Din cuprinsul articolului
Animalele de companie sunt o familie, așa că este normal ca membrii blănoși ai familiei noastre să semene mult cu noi, nu-i așa? Un nou studiu realizat în Marea Britanie sugerează că acest lucru este adevărat și în cazul pisicilor, deoarece au descoperit că trăsăturile de personalitate ale proprietarilor de pisici sunt adesea reflectate și în personalitatea pisicii lor.
Ești ceea ce… privești? Așa spun oamenii de știință de la Universitatea Nottingham Trent despre pisici și personalitatea stăpânilor lor.
Personalitatea pisicilor tale s-ar putea să te oglindească
Un nou studiu arată că trăsăturile de personalitate ale iubitorilor de pisici se corelează, într-o anumită măsură, cu acele comportamentele pe care le manifestă pisicile lor.
În esență, la fel ca și în cazul copiilor și al ADN-ului, personalitatea pisicilor tale s-ar putea să te oglindească pe tine!
Lauren Finka este cercetător în domeniul bunăstării animalelor la Universitatea Nottingham Trent și autor al studiului.
Ea și echipa sa au analizat peste 3.000 de iubitori de pisici și le-au pus întrebări pe care le-au măsurat pe o scală cunoscută sub numele de Big Five Inventory (BFI). Acest inventar evaluează trăsăturile de personalitate ale oamenilor – cum ar fi conștiinciozitatea, extroversiunea, agreabilitatea, neuroticismul și deschiderea.
Personalitatea proprietarului afectează afectează în mod direct sănătatea pisicii
Concluziile au consemnat că au existat corelații semnificative între pisici și stăpânii lor care nu numai că ofereau o perspectivă asupra bunăstării generale a pisicii, dar și asupra personalității acesteia, informează petguide.com.
De exemplu, proprietarii considerați ca fiind „mai nevrotici” pe această scală au fost asociați cu pisici despre care se credea că au „probleme comportamentale”. Aceste probleme s-au manifestat prin agresivitate, frică, anxietate sau comportamente legate de stres, precum și prin probleme fizice, cum ar fi obezitatea sau pierderea părului.
Echipa a descoperit, de asemenea, că iubitorii de animalecare au fost chestionați ca fiind mai extrovertiți aveau mai multe șanse de a avea pisici care erau, de asemenea, mai extrovertite hoinărind pe afară și fiind mai sociabile. Cei care erau mai „agreabili” au descoperit că ei credeau că au pisici „mulțumite” (sau agreabile).
Finka spune că studiul cu siguranță nu arată o cauzalitate, dar rezultatele îi pot ajuta pe proprietarii de pisici care doresc să aibă relații puternice cu pisicile lor cum să facă acest lucru. Mai multe cercetări privind cauzalitatea vor ajuta să se vadă cum, dacă este cazul, personalitatea proprietarului afectează în mod direct comportamentele și sănătatea pisicii.