Din cuprinsul articolului
Legile privitoare la ținerea câinilor în lese sunt din ce în ce mai restrictive, iar parcurile canine aduc beneficii pentru societate. Românii sunt iubitori ai animalelor de companie, iar potrivit studiilor recente, peste o treime din gospodării au unul sau mai mulți câini.
Astfel că, este din ce în ce mai multă nevoie ca parcurile și departamentele comunitare să includă în spațiile verzi, locuri de joacă special amenajate pentru patrupezi, care au un efect benefic atât pentru animale, cât și pentru oameni, dar și pentru comunități.
Atunci când se dorește construcția unui nou parc în oraș, este esențial să se ia în calcul și construirea unor locuri destinate animalelor de companie, care să le ajute să fie în largul lor, fără lesă și restricții, să se bucure cu adevărat de mișcare.
De exemplu, la începutul acestui an, în Sibiu, s-a hotărât amenajarea a trei locuri de joacă pentru câini, care constau în spații de 300 de metri pătrați împrejmuite, dotate cu tunel, cercuri și obstacole pentru sărituri.
Potrivit estimărilor Primăriei Sibiu, acestea costau 600.000 de lei și urmau a fi construite pe Aleea Şelimbăr, strada Maramureşului şi strada Oaşa.
În hotărârea adoptată de Consiliul Local Sibiu, de la acea vreme, se arătau următoarele:
„În Municipiul Sibiu, numărul animalelor de companie a crescut continuu şi, în acelaşi timp, au crescut şi preocupările proprietarilor de a le oferi acestor prieteni devotaţi toate condiţiile necesare unei dezvoltări sănătoase şi echilibrate.
Astfel, pentru o dezvoltare sănătoasă a câinilor, proprietarii acestora au nevoie de locuri publice special amenajate de către administraţia publică locală – spaţii care să satisfacă necesităţile de mişcare liberă a câinilor şi socializarea lor cu alţi câini, sub atenta supraveghere a proprietarilor, în condiţii de siguranţă şi fără a produce disconfortul altor cetăţeni în zonele pietonale destinate agrementului general.
Amenajarea acestor locuri de joacă în mai multe zone ale oraşului va conduce la viabilizarea zonelor verzi şi la îmbunătăţirea aspectului peisagistic al zonelor care vor fi supuse amenajării.
Utilizarea locurilor de joacă pentru câini va conduce la reducerea problemelor legate de deşeurile animalelor de pe trotuare şi spaţiile verzi din comunitate”.
În Sibiu, acest proiect este binevenit, întucât locuitorii orașului au dorit acest lucru încă de anul trecut, de la începutul lui 2021, când Florin Ilie, un locuitor al orașului Sibiu, a inițiat o petiție pentru a strânge semnături în vederea construirii unor locuri de joacă pentru câini în fiecare cartier al orașului.
A început prin a strânge de la toți proprietarii de câini pe care îi întâlnea în parc datele de contact pentru a le trimite o petiție pe care a inițiat-o și pe care urmează să o prezinte autorităților locale cu scopul de a construi astfel de locuri de joacă.
Florin este sibian, iar dorința de a avea un loc de joacă pentru câini în oraș a venit în momentul în care și-a luat un câine.
„Studiind comportamentul câinilor, am înțeles că una dintre nevoie de bază ale acestora este socializarea cu alți căței.
Astfel am identificat lipsa unui spațiu dedicat câinilor, unde aceștia să se poată juca și alerga liberi, fără a fi mereu în pericolul de a ajunge pe carosabil, sau de a deranja alte persoane care nu agreează câinii sau cărora le este teamă de aceștia” a explicat Florin.
Crede că un oraș european, așa cum este Sibiul, poate și trebuie să-și îndrepte atenția și asupra posesorilor de câini. „Nu ajunge să-mi plimb câinele în lesă câteva minute sau ore zilnic. Așa cum noi, oamenii, avem nevoie de socializare, așa au și câinii această nevoie.
Din discuțiile cu alți posesori de câini din oraș pe care i-am întâlnit, am ajuns la concluzia că toți își doresc același lucru. Astfel am preluat eu inițiativa acestui plan. S-a întâmplat să fiu eu acela, dar putea fi oricine în locul meu”, a declarat el, potrivit sibiu100.ro.
Totodată, la momentul respectiv, Florin a mai afirmat că a fost în Cluj-Napoca, iar acolo a găsit o comunitate excepțională de câini, iar parcurile dedicate acestora au fost construite deja din anul 2017.
Pe de altă parte, s-a interesat și a aflat că există și în alte orașe din România, locuri de joacă dedicate câinilor. El a mai adăugat că există astfel de locuri și parcuri în zone pe care le-a vizitat, cum ar fi Germania, Cehia sau Spania.
„Există așa ceva în toate colțurile Europei, de ce nu ar fi unul și în orașul nostru? Nu poți schimba totul peste noapte, însă este important să începi să clădești ceva.”, a spus el.
Și alți oameni se arată încântați de această idee și cu siguranță sunt mulți și în alte orașe ale țării.
Legile privitoare la ținerea câinilor în lese sunt din ce în ce mai restrictive, iar mulți oameni își doresc să vadă în comunitățile lor locuri de joacă pentru câini, pentru că îi ajută pe aceștia să se bucure în voie de mișcare, fără pedepse pentru proprietarii de animale sau daune la proprietatea privată.
Pe de altă parte, mișcarea este esențială pentru câini, face parte din instinctul lor animalic, iar atunci când ei obțin un exercițiu fizic și psihic pe măsură, oamenii pot vedea la patrupezi un comportament mai liniștit, de care va beneficia și societatea
Cine crezi că îți este mereu alături? Ce animal vă personifică, este un tigru sau…
Zonkey este un hibrid rar care combină dungile iconice ale zebrei cu rezistența umilă a…
Se pare că animalele, în special câinii, au capacitatea de a simți schimbările atmosferice sau…
Inițiativa „Tramvaiul Responsabilității” din Iași este un proiect unic în România, creat pentru a promova…
Iarna poate fi o perioadă dificilă pentru câini și pisici, expunându-i la diverse afecțiuni din…
Puține lucruri pe lumea asta sunt la fel de amuzante ca privirea unei pisici care…