În Japonia, relația specială dintre oameni și câinii robotici evidențiază o tendință unică, rezultată atât din progresul tehnologic, cât și din provocările sociale, precum îmbătrânirea populației și rata scăzută a natalității. Proprietarii acestor câini robotici, precum cei din seria Aibo de la Sony, îi tratează cu o afecțiune deosebită, asemănătoare celei acordate unor animale de companie reale sau chiar copiilor.
Un exemplu al acestui atașament este ritualul desfășurat la altare, unde proprietarii se roagă pentru sănătatea și longevitatea acestor roboți, titrează Japan Today. Îmbrăcați în kimonouri și adesea transportați în cărucioare sau marsupii, roboții devin centrul unui act de devoțiune care reflectă tradițiile japoneze de binecuvântare a copiilor pentru o viață lungă și prosperă.
Motivația din spatele acestei relații variază: pentru unii, cum este cazul bărbatului de 62 de ani, câinele robot reprezintă o soluție la singurătate, oferind companie și un nou scop în viață după pierderea unui animal real. Pentru alții, aceste „animale de companie” mecanice răspund nevoii emoționale de atașament, în contextul unei societăți cu tot mai puține interacțiuni sociale și cu familii nucleare în scădere.
Această tendință ilustrează cum tehnologia poate fi integrată în cultura tradițională, răspunzând unor nevoi emoționale și psihologice esențiale. Totodată, ea reflectă adaptabilitatea și deschiderea japonezilor către noi forme de relaționare în fața schimbărilor demografice.