Lumea animalelor

Legătura dintre pisică și bebeluși. Primul contact dintre animalul de companie și noul membru al familiei

A avea un copil este o perioadă de mari schimbări, pe măsură ce vă adaptați la nevoile aparent uriașe ale unui nou om foarte mic. De multe ori, acest lucru te consumă și îți faci griji pentru orice. La fel ca în toate cazurile, puțină planificare și gândire în avans pot face o mare diferență și vă pot oferi, de asemenea, o oarecare liniște sufletească.

De multe ori, pisica a fost copilul casei înainte de a apărea adevăratul lucru, așa că majoritatea proprietarilor vor să se asigure că acest lucru nu creează probleme.

Pisicile sunt creaturi ale rutinei și ale predictibilității. În plus, atașamentele lor primare tind să fie mai degrabă față de casa lor fizică decât față de oamenii din ea, astfel, modificările din casă, cum ar fi mobila nouă și accesoriile legate de copil, pot provoca anxietate la unele pisici.

O familie fericită cu pisici; sursă foto: Letticia Massari; pexels.com și bebeluș

Cu toate acestea, multe dintre ele iau totul cu calm și se bucură de faptul că noua mămică va fi mai mult prin preajmă și că va sta deseori perioade lungi de timp pentru a hrăni copilul. Pot fi o companie minunată pentru mamă și pot fi uimitor de bune cu copiii, dacă sunt introduse cu grijă și dacă micuțul este învățat să respecte pisica.

De ce un bebeluș poate părea un pic intimidant pentru pisica rezidentă?

Pisicile își folosesc simțul excelent al mirosului pentru a ști ce le aparține. Își freacă fața de obiectele din casă, care apoi încep să miroasă a pisică (noi nu putem simți deloc aceste mirosuri) și astfel devin familiare și sigure. Obiectele noi cu mirosuri de bebeluș în schimbare pot, de asemenea, să perturbe această familiaritate.

Odată cu bebelușul apar în casă o mulțime de obiecte noi, mici și mari, cum ar fi pătuțul și căruciorul, dar și altele mai mici, cum ar fi jucăriile. Adesea, aceste jucării au lumini intermitente și fac zgomote ciudate.

Bebelușii necesită mult timp din partea părinților lor și, prin urmare, rutina de îngrijire a pisicii poate fi adesea perturbată și, cu siguranță, în primele etape ale vieții de părinte, există mai puțin timp pentru a se dedica pisicii.

Interacțiunile dintre bebeluș și pisică pot fi dificile pentru pisică

Bebelușii sunt mai imprevizibili în comportamentul lor în comparație cu adulții și copiii mai mari. Prin urmare, ei pot fi puțin mai descurajatori pentru pisici. De exemplu, bebelușii își plasează adesea fața foarte aproape de obiectul/persoana/animalul pe care îl investighează și, la o anumită vârstă, totul este explorat prin apucarea și punerea în gură.

Majoritatea pisicilor se bucură de interacțiunea fizică sub forma mângâierii pe cap și în regiunile feței. O astfel de interacțiune este cel mai mult favorizată atunci când pisica însăși alege când are loc și pentru cât timp.

Cu toate acestea, interacțiunile dintre bebeluș și pisică pot fi dificile pentru pisică modul în care sunt manipulate, pentru cât timp și tipul de interacțiune pot fi imprevizibile și variate în cazul unui bebeluș.

Ce se poate face pentru a ajuta pisicile să se simtă în siguranță

Asigurați-vă că orice schimbare făcută în casă are loc într-un mod treptat. Oferiți pisicii șansa de a cerceta și de a accepta noile elemente din casă. Faceți ca noul obiect să miroasă ca făcând parte din casă prin frecarea ușoară a unei cârpe pe obrajii pisicii și pe zona din fața urechilor, într-un moment de relaxare în care mângâiați pisica. Apoi frecați această cârpă pe obiectele noi.

Pânza va capta substanțele chimice cunoscute sub numele de feromoni faciali pe care pisica dumneavoastră îi produce. Pisica recunoaște aceste substanțe chimice ca fiind familiare și încurajează pisica să se simtă în siguranță și protecție. Nu vă faceți griji că aceste substanțe chimice vor mirosi pe obiectele noi, noi, ca oameni, nu le putem mirosi.

Asigurați-vă că pisicile au o mulțime de locuri în care să se simtă în siguranță, la distanță de bebeluș – cutiile de carton transformate în ascunzători, perdelele, rafturile, paturile iglu sunt toate foarte utile.
Este posibil să doriți să schimbați persoana care hrănește pisicile înainte de nașterea bebelușului dacă este puțin probabil ca proaspăta mamă să poată continua să facă acest lucru în primele zile după naștere.

Aducerea copilului acasă

Aducerea primului copil acasă poate fi un alt moment tensionat – cum va reacționa pisica? Încă o dată, păstrați-vă calmul și nu creați o atmosferă tensionată. Lăsați pisica să adulmece bebelușul și să afle ce este această creatură mică și zgomotoasă cu miros ciudat.

Lucrul minunat la pisici este că, de obicei, se adaptează la aproape orice situație și se întorc în patul lor de lângă calorifer, se ghemuiesc și se culcă! Foarte ocazional, o pisică foarte sensibilă poate deveni stresată și poate urina în casă, dar acest lucru poate fi depășit prin sporirea sentimentului de siguranță și menținerea unui regim de igienă bun.

Pe măsură ce stați cu bebelușul și pisica se obișnuiește cu prezența acestuia, iar mirosul bebelușului este integrat în casă, majoritatea pisicilor își vor continua viața.

Bebelușii și copiii mici trebuie supravegheați întotdeauna atunci când se află în apropierea pisicilor, în cazul în care aceștia încearcă să apuce pisica. Ultimul lucru de care are nevoie pisica dumneavoastră este să fie trasă de coadă.

Cu toate acestea, lucrând împreună, vă puteți învăța copiii că atingerea unei pisici trebuie să se facă cu blândețe și cu palma plată. Plasarea mâinii dumneavoastră sub mâna copilului vă poate ajuta în acest sens, protejând în același timp blana pisicii dumneavoastră de orice tragere.

Recent Posts

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

11 ore ago

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…

13 ore ago

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Cererea crescut semnificativ, iar piața neagră a explodat

Noul animal de companie preferat în rândul românilor. Popularitatea tarantulelor ca animale de companie a…

14 ore ago

De ce își înfige pisica ghearele în diverse obiecte? Diferite gesturi și comportamente ale pisicii

Pisicile folosesc diferite gesturi și comportamente pentru a comunica atât între ele, cât și cu…

15 ore ago

Cluj: campanie gratuită de sterilizare câinilor și pisicilor cu stăpân

Primăria Cluj-Napoca, sub conducerea primarului Emil Boc, inițiază luni, 4 noiembrie, o campanie gratuită de…

16 ore ago