotor este completat de coada puternică care le poate susține greutate fără prea mari probleme.
De unde provine termenul de cangur
Termenul de cangur are o poveste extrem de interesantă, aparent în 1770, James Cook cel care a descoperit țara continent Australia a identificat un animal ciudat care se deplasa prin salturi succesive. neștiind ce animal este, Cook a rugat un localnic să descifreze misterul, la care acesta a răspuns „kangoroo”, care de fapt ar însemna „nu înțeleg”, aparent numele s-a păstrat de atunci și până în prezent.
La naștere cangurii, de altfel denumiți joey, au dimensiuni cuprinse între 5 și 25 de milimetri, mama cangur îl „culege” și în introduce în marsupiu unde rămâne până la 450 de zile. În general, mamiferele sunt extrem de active noaptea și în perioadele în care lumina este ceva mai slabă, însă, nu este exclus ca aceștia să se facă văzuți și în cursul zilei.