Categories: Lumea animalelor

Legea nu se aplică la fel pentru toată lumea! Congresul spaniol exclude câinii de vânătoare din noua lege privind drepturile animalelor

Parlamentul spaniol a adoptat un nou proiect de lege privind drepturile animalelor.  Legea a stârnit controverse, deoarece exclude câinii de vânătoare și alte animale folosite în activitățile rurale tradiționale. Proiectul de lege a divizat societatea între vânători și asociațiile care luptă pentru drepturile animalelor.

Legea va revizui tratamentul animalelor domestice și sălbatice în captivitate, va interzice vânzarea animalelor de companie în magazine, va impune pedepse cu închisoarea pentru cei care abuzează de animale și va transforma grădinile zoologice în centre de recuperare a animalelor sălbatice. Însă, scoaterea câinilor de vânătoare și a altor animale folosite în activitățile tradiționale rurale a iscat o serie de controverse. 

reuters.com; proteste in Spania pentru drepturile animalelor

Legea nu se aplică la fel pentru toate animalele?

Pe scurt, asociațiile de vânători sunt nemulțumiți că hotărârea legislativă îi lasă fără obiectul muncii, vânătoarea. Altfel spus, potrivit noii legi animalele nu mai pot fi dresate pentru a răni alte viețuitoare.

Legea în variata inițială propunea ca proprietarii să antreneze animalele de companie, inclusiv căini de vănătoare , pentru a evita rănirea altor animale. De asemenea, îi obligă pe proprietari să obțină permise pentru reproducerea animalelor, clauze pe care vânătorii și crescătorii de câini spun că le-ar fi aproape imposibil să le respecte.

Principala asociație a medicilor veterinari din Spania a declarat că proiectul de lege cere, de asemenea, prea mult de la proprietarii de animale de companie, împiedicând, de exemplu, ca un animal să fie eutanasiat dacă există posibilitatea unui tratament paliativ.

infotel.ca

„În forma actuală, este mai ușor să eutanasiezi o persoană decât un animal”, a declarat Maria Luisa Fernandez, președintele asociației.
Pablo Salido, proprietarul a mai multor ogari, a declarat că se teme că zilele ei de alergătoare de iepuri ar putea lua sfârșit dacă legea include și animalele din mediul rural.
„Vor doar să limiteze și să interzică, fără să știe despre ce vorbesc”, a declarat fermierul la o competiție organizată în decembrie pe un câmp din Castilla La Mancha, în centrul Spaniei.

Uite legea nu e legea

Într-o răsturnare de situație de ultim moment, partenerul coaliției de guvernare, Unidas Podemos, partid care a susținut inițial includerea câinilor de vânătoare, a amendat legea în cea de-a doua variantă (fără includerea patrupezilor de vânătoare) și le-a cerut iertare celor care luptă pentru protejarea câinilor de vânătoare.

„A lăsa câinii de vânătoare în afara acestei legi înseamnă a-i lăsa nepedepsiți pe cei care comit abuzuri”, a declarat ministrul drepturilor sociale Ione Belarra, de la Unidas Podemos, în fața parlamentarilor, adăugând: „Am ajuns cât de departe am putut cu forțele pe care le avem”.

spainenglish.com; Proteste în Spania pentru a proteja câinii folosiți în activitățile de vânătoare

O dezbatere intensă a avut loc timp de câteva săptămâni în cadrul coaliției de stânga din Spania, după ce socialiștii, principala formațiune de guvernământ, au dat înapoi în decembrie în ceea ce privește reglementarea câinilor de vânătoare, temându-se că această problemă ar putea împinge alegătorii din mediul rural către partidele de dreapta în alegerile generale din acest an.

Industria vânătorii a câștigat

Industria vânătorii din Spania are o valoare estimată la 5 miliarde de euro (5,4 miliarde de dolari) pe an și dispune de un lobby puternic. Federația Regală Spaniolă de Vânătoare, care reprezintă 337.000 de vânători, a susținut că unele secțiuni ale proiectului de lege, care vizează reducerea numărului de animale abandonate, ar legifera practic dispariția vânătorii cu câini.

platformanac.org

Cu toate acestea, socialiștii au salutat legea ca fiind un „progres istoric” și au susținut că aceasta va proteja toate animalele de rele tratamente și abandon, deși nu se referă în mod specific la câinii de vânătoare.

Aproximativ 167.000 de câini au fost abandonați în Spania în 2021, mulți dintre ei în urma încheierii sezonului de vânătoare, potrivit Fundației Affinity, cu sediul la Barcelona. Grupurile de salvare a câinilor spun că legea a fost importantă pentru a împiedica proprietarii să își abandoneze caninii care nu mai sunt apți pentru vânătoare.

Câteva organizații de caritate coordonează adopția în străinătate a câinilor de vânătoare abandonați, cum ar fi ogarii ‘galgo’.

Recent Posts

Afecțiuni la care sunt expuși câinii și pisicile pe timp de iarnă

Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…

45 de minute ago

De ce sunt pisicile atât de obsedate de indicatoarele laser?

Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…

2 ore ago

Zece lucruri interesante pe care nu le știi despre câinele tău!

Te-ai întrebat vreodată ce gândește câinele tău? Ce ți-ar spune dacă ar putea vorbi? Să…

21 de ore ago

Proiect de lege: sterilizarea obligatorie tuturor pisicilor

Proiect de lege: Sterilizarea obligatorie pentru pisici de rasă comună, cu sau fără stăpân. Această…

23 de ore ago

Ai animale de companie și locuiești la bloc? Trebuie să faci acest lucru sau riști o amendă usturătoare

Ai animale de companie și locuiești la bloc? Legislația privind animalele de companie în apartamente…

24 de ore ago

Capela câinilor: biserica simbol al iubirii necondiționate față de animale

Stephen Huneck, un artist american pasionat de câini și de sculptură, a creat un loc…

o zi ago

Parteneri