Categories: Lumea animalelor

Legătura dinte maimuțele capucin și persoanele care suferă de paralizie. Experimentul inedit care poate vindeca oamenii

Cercetătorii de la Universitatea din Stratford, Anglia, au fost surprinși  de concluziile unui experiment în care au fost implicate maimuțe capucin, extrem inteligente și o mașină de scris special adaptată. Mamiferele au produs un pasaj din Shakespeare.

În cadrul cercetării, o mașină de scris care conținea 26 de taste de litere plus 10 cifre numerice, a fost lăsată în incinta capucinilor de la grădina zoologică din Oxford. Cercetătorii care au verificat rolele dactilografiate la 29 februarie anul acesta au descoperit un lot de litere  absurde, fraza „too b R n0t 2222 bee”, care seamănă foarte mult cu celebrul solilocviu al lui Hamlet.

Maimuțele au reprodus un pasaj din Shaekspeare?

Experimentul se bazează pe un concept propus pentru prima dată în anii 1920 de matematicianul francez Émile Borel, pentru a ilustra faptul că, chiar dacă un lucru este posibil din punct de vedere tehnic, dacă este atât de puțin probabil să se întâmple, atunci, de dragul bunului simț, îl putem considera imposibil.

Pentru a-și ilustra punctul de vedere, Borel a făcut un experiment care i-a avut ca subiect maimuțe care apasă la întâmplare pe tastele unei mașini de scris. Ar putea oare acestea să tasteze în cele din urmă întreaga operă a lui Shakespeare, din pură întâmplare? Din punct de vedere matematic, deși extrem de improbabil, într-o perioadă de timp infinită ar fi posbil.

Iar dovezile experimentului au lăsat atât oamenii de știință, cât și matematicienii înmărmuriți. „Am folosit capucini, deoarece sunt cunoscuți ca fiind una dintre cele mai inteligente primate”, a explicat Dr. Frances Baykon, care a condus cercetarea. „Dar chiar și așa, nu ne-am așteptat să vedem în rezultate pasaje shakespeariene reale”.

Aceasta nu este prima dată când cercetătorii au încercat să pună în practică Teorema Infinitului Maimuțelor. În 2003, oamenii de știință l-au încercat cu șase macaci cu creastă din Celebes, la grădina zoologică Paignton din Devon. Totuși, aceste maimuțe au preferat să lovească tastatura cu o piatră sau să urineze pe ea.

Creierul primatelor a fost conectat la o mică rețea de electrozi

În 2004, programatorul american Dan Oliver a efectuat o simulare a experimentului și, după o perioadă simulată de 42 de octilioane de ani, maimuțele sale au tastat cuvintele „VALENTINE”. Încetează”, care apar în această ordine în piesa lui Shakespeare „Two Gentlemen of Verona”.

Daniel Bennett, editor al BBC Science Focus, explică: „Chestia cu probabilitatea este că, doar pentru că ceva este incredibil de improbabil, are totuși o șansă foarte reală de a se întâmpla. Cu toții am experimentat emoția de a arunca o serie de șase atunci când jucăm un joc de societate, iar acesta este același lucru, deși la o scară drastică. Doar pentru că șansele sunt foarte mari împotriva unui lucru, oamenii pun totuși pariuri uriașe pentru ca acesta să se întâmple.” Și, după cum au subliniat unii oameni de știință, totul nu este nimic nou. 

Pentru a conecta creierul maimuțelor la computer, cercetătorii au implantat mici rețele de electrozi, fiecare rețea era de mărimea unei aspirine pentru copii în partea creierului care controlează mișcarea. 

Experimentul măsoară gradul de comunicare al persoanelor cu paralizie

De fiecare dată când primatele începeau să își miște brațele pentru a arăta spre un punct care clipea în verde, aceste matrici măsurau tiparele de activitate electrică din celulele cerebrale . Brațele maimuțelor au fost urmărite de camere cu infraroșu în timp ce animalele arătau cu degetul.

Cu ajutorul învățării automate, Nuyujukian și colegii săi au dezvoltat algoritmi care au legat modele specifice de activitate a celulelor cerebrale de mișcările brațelor maimuțelor. Cu ajutorul acestor algoritmi, maimuțele puteau ghida un cursor către punctele galbene pe măsură ce acestea clipeau în verde într-o secvență prestabilită. Viteza ar putea fi o îmbunătățire față de metodele actuale care permit persoanelor cu paralizie să comunice. Cele două primate din acest ultim studiu nu sunt un model exact pentru pacienții umani paralizați. 

Ambele erau încă capabile să arate cu un braț. Ținând maimuțele complet imobilizate sau paralizându-le temporar cu un bloc nervos ar fi putut fi o aproximare mai apropiată. Dar maimuțele au tendința de a-și pierde interesul pentru o sarcină dacă nu se pot mișca, iar amorțirea brațelor cu un bloc nervos ar putea introduce variabile noi și confuze în amestec, spune Nuyujukian, informează theverge.com.

Recent Posts

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

13 ore ago

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…

15 ore ago

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Cererea crescut semnificativ, iar piața neagră a explodat

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…

16 ore ago

De ce își înfige pisica ghearele în diverse obiecte? Diferite gesturi și comportamente ale pisicii

Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…

17 ore ago

Cluj: campanie gratuită de sterilizare câinilor și pisicilor cu stăpân

Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…

18 ore ago