Lumea animalelor

Întrebarea serii: De ce își fugăresc câinii coada? Amuzament sau afecțiune medicală

Părinții de animale de companie povestesc adesea despre câinele lor care se învârte sălbatic, încercând să-și apuce coada în timp ce trece pe lângă ei.

Dar, deși un câine care își urmărește coada este distractiv pentru oameni, în multe contexte poate fi înțeles greșit.

De ce își urmărește coada câinele?

Există câteva situații în care urmărirea cozii nu indică neapărat o problemă. De exemplu, un cățeluș poate deveni conștient de coada sa și începe să o verifice cu gura. Învârtitul lor este un efort de scurtă durată pentru a obține mai multe informații despre coada lor.

Un câine ar putea, de asemenea, să își alerge coada atunci când este agitat sau are cehf de joacă. Dar există și alte momente în care urmărirea cozii ar putea indica o problemă.

1. Ați încurajat comportamentul

Răspunsul uman la urmărirea cozii este adesea atenția, ceea ce poate fi întăritor. Unii iubitori de animale încurajează acest comportamentul oferindu-i câinelui o recompensă. Acest lucru îi dă de înțeles că urmărirea cozii va avea ca rezultat ceva ce îi place sau își dorește, astfel că va face acest lucru mai des, potrivit petmd.com.

Dacă atenția se oprește, câinele poate deveni frustrat și se poate angaja în acest comportament și mai mult, încercând să își determine părintele să îi acorde atenție sau să îi ofere dulciuri.

2. Câinele este plictisit

Toți câinii au nevoie de cantități adecvate de activitate pentru a-și satisface nevoile fizice, mentale și emoționale. Dacă aceste nevoi nu sunt satisfăcute, câinii se pot plictisi și se pot comporta în moduri care încearcă să îi ajute să facă față plictiselii. Urmărirea cozii este un exemplu în acest sens.

3. Este stresat sau anxios

Stresul și anxietatea cronică sunt alte cauze care stau la baza urmăririi cozii de către câini, mai ales dacă îl ajută să evite situațiile înfricoșătoare sau îi oferă un sentiment de ușurare. Comportamentele repetitive, cum ar fi urmărirea cozii, care sunt declanșate de condițiile de mediu sunt cunoscute sub numele de comportament stereotip.

Acestea se produc în tipare sau ritmuri previzibile. De exemplu, un câine ținut într-o cușcă fără activitate poate începe să se învârtă într-un cerc strâns, să își apuce coada și să continue să se învârtă.

Acest lucru se poate întâmpla în casele în care câinii sunt separați de familia lor, legați afară în mod continuu sau ținuți într-un țarc fără posibilitatea de a ieși.

4. Câinele dumneavoastră are o problemă medicală

Dacă patrupedul își urmărește brusc coada pentru prima dată sau dacă acest comportament este din ce în ce mai frecvent, ar putea exista o afecțiune medicală sau o problemă fizică, cum ar fi: un rect iritat; paraziți; infestare cu purici sau căpușe (care apare adesea la baza cozii); durere; cancer sau tulburare convulsivă

5. Suferă de tulburare compulsivă canină

Tulburarea compulsivă canină (CCD) seamănă foarte mult cu comportamentul stereotip, dar se întâmplă fără o legătură cu factorii de mediu. Poate fi greu să întrerupi câinii cu această problemă atunci când își urmăresc coada și probabil că vor reveni la acest comportament chiar și după ce li se dă altceva de făcut.

În forma cea mai severă a CCD, câinele nu poate fi redirecționat, iar comportamentul – în acest caz, alergatul după coadă – va interfera cu activități vitale precum mâncatul și băutul. În plus, unii câini vor mușca și mesteca coada până la rănire, creând riscul de infecție. Tăierea cozii (îndepărtarea unei părți sau a întregii cozi) nu este un remediu pentru aceste comportamente compulsive.

Tulburările compulsive la câini sunt în curs de studiu și există dovezi ale existenței unei componente genetice. Acestea apar în număr mai mare la anumite rase, cum ar fi: Bull Terrier; Ciobănești germani; Staffordshire Bull Terrier.

Pentru câinii cu tulburare compulsivă canină, de obicei sunt necesare medicamente care ajută la reglarea chimiei creierului pentru ca orice modificare de comportament sau schimbări de mediu să fie eficiente.

Când ar trebui să consultați un medic veterinar?

Urmărirea cozii care este dificil de întrerupt, însoțită de alte simptome, cum ar fi privitul intens la coadă, gâfâitul, salivarea, ritmul cardiac accelerat sau care are ca rezultat auto-vătămarea trebuie abordată imediat.

Dacă observați schimbări bruște de comportament la câinele dumneavoastră (tail-chasing fiind doar un exemplu), contactați medicul veterinar. Acesta vă poate evalua animalul de companie pentru a identifica și/sau trata orice cauză medicală.

Recent Posts

Fiecare semn astrologic are propriul animal spiritual – află care este al tău

Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…

11 ore ago

Zonkey, animalul hibrid care are o mamă măgăruș și un tată zebră

Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…

12 ore ago

Câinii pot simți furtunile sau schimbările meteorologice?

Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…

13 ore ago

„Tramvaiul Responsabilității” din Iași: un proiect unic în țară dedicat animalelor de companie

Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…

14 ore ago

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

15 ore ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

16 ore ago

Parteneri