Sari la conținut
Home » Întrebarea zilei! Pot supraviețuii câinii fără companionii lor umani?

Întrebarea zilei! Pot supraviețuii câinii fără companionii lor umani?

În unele privințe, câinilor le-ar fi mai bine fără oameni. Este ușor să privim în ochii adoratori ai cățeilor noștri răsfățați și să ne gândim că ar fi total neajutorați fără noi. 

Chiar și gândul unui câine de companie care trăiește în sălbăticie este suficient pentru a-i face pe unii stăpâni să dispere. Dar imaginați-vă dacă oamenii ar dispărea brusc, iar câinii ar trebui să se descurce singuri. Într-un astfel de scenariu apocaliptic, ar putea supraviețui câinii într-o lume fără oameni?

Ar supraviețui câinii fără companionii lor umani?

„Nu am nicio îndoială că câinii ar supraviețui fără noi”, a declarat Jessica Pierce, cadru didactic afiliat la Centrul de Bioetică și Științe Umaniste din cadrul University of Colorado Anschutz Medical Campus și autoare a cărții „A Dog’s World: Imagining the Lives of Dogs in a World without Humans. „Câinii descind din lupi și încă mai au o mare parte din repertoriul comportamental al lupilor și al altor canide sălbatice, așa că știu cum să vâneze și să scotocească.”

Fără oameni, fostele noastre animale de companie ar da probabil timpul înapoi în ceea ce privește domesticirea lor și ar trăi la fel ca speciile sălbatice. 

Totuși, nu toți câinii ar supraviețui acestei tranziții. Astăzi există o mare varietate de rase de câini, iar unele sunt mai puțin echipate pentru sălbăticie decât altele. De exemplu, câinii cu fața plată, cum ar fi carlionii și buldogii, sunt predispuși la diverse probleme de sănătate, inclusiv cele care le limitează respirația, ceea ce le-ar împiedica capacitatea de a vâna. De asemenea, sunt crescuți cu cozi scurte, ceea ce le-ar dăuna din punct de vedere social atunci când ar interacționa cu alți câini sălbatici.

„Cozile sunt o parte importantă a setului de instrumente comunicative” 

Câinii care au șanse să ajungă într-o luptă au mai multe șanse de a fi răniți și mai puține șanse de a supraviețui. Din fericire pentru amicii noștri lătrători, oamenii nu ar mai fi prin preajmă pentru a dicta obiceiurile de reproducere ale caninilor. Drept urmare, diferite rase s-ar amesteca, permițând selecției naturale să creeze cele mai bune corcituri.

De asemenea, acești câini s-ar încrucișa cu lupii pentru a crea hibrizi acolo unde arealul lor se suprapune. Câinii vagabonzi și lupii se amestecă deja în Europa, în țări precum Italia, potrivit unui studiu din 2017 publicat în revista Global Ecology and Conservation. Friederike Range profesor asociat la Universitatea de Medicină Veterinară din Viena, care studiază atât câinii, cât și lupii, a declarat pentru Live Science că principalul lucru care îi separă cu adevărat pe cei doi suntem noi. 

„În timp ce lupii sunt în primul rând vânători și câinii în primul rând gunoieri, este un continuum”, a spus Range. „Și lupii pot, de asemenea, să scormonească, iar câinii pot merge la vânătoare”. De exemplu, lupii pot fi găsiți trăind în gropile de gunoi ale oamenilor, la fel ca și câinii vagabonzi, iar cei din urmă pot fi găsiți vânând prada sălbatică, la fel ca și lupii.

Hrana ar fi principala problemă a câinilor nu pierderea partenerilor sociali

Pierce a remarcat că, în mediul domestic, oamenii suprimă o mulțime de comportamente ale câinilor cum ar fi vagabondajul, săpatul și urinarea, pentru că le considerăm enervante. Câinii fără stăpân nu au astfel de restricții și, deși nu beneficiază de același confort în casă precum animalele de companie, s-ar putea să le fie mai bine din punct de vedere psihologic. „Ceea ce au ei și le lipsește câinilor de companie este libertatea”, a spus Pierce. 

După ce a studiat câinii care trăiesc independent de oameni, Range a văzut cum patrupezii își formează propriile grupuri sociale și crede că hrana este un aspect mai important decât compania umană în bunăstarea acestor canini. 

„Dacă noi am dispărea, hrana ar fi principala problemă pentru câini, nu pierderea omului ca partener social”, a spus Range. „Atâta timp cât ar putea găsi hrană, ar fi perfect fericiți fără noi”, potrivit livescience.com. Acest articol reprezintă opinia lui Patrick Pester este scriitor independent și anterior a fost redactor la Live Science. Are experiență în conservarea faunei sălbatice și a lucrat cu specii pe cale de dispariție din întreaga lume.