Sanatate & Dresaj

Jderul poate fi crescut ca animal de companie?

Jderul poate fi crescut ca animal de companie? Jderul (Martes) este un gen de animale carnivore arboricole sau terestre din familia Mustelidae, cuprinzând opt specii răspândite în Europa, Asia (vestul Siberiei, Japonia) și în America de Nord. Aceste creaturi au blană prețioasă, de culoare cafenie-aurie spre negricioasă, cu corpul de până la 61 cm lungime (cap + trunchi), iar coada de 15-30 cm lungime1.

În România putem întâlni ”Jderul de copac este un mamifer carnivor nocturn din familia mustelidelor. Are blana brun-roșcat, cu o pată alb-gălbuie la gât și coada neagră.

Are greutatea de până la 1,5 kilograme și poate trăi până la 12 ani în libertate.
Jderul de copac este răspândit în toate pădurile din România, în special cele de deal și munte. Se hrănește cu mamifere mici și/sau păsări.

Jderul poate fi crescut ca animal de companie? Caracteristici

Blana pretioasa, de culoare cafeniu-auriu spre negricios. Blana este mai inchisa pe picioare si spre varful cozii si mai deschisa pe piept. Lungime corp (cap si trunchi): intre 34 si 61 cm.Lungime coada: intre 15 si 30 cm. Greutate cuprinsa intre 0.680 si 2 kg. Corp alungit, zvelt, cu cap mare si bot ascutit. Urechile jedrului sunt mari, de forma triunghiulara, cu varfurile rotuniite. Coada, lunga si stufoasa, masoara intre 1/2 si 2/3 din lungimea corpului si a capului.

Mamifere arboricole, jderii sunt activi atat ziua, cat si noaptea. Vaneaza singuri, iar alimentatia este preponderent carnivora.  Jderii se hranesc cu soareci, sobolani, iepuri, veverite, soparle, pasari si chiar si iezi de caprioara (mici de cateva zile), broaste, pesti, melci sau oua de pasare.

Totuși, jderul nu este recomandat ca animal de companie. Iată de ce:

  1. Comportament Solitar: Jderii sunt animale solitare, active atât ziua, cât și noaptea. Cu toate acestea, nu sunt obișnuiți să trăiască în apropierea oamenilor sau să fie domesticiti.
  2. Necesitățile Specifice: Jderii au cerințe specifice de mediu și hrană. Ei preferă să trăiască în natură, în păduri și pe terenuri sălbatice.
  3. Blana Prețioasă: Deși au blană frumoasă, jderii nu sunt animale de companie potrivite. Este important să protejăm aceste specii în sălbăticie.

În schimb, dacă doriți un animal de companie, vă recomand să luați în considerare dihorul, care este domestic și poate fi crescut în captivitate. Dihorii sunt mici, jucăuși și pot fi îngrijiți într-un mediu casnic.

Recent Posts

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

13 ore ago

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…

15 ore ago

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Cererea crescut semnificativ, iar piața neagră a explodat

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…

16 ore ago

De ce își înfige pisica ghearele în diverse obiecte? Diferite gesturi și comportamente ale pisicii

Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…

17 ore ago

Cluj: campanie gratuită de sterilizare câinilor și pisicilor cu stăpân

Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…

18 ore ago