Sanatate & Dresaj

Lătratul excesiv al cățelușilor, o grijă în plus? Modalități prin care îi reduci „volumul” piticului cu blană

Lătratul constant al cățelușului tău te face să te enervezi? Dacă aveți probleme în a „localiza cadranul de volum”, nu vă pierdeți speranța. Există modalități de a vă descuraja cățelul de la lătratul enervant și non-stop.

Cheia aici este de a distinge lătratul excesiv  de vocalizarea canină obișnuită și sănătoasă de altfel. Să aruncăm o privire asupra motivelor care stau la baza lătratului cățelului tău și asupra strategiilor pe care le poți folosi pentru a reduce volumul.

Motivele care determină lătratul excesiv

Lătratul este un mod natural prin care câinii noștri comunică cu noi. Dar ce încearcă să spună? Iată câteva motive posibile pentru care cățelul tău își antrenează corzile vocale.

sursă foto: rover.com
  1. Îi este frică

Cățelul tău face o criză de fiecare dată când sună soneria? Dacă este pe partea nervoasă, câinele tău poate lătra de frică. Experții în comportamentul animalelor ne îndeamnă să fim atenți la limbajul corporal. Dacă este unul rigid, este un semn revelator că acel patruped latră pentru că este nervos.

  1. Este teritorial

Un câine care „sună alarma” de fiecare dată când cineva se apropie de proprietatea ta ar putea pur și simplu să acționeze din instinctul său de protecție. Potrivit PetMD, puteți recunoaște un lătrat teritorial după volumul său puternic și după postura alertă sau agresivă.

  1. Se plictisește sau se simte singur

Lăsați singuri de capul lor toată ziua, cățeii pot deveni plictisiți sau chiar deprimați și pot recurge la lătrat pentru a se descărca.

  1. Vrea ceva

Poate fi o plimbare, o recompensă, o mângâiere pe cap. Când cățelul tău vrea ceva, nu se va sfii să își folosească vocea pentru a obține acel lucru.

  1. Îți spune „bună ziua”

Acesta este de obicei ușor de observat. Cățeii care latră de emoție atunci când se întâlnesc cu un alt animal de companie sau cu un om vor părea de obicei relaxați, cu cozile fluturând.

sursă foto: rover.com
  1. Are anxietate de separare

Lătratul excesiv poate apărea, de asemenea, ca urmare a anxietății de separare a cățelului tău. Veterinarii îi încurajează proprietarii animalelor de companie să fie atenți la  și la alte semne ale anxietății de separare cum ar fi apetitul mare pentru distructivitate sau creșterea numărului de accidente la oliță.

Când este acceptabil lătratul

Dacă lătratul este la fel de natural pentru câinele dumneavoastră cum este vorbitul pentru noi, oamenii, este greu să vă dați seama când devine prea mult. Cât de mult lătrat ar trebui să permiteți?

Din nou, trebuie să ne uităm la motivele din spatele lătratului. Dacă latră pentru că este încântat să își vadă prietenul cățeluș de peste drum nu este mare lucru. Latră pentru că se simte nefericit că este singur? Atunci aveți câteva probleme de rezolvat.

De asemenea, veți dori să luați în considerare modul în care gama vocală impresionantă a cățelului i-ar putea afecta vecinii. Acest lucru devine deosebit de important dacă locuiți într-un complex de apartamente, unde vecinii sunt doar la un perete subțire distanță. 

sursă foto: rover.com

Nu este o idee rea să aveți o discuție sinceră cu vecinii pentru a afla dacă lătratul cățelului este scăpat de sub control în timp ce sunteți plecat. Dacă răspunsul este „da”, aveți de făcut niște schimbări și de antrenat.

Tehnici de dresare pentru eliminarea lătratului excesiv

Din fericire, există modalități eficiente de a reduce obiceiul de a lătra al cățelului tău. Vom analiza câteva tehnici de dresaj, precum și unele schimbări de mediu pe care le puteți face pentru a reduce lătratul la minimum.

Începeți prin a reduce factorii de stres

În primul rând, dacă blănosul latră de frică sau din cauza agresiunii teritoriale, cea mai simplă soluție este să-i blochezi vederea de la ceea ce îi provoacă stres.

Trageți jaluzelele, instalați o fereastră de intimitate, înăbușiți sunetele exterioare cu radioul. Dacă nu știe că poștașul vine pe alee, nu va ști că este timpul să latre ca un nebun la el. În continuare, încercați exerciții fizice, divertisment sau soluții de calmare

Exercițiile fizice regulate intră, de asemenea, în joc aici. Dacă îi oferiți cățelului un antrenament viguros la prima oră a dimineții, acesta va fi mulțumit și relaxat în timp ce sunteți plecat, iar dorința lui de a lătra neîncetat va fi mult diminuată.

Lătratul ca răspuns la plictiseală sau la singurătate este un pic mai complexă și necesită o atenție mai mare. Luați câteva jucării noi de tip puzzle pentru a-i ține mintea ocupată. Sau, și mai bine, luați în considerare înscrierea cățelului la o creșă pentru câini, astfel încât să aibă ocazia să socializeze și să se descarce cu noii săi prieteni.

Difuzoarele de feromoni cu priză sunt o altă opțiune care merită încercată. Acestea pot ajuta la menținerea calmului prin eliberarea unor versiuni sintetice ale feromonilor liniștitori pe care îi emană în mod natural. 

Dacă asta nu funcționează, încercați să vă antrenați

În situația în care nu sesizați nicio problemă cu mediul înconjurătorși lătratul încă este o problemă, atunci trebuie să ne uităm la tactici specifice de dresaj.

Un cățeluș ambițios care latră pentru a obține ceea ce vrea cea mai bună abordare este să ignorați comportamentul. Ridicați-vă, plecați și nu recunoașteți lătratul său. Doar atunci când câinele tău este liniștit ar trebui să îl recompensezi cu ceva bunătățuri. Cu ceva consecvență, cățelul tău va învăța că urletul nu îi va aduce tot ceea ce își dorește.

O altă comandă la care va trebui să lucrați cu cățelul dumneavoastră este comanda  „liniște”. Experții de la DogHealth.com oferă următoarele sfaturi pentru a stăpâni această comandă utilă. Înainte de a învăța să facă liniște, cățelul va trebui să știe cum să latre la comandă. Dacă încă nu ai stăpânit comanda „vorbește” cu cățelul tău, iată un ghid simplu. Când sunteți gata să începeți, spuneți-i câinelui dvs. să „vorbească”.

După ce latră pentru o clipă, spuneți-i cu o voce blândă, dar fermă: „LINIȘTE” și puneți în fața lui o recompensă tentantă. Cu suficientă practică, cățelul dumneavoastră va învăța să răspundă la comanda „liniște”, iar dumneavoastră veți fi recompensat cu o liniște și pace mult meritate.

Eliminarea lătratului deranjant nu este o sarcină ușoară. Amintiți-vă doar că va fi nevoie de timp și de efort. Fiți răbdător și consecvent cu metodele dumneavoastră și, în timp, veți vedea rezultatele pe care le doriți. Informații culese de pe site-ul de specialitate rover.com.

Recent Posts

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

15 ore ago

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…

17 ore ago

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Cererea crescut semnificativ, iar piața neagră a explodat

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…

18 ore ago

De ce își înfige pisica ghearele în diverse obiecte? Diferite gesturi și comportamente ale pisicii

Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…

19 ore ago

Cluj: campanie gratuită de sterilizare câinilor și pisicilor cu stăpân

Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…

20 de ore ago