Din cuprinsul articolului
Perioada medie de gestație a pisicilor este de aproximativ 65 de zile. În această perioadă, nevoile fizice, aspectul și chiar comportamentul se pot schimba semnificativ. Îngrijirea unei pisici gestante nu este dificilă, dar există câteva lucruri pe care trebuie să le știți pentru a asigura o sănătate bună pentru mamă și pisoi.
Perioada de gestație pentru pisici
Perioada de gestație a unei pisici poate varia între 58 și 72 de zile. În medie va fi de aproximativ 63 până la 67 de zile pentru majoritatea pisicilor. Este aproape imposibil să detectezi o sarcină felină cu ochiul liber în primele trei săptămâni. Cu toate acestea, există câteva semne de urmărit, iar medicul veterinar are și alte modalități de a determina dacă pisica dumneavoastră este cu adevărat gestantă.
La aproximativ trei săptămâni după concepție, sfârcurile pisicii gestante vor deveni roz. Acesta este, de obicei, cel mai timpuriu semn pe care îl va arăta orice pisică, iar puii se vor naște la aproximativ șase săptămâni după ce se întâmplă acest lucru.
Burta reginei nu va începe să arate o mărire vizibilă până în a cincea săptămână. Cea mai mare parte a creșterii ei va avea loc în timpul ultimelor două săptămâni de sarcină.
Nevoile de exerciții ale pisicilor gravide
Unele pisici prezintă mai multe semne de sarcină decât altele, iar acestea pot include:
Greață/vomită; Pierderea inițială a poftei de mâncare; Creșterea apetitului pe măsură ce sarcina continuă; Nevoie crescută de afecțiune și atenție din partea stăpânului ei; Iritabilitate față de alte animale de companie, indiferent de relația anterioară; Agitație și disconfort sporit în timpul sarcinii ulterioare; Incontinență ocazională din cauza presiunii crescânde asupra vezicii urinare și a intestinelor; Căutarea unui loc izolat pentru a-și face cuibul înainte de naștere.
Îngrijirea de care are nevoie pisica dumneavoastră în timpul perioadei de gestație. Dacă o pisică a fost sănătoasă înainte de sarcină, nu ar trebui să fie dificil să o mențineți sănătoasă până la naștere.
Nu este nevoie să limitați activitatea normală a unei pisici în timpul sarcinii. Sunt destul de bune în a determina ce pot și ce nu pot face pe măsură ce sarcina avansează și ar trebui să facă exerciții normale în această perioadă pentru a-și menține tonusul muscular și o stare de sănătate bună. Acest lucru va face în cele din urmă ca nașterea să fie mai ușoară și mai sigură.
Alimentația pentru pisicile gestante
Asigurarea unei alimentații adecvate este cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru pisica dumneavoastră și pentru puii ei. Hrăniți-o cu hrană de cea mai bună calitate, dar fiți atenți la suplimente. Suplimentele pot dezechilibra nutriția și pot dăuna mai mult decât ajută, așa că folosiți suplimentele numai sub supraveghere veterinară.
La aproximativ patru săptămâni de sarcină ar trebui să începeți să îi măriți hrana. Mulți crescători recomandă să amestecați hrana pentru pisoi în hrana ei normală în acest moment și să continuați să îi oferiți această dietă până când termină de alăptat.
Pe măsură ce puii cresc și ocupă spațiu în interiorul corpului ei, pisica va mânca mese mai mici și mai frecvente. Hrănirea liberă funcționează bine, iar pisica va avea nevoie de posibilitatea de a mânca de mai multe ori pe zi. În timpul ultimei săptămâni de sarcină, ea va mânca la fiecare trei-patru ore. Cu o zi sau două înainte de a naște, este posibil ca ea să înceteze complet să mai mănânce.
În timpul ultimelor trei-patru săptămâni și în timpul alăptării, o pisică gestantă trebuie să mănânce o cantitate de hrană de două-patru ori mai mare decât cea normală.
Cel mai bine este să fiți pregătiți cu mult timp înainte de momentul în care pisica dumneavoastră naște. Faptul că aveți totul pregătit va face ca ziua propriu-zisă să fie mult mai puțin stresantă pentru dumneavoastră, pentru pisica dumneavoastră și pentru puii ei.
Fără litieră aglomerată
Cu cel puțin două săptămâni înainte de data la care trebuie să nască, pregătiți o cutie pentru naștere. O cutie umplută cu ziare funcționează bine. De asemenea, este bine să aveți mai multe cutii instalate prin casă, în locuri liniștite, astfel încât pisica dumneavoastră să o poată alege pe cea pe care o preferă.
Nu folosiți nisip aglomerat pe măsură ce pisica dumneavoastră se apropie de data nașterii. Unele pisici nu vor folosi cutiile de naștere pe care le-ați pregătit și vor folosi în schimb litiera. Așternutul aglomerat se va lipi de pisoii nou-născuți, iar pisica dumneavoastră s-ar putea să nu le mai poată curăța după naștere dacă se întâmplă acest lucru.
Curățarea pisicuțelor imediat după ce se nasc curăță căile de aer și stimulează respirația, deci acest lucru este necesar pentru supraviețuirea lor. Nu vă lăsați animalul de companie afară aproape de data nașterii, pentru că ar putea naște puii afară, într-un loc ascuns și nesigur, potrivit lovetoknowpets.com.