Din cuprinsul articolului
Cea mai mare problema atunci cand adopti o pisica in sanul familiei, mai ales când locuiești la bloc, este că trebuie să înveți pisica ta să folosească litiera pentru a-și face nevoile fiziologice. Sunt puține cazuri în care micuța felină a ajuns să folosească direct litiera, deci, este important sa te pregatesti pentru perioada de adaptare a animalului de companie la noua sa casa.
Așa cum am spus, nu toate pisicile învață repede să folosească litiera cu așternutul igenic, unora le lipsește acest instinct, deși cazurile sunt destul de rare. Se poate întâmpla în cazul puilor de pisică sau în cazul pisicilor adulte, adoptate de pe stradă și neobișnuite cu viața la apartament.
Învățarea unei pisici să folosească litiera poate dura, în medie, între două și patru săptămâni, în funcție de temperamentul animalului și de nivelul de răbdare pe care îl ai. In general, pisicile sunt animale curate și instinctul lor natural este să folosească un loc specific pentru a-și face nevoile, dar tu trebuie să le oferi o litieră curată și accesibilă. Totodată trebuie să le acorzi puțină răbdare în timpul procesului de învățare.
In timpul procesului de învățare a pisicii la litieră, există câteva lucruri importante de luat în considerare. In primul rând, trebuie să alegi o litieră adecvată pentru pisică. Aceasta trebuie să fie suficient de mare, ușor accesibilă și confortabilă. De asemenea, este important să alegi un așternut igienic adecvat, care să absoarbă mirosurile și să fie ușor de curățat.
In timpul procesului de învățare, poți să îndrumi pisica spre litieră și să îi oferi recompense, cum ar fi o gustare sau o mângâiere, atunci când o vezi ca folosește litiera. Este important să fii consistent și răbdător.
Dacă pisica ta nu folosește litiera după câteva săptămâni de încercare, poate fi util să consulți un veterinar. Exista unele probleme medicale care pot cauza probleme de comportament la pisici, precum infecții ale tractului urinar sau probleme digestive. Totodată, pisica poate să aibă probleme de comportament, cum ar fi anxietate sau stres.
De asemenea, este posibil ca litiera sau așternutul să nu fie pe placul pisicii tale, așa că poți să încerci să schimbi aceste elemente și să vezi dacă acest lucru ajută la îmbunătățirea comportamentului pisicii.
In cele din urmă, cel mai important este să acorzi atenție nevoilor pisicii tale și să ii oferi un mediu sigur și confortabil în care să trăiască. Cu puțină răbdare, pisica ta va învăța să folosească litiera și vei putea să te bucuri de compania ei fără probleme!
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…
Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…
Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…
Ai animale de companie și locuiești la bloc? Legislația privind animalele de companie în apartamente…