Sari la conținut
Home » Legătura dintre amenințarea nucleară și caracatițe. Criza rachetelor cubaneze

Legătura dintre amenințarea nucleară și caracatițe. Criza rachetelor cubaneze

cercetător care înoată alături de o caracatiță; sursă foto animalepierdute.ro

În timp ce tensiunile din timpul Războiului Rece creșteau, Gregory Bateson era ocupat cu observarea caracatițelor solitare care învățau să trăiască împreună într-un singur acvariu și acest lucru i-a dat o idee despre gestionarea relațiilor geopolitice.

În octombrie 1962 în Cuba se aflau focoase nucleare sovietice iar navele care transportau rachete, lansatoare și mai multe focoase erau pe drum. Statele Unite trebuiau să stabilească noi reguli pentru a comunica cu Uniunea Sovietică și a relaționa cu aceasta. Gregory Bateson, un cercetător interdisciplinar, s-a uitat la propriile sale studii cu caracatițe pentru a înțelege această problemă.

Gregory Bateson on Relational Communication: From Octopuses to Nations

În contextul comunicării între națiuni, așa cum relatează Phillip Guddemi în cartea sa din 2020 Gregory Bateson on Relational Communication: From Octopuses to Nations, Bateson s-a uitat la o altă metaforă: cea a apropierii, a proximității fizice, pe care a observat-o la caracatițe. Caracatițele erau interesante deoarece femelele se ocupă de ouăle lor, dar în rest nu au grijă maternă de urmași.

De asemenea, caracatițele sunt notorii ca fiind solitare. Aceste fapte i-au atras atenția lui Bateson asupra disponibilității lor de a tolera apropierea vecinilor ca metaforă pentru relațiile tolerante dintre națiuni.

În mod surprinzător, totuși, și în ciuda reputației lor solitare, caracatițelor le place apropierea.

”Joi a fost o caracatiță pe care eu și fiica mea Laurel am ținut-o o vreme într-un acvariu acasă. Joi era dornică să interacționeze cu Laurel. Când se întorcea de la școală, Laurel își băga vârful degetelor în apă, iar Joi își părăsea bârlogul de la celălalt capăt al acvariului, se plimba pe fundul apei și apoi se ridica cu jetul la suprafață pentru a o saluta.

Chiar și după ce se hrănea, îi plăcea să se țină de Laurel, uneori chiar și pentru o jumătate de oră sau mai mult. Când alegeam un loc în sufragerie pentru a citi, Joi se muta adesea în liniște în acvariu în punctul cel mai apropiat de mine. Se târa în sus și în jos pe geam, în raza mea vizuală, până când mă ocupam de ea. În schimb, când Amethyst m-a stropit cu apă în laborator, nu numai că m-a ținut la distanță, dar mi-a indicat metaforic că nu-i place.”

Experiment ”geopolitic” pe caracatițe

Comunicările relaționale la caracatițe nu sunt înrădăcinate în îngrijirea parentală sau în dinamica împerecherii. Această perspectivă i-a permis lui Bateson să se întrebe cum ar putea servi aceleași mecanisme în relațiile dintre națiuni.

Bateson a studiat puii de caracatiță cu două pete a lui Verill (Octopus bimaculatus) și de caracatiță cu două pete din California (Octopus bimaculoides) (sau ambele) – nu a făcut întotdeauna distincția între ele. Bateson și-a colectat caracatițele de-a lungul țărmurilor din La Jolla, California, unde uneori a găsit două caracatițe sub o singură stâncă.

Experimentul său a constat, în mod similar, în menținerea a două caracatițe într-un singur acvariu. Reputația solitară a caracatițelor face ca acest lucru să fie o idee proastă și se face rareori. Într-adevăr, în unele cazuri, o caracatiță o hărțuiește insistent pe cealaltă, uneori până la moarte. Cu toate acestea, dacă au fost introduse în același timp, unele perechi au coexistat. Aceste cazuri l-au interesat în mod deosebit pe Bateson.

Coexistența a început cu lupte minore în care niciuna dintre caracatițe nu a fost grav rănită, un fel de fază de testare.

