Din cuprinsul articolului
Toate speciile de animale experimentează schimbările corporale ale pubertății, dar lecțiile sociale care definesc trecerea de la copilărie la vârsta adultă sunt mai nuanțate. Privind în urmă la anii adolescenței noastre, deseori ne provoacă o grimasă. Este o perioadă ciudată, plină de gafe sociale, nesiguranță și acnee, dar este una prin care trebuie să trecem cu toții în drumul nostru spre vârsta adultă.
Dar oare și alte animale trăiesc adolescența? Această perioadă a vieții cuprinde atât schimbări fiziologice, cât și sociale. Indiscutabil, alte animale experimentează pubertatea, cascada de schimbări hormonale și fiziologice care permit împerecherea.
Dar cercetători precum Dr. Barbara Natterson-Horowitz, cardiolog și biolog evoluționist la Universitatea din California, Los Angeles, și la Universitatea Harvard, susțin că majoritatea animalelor, dacă nu toate, experimentează și ele o perioadă de adolescență, ceea ce Natterson-Horowitz numește „sălbăticie” care include, de asemenea, schimbările sociale pe care tinerii trebuie să le parcurgă pe măsură ce trec la vârsta adultă.
Pentru mult timp, s-a crezut că adolescența este unică pentru oameni, a declarat Natterson-Horowitz pentru Live Science. „Dar cu cât mai mult decojești acest aspect, cu atât mai mult descoperi că, deși există anumite aspecte ale adolescenței care sunt exclusiv umane, acea perioadă de tranziție care începe cu debutul pubertății și se termină atunci când apare un adult matur – este universală.”
Poate că nu este surprinzător faptul că, la speciile care sunt cele mai apropiate de noi, cum ar fi cimpanzeii (Pan troglodytes), unele dintre aceste schimbări sunt ușor de recunoscut de către oameni. Aaron Sandel, antropolog biologic și primatolog la Universitatea Texas din Austin, a publicat o lucrare care arată că cimpanzeii tineri au parte de un puseu de creștere care îi lasă neîndemânatici pe măsură ce se adaptează la noile lor corpuri.
În același timp, acești tineri învață să se integreze în societatea adulților. Ei încep să petreacă mai puțin timp cu părinții lor și mai mult timp cu semenii lor, inclusiv cu membrii de sex opus. Cimpanzeii masculi tineri nu sunt agresivi în această perioadă, lăsându-se în schimb îndrumați de cimpanzeii adulți mai în vârstă, care le servesc drept mentori și îi învață indicațiile sociale. „Este o perioadă în care ești cu adevărat atent la ceea ce îți va oferi un statut și ești foarte atent la ceea ce înseamnă să fii adult”, a spus Sandel.
Dar oare aceste caracteristici se extind dincolo de rudele noastre cele mai apropiate? Într-adevăr, oamenii de știință au documentat forme de adolescență în regnul animal care evidențiază cât de comună poate fi această perioadă. Christine Ribic, ecologistă de peisaj la Universitatea din Wisconsin-Madison, a descoperit că păsările tinere din pășuni contrazic tendința „pasărea timpurie primește viermele” și, în schimb, dorm până târziu în zi, „storcându-și hrana de la părinți cât mai mult timp posibil” înainte de a ieși în cele din urmă pe cont propriu.
Chiar și după ce au zburat, păsările tinere nu sunt întotdeauna autosuficiente. Alți cercetători au observat că, în anii dificili, pinguinii tineri Gentoo (Pygoscelis papua) se întorc la părinți pentru ajutor, reflectând o tendință a adulților tineri de a se muta din nou la părinți pe fondul unei crize economice.
Experimentele pe animale au demonstrat, de asemenea, modul în care puii devin mai toleranți la risc.
Șobolanii tineri crescuți cu aceeași dietă nutritivă ca și mamele lor vor alege în mod intenționat să mănânce alimente mai puțin gustoase sau chiar alimente care îi îmbolnăvesc, pentru a se integra într-un grup de colegi, iar șoarecii adolescenți beau mai mult alcool între colegi decât atunci când sunt singuri. Atunci când se află în grupuri, multe animale, inclusiv peștii, gazelele și lilieci, se angajează în inspecția prădătorilor, în care haite de pui se apropie intenționat de un prădător.
Deși ar trebui să fim atenți să ne proiectăm propriile prejudecăți și judecăți asupra altor animale, sondarea acestor legături dintre oameni și rudele lor sălbatice poate fi unificatoare și ne poate ajuta să ne navigăm propriile provocări, a spus Natterson-Horowitz. „Este într-adevăr recunoașterea faptului că, indiferent de luptele prin care treci, există un animal și o poveste evolutivă în spatele lor – că, de fapt, adolescența are o funcție”, care este de a ajuta animalele să supraviețuiască și să prospere la vârsta adultă”, a spus ea. „Luptele lor nu sunt exact la fel ca ale oamenilor, dar există unele asemănări destul de remarcabile în ceea ce trec”.
Înainte de a trata pielea uscată a câinelui dumneavoastră, trebuie să determinați cauza principală. Dacă…
Un tânăr de 17 ani din comuna Petreștii de Jos, județul Cluj, a fost reținut…
Într-un caz neobișnuit, două pisici au fost internate la Spitalul Veterinar Universitar de Urgență din…
Polițiștii din județul Hunedoara au oprit recent un transport ilicit de câini și pisici care…
Într-una dintre cele mai cunoscute reclame Alpo din anii '80, actorul Lorne Greene proclama: „Danny…
Importanța pe care o acordăm momentului în care privim în ochii cuiva sau a ceva…