Din cuprinsul articolului
Fie că aleargă după o bucată de sfoară care se mișcă pe podea, fie că aleargă după o jucărie cu undiță, joaca este una dintre trăsăturile pe care stăpânii le adoră la pisicile lor. În timp ce poate fi un exercițiu distractiv și important de legătură între pisică și stăpân, joaca constituie, de asemenea, o funcție esențială de supraviețuire pentru pisici.
Fiind o specie prădătoare, pisicile din sălbăticie se bazează pe capturarea prăzii pentru a supraviețui. Pisicuțele sunt deosebit de jucăușe, deoarece învață să vâneze și trebuie să testeze diferite metode de a prinde prada prin încercări și erori.
Mulți oameni au văzut pisici jucându-se cu prada lor și ar putea percepe acest lucru ca fiind crud. Cu toate acestea, acest comportament la pisici este probabil un mecanism de supraviețuire și nu este făcut din răutate.
Se crede că există mai multe motive pentru care joaca cu prada ar putea fi importantă pentru supraviețuirea pisicilor, deși sunt necesare mai multe cercetări.
În primul rând, pisica poate verifica dacă prada este sănătoasă, astfel încât este mai puțin probabil să mănânce prada otrăvită sau infectată. O pradă nesănătoasă va fi probabil lentă și letargică, în timp ce o pradă care reacționează rapid și aleargă va fi sănătoasă și sigură de mâncat.
În al doilea rând, joaca cu prada o obosește înainte de a fi ucisă, ceea ce ar putea reduce șansele ca prada să rănească pisica. De obicei, pisicile sălbatice vor face mușcătura ucigașă în jurul gâtului prăzii pentru a secționa măduva spinării, așa că, dacă o obosesc, este mai puțin probabil să fie victimele unei mușcături vicioase dacă prada se întoarce brusc.
Cercetările au arătat că pisicile se joacă mai mult timp cu prada mai mare, probabil pentru că este nevoie de mai mult efort pentru a o obosi. De asemenea, pisicile care sunt înfometate au tendința de a se juca cu prada lor pentru o perioadă mai scurtă de timp.
Mulți proprietari de pisici au experimentat situația în care pisica lor aduce acasă o pradă și o lasă pe podea. Oamenii ar putea presupune că uciderea prăzii fără a o mânca înseamnă că pisicile ucid de dragul de a ucide, dar este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple. În schimb, comportamentul pisicii este din nou legat de supraviețuire.
Pisicile sunt vânători oportuniști! În sălbăticie, ele s-ar baza pe multe mese mici pe parcursul zilei și, prin urmare, au evoluat pentru a prinde și a ucide prada ori de câte ori au ocazia. Această stocare de hrană pentru a se întoarce la ea le asigură că nu vor muri de foame în cazul în care hrana nu este disponibilă imediat data viitoare când le este foame.
Este posibil ca unele pisici să găsească vânătoarea stimulantă din punct de vedere mental și fizic. Proprietarii de pisici ar trebui să se joace frecvent cu animalul de companie pentru a le menține alerte, se recomandă sesiuni scurte, dar frecvente, pentru a imita tiparele naturale de vânătoare, iar proprietarii pot constata că acest lucru reduce comportamentul de vânătoare adevărat.
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…