Caracatița mai mare a furat hrană de la cea mică și a alungat-o din adăpost. După un interval de timp, cea mică s-a apropiat cu prudență de cea mare – o mișcare periculoasă – dar cea mai mare s-a retras apoi.

După părerea lui Bateson, această secvență a stabilit încrederea. Mai întâi, caracatița mai puternică și-a demonstrat puterea. Apoi, cea mai slabă și-a arătat vulnerabilitatea, apropiindu-se fără grijă. În cele din urmă, și în mod critic, cea mai puternică s-a abținut și s-a abținut de la a face rău caracatiței vulnerabile, ca și cum ar fi arătat „Pot să te rănesc, dar nu o voi face”.

Din acest moment, cele două caracatițe puteau coexista fără să se lupte și stăteau în imediata apropiere, uneori atingându-se.

Înarmat cu aceste observații, în ultimele și cele mai tensionate zile ale crizei rachetelor cubaneze, Bateson a scris apoi o scrisoare remarcabilă, încercând să aducă în atenția administrației Kennedy paralelele dintre criza nucleară internațională și comportamentele caracatițelor.

Scrisoarea a fost adresată colegului și mentorului lui Bateson, Warren McCulloch, care, în opinia lui Bateson, putea direcționa ideile către un alt coleg din cadrul Comitetului consultativ științific al președintelui și, astfel, să ajungă la factorii de decizie politică din cadrul administrației Kennedy.

Criza rachetelor cubaneze și comportamentul caracatițelor

Criza rachetelor cubaneze a fost rezolvată la câteva zile după ce scrisoarea a fost scrisă, așa că nu a existat prea mult timp pentru a acționa în acest sens și nu există nicio dovadă că McCulloch a făcut-o vreodată.

Cu toate acestea, în perioada imediat următoare, Bateson a remarcat că Kennedy a avut „încredere” în judecata lui Hrușciov, deoarece carantina i-ar fi putut oferi lui Hrușciov un motiv de supărare, dar unul pe care conducătorul sovietic putea refuza să acționeze.

Altfel spus, Bateson a considerat că impunerea carantinei de Kennedy în Cuba i-a provocat pe sovietici exact în modul în care o caracatiță poate provoca o alta. Carantina a blocat doar armamentul și nu a ajuns la un atac aerian asupra siturilor de rachete sau la o blocadă a Cubei, oricare dintre acestea ar fi fost un act de război.

Hrușciov ar fi încălcat oricum carantina și ar fi aterizat rachetele în Cuba? Dar șase nave sovietice care conțineau arme s-au oprit sau au schimbat cursul înainte de a se întâlni cu forțele americane aflate în carantină. Hrușciov s-a abținut. Ulterior, el a fost de acord să îndepărteze focoasele existente din Cuba. Se obținuse o încredere operațională care permitea coexistența.

Hrușciov ar fi încălcat oricum carantina și ar fi aterizat rachetele în Cuba? Dar șase nave sovietice care conțineau arme s-au oprit sau au schimbat cursul înainte de a se întâlni cu forțele americane aflate în carantină.

Hrușciov s-a abținut. Ulterior, el a fost de acord să îndepărteze focoasele existente din Cuba. Se obținuse o încredere operațională care permitea coexistența.

Observațiile lui Bateson au fost făcute de la caracatițe captive care interacționau în perechi și au descris comportamente care rămân rare sau nemaiauzite la caracatițe, cum ar fi fața – împerecherea față în față, întoarcerea cu mantaua înainte spre un rival și îmbrățișarea reciprocă după ce au făcut pace.

Din cauza grijii pentru bunăstarea lor, caracatițele captive sunt atât de rar adăpostite împreună încât există puține observații independente care să extindă relatările lui Bateson. Acolo unde găsim caracatițe împreună în sălbăticie, acestea interacționează intens între ele în moduri complexe.

În timp ce unele dintre aceste interacțiuni se transformă în bătălii și pot fi fatale, cele mai multe dintre ele sunt mediate de comunicarea relațională, cum ar fi semnalele și agresiunea de mică intensitate, care nu ajung la ostilitate totală.