Sari la conținut
Home » Limbajul trupului la câini, descifrat. Cum trebuie să interpretăm cele mai banale gesturi

Limbajul trupului la câini, descifrat. Cum trebuie să interpretăm cele mai banale gesturi

Limbajul trupului la câini, descifrat. Cum trebuie să interpretăm cele mai banale gesturi

Câinii pot înţelege cu uşurinţă stările şi intenţiile stăpânilor, iar un specialis în dresaj canin a  descifrat mesajul pe care cel mai bun prieten al omului îl transmit, indiferent de rasă.

O coadă legănată încet şi ţeapăn, aproape de linia coloanei, exprimă furia. Animalele comunică unele cu altele, iar câinii sunt printre cei mai expresivi atunci când fac anumite gesturi sau emit diverse sunete.

Sunt seturi de semnale, combinaţii de gesturi, care indică anumite stări emoţionale

”Câinii, atât cei dresaţi, cât şi cei fără stăpân, au din instinct anumite gesturi, expresii faciale, poziţii ale corpului, mişcări ale cozii, care spun ceva.

Câinele poate lătra când se bucură dar în acelaşi timp mişcă urechile şi coada. Deci sunt seturi de semnale, combinaţii de gesturi, care indică anumite stări emoţionale ale animalului”, spune Nicu Aldea, instructor canin la Comandamentul de Jandarmi Buzău.

Descifrarea limbajului corpului unui câine ne ajută să observăm modul în care interacţionează patrupedele considerate ca fiind cei mai buni prieteni ai omului.
Totodată, cunoaşterea combinaţiilor de gesturi ale câinelui ne ajuta să ne protejăm pe noi înşine atunci când ajungem în faţa unor situaţii periculoase.

„Când sunt singuri, nu prea atacă, pentru că le este teamă. Dar, când când sunt trei, patru câini grupaţi, e bine să îţi vezi de drum, să nu-i bagi în seamă. Trebuie ocoliţi pe cealaltă parte a străzii, eventual, dar nu trebuie intrat printre ei, mai ales când se află în apropierea unei surse de hrană. Este posibil să atace şi răzleţ câte un om. Poate îl irită vreun miros strident, de exemplu dacă persoana vizată are acasă o căţea în călduri şi i se imprimă mirosul în haine. E la fel cum un câine poate veni lângă un om ca să se gudure”, spune instructorul canin,

Acesta mai spune că, pentru a ne putea feri de câinii agresivi, este important să ştim cum să le interpretăm gesturile.

„Dacă îl vezi că mârâie, ridică nara, îşi înfoaie părul de pe spate iar coada o ţine în sus, acestea sunt semne că vrea să te atace. În momentul în care a lăsat coada în jos sau dă din ea, atunci nu e cazul să te sperii. Plimbatul cozii înseamnă că animalul este într-o stare de relaxare”, explică Aldea.

Specialiştii în dresaj au întocmit un ghid de interpretare a semnalelor transmise de câini, atât prin sunete, cât şi mişcări ale corpului şi expresii faciale.

De exemplu, un câine agresiv va încerca să transmită că este puternic şi de aceea va sta drept, cu urechile şi coada ridicate, cu pieptul înainte și cu părul zbârlit pe spate şi în jurul gâtului.

”Toate picioarele sunt ferme, într-o poziţie cu un puternic aer teritorial şi poate ataca în orice moment. Urechile sunt întinse spre spate, capul este împins în faţă, ochii sunt întredeschişi dar săgetători, coada este dreaptă. Câinele îşi arată dinţii, latră şi mârâie ameninţător. Părul de pe spatele câinelui se ridică. Dacă suntem în preajma unui câine care arată aceste semne trebuie să ne îndepărtăm cu atenţie, fără să fugim. Nu trebuie să privim câinele în ochi sau să arătăm frică, ne retragem uşor într-un loc sigur”, scrie Mihail Grigore, pe animalutze.com.

Câinele dominant stă semeţ şi încrezător, dar şi uşor aplecat puţin în faţă. Ţine ochii larg deschişi şi se uită direct în ochii altui câine sau ai unui om. Are urechile ridicate şi alerte, iar părul de pe spate este zburlit.

„Nu e bine deloc să te uiţi în ochii animalului, să-i dai importanţă, pentru că este ca şi sfidatul unui om. Trebuie doar să-l urmăreşti cu coada ochiului, ca să poţi să-i observi mişcările. Dacă îl bagi în seamă cu privirea, el percepe gestul tău ca pe o provocare, ca o ripostă. Îl urmăreşti cu coada ochiului, îţi vezi mai departe de drum, sau baţi uşor în retragere, pentru ca el să nu simtă că îi pui viaţa în pericol. Nu e recomandat deloc să fugi, ci să ai mişcări line, pentru că dacă te întorci cu spatele şi alergi se ia toată haita după tine”, mai spune Nicu Aldea.

Câinele supus, care va încerca să pară mai mic, precum un căţeluş. Atunci când se apropie de un câine dominant, merge într-o parte, aplecându-se la pământ, cu coada jos şi entuziasmat.

Gesturile care exprimă subordonare sunt: capul culcat, corpul culcat, lăsarea altor câini să-şi aşeze bărbia pe umerii lui, ocolirea privirii altor câini, rostogolirea pe spate.

Atunci când animalul este mai mult decât supus, temător, atunci în comportamentul lui apar gesturi precum postura culcată, coada între picioare, plimbatul cozii lent, deliberat, ocolirea privirii, întoarcerea capului expunând albul ochilor şi pupilele dilatate.

”Un caine anxios stă într-o poziţie tensionată şi câteodată tremură. De obicei, un câine îngrijorat scoate un scâncet uşor sau geme. Coada este lăsată în jos şi poate fi îndoită. Un câine anxios poate reacţiona brusc la stimuli şi poate deveni înfricoşat sau chiar agresiv. În cazul în care cunoaştem câinele putem să încercăm să-i distragem atenţia către ceva mai plăcut”, explică Mihail Grigore, pentru aceeași sursă.

Câinele încrezător, sigur pe sine, stă drept cu capul sus, are urechile atente şi ochii larg deschişi. Gura o ţine puţindeschisă dar relaxată. Leagănă uşor coada, o încolăceşte puţin sau o lasă într-o poziţie relaxată.

Atunci când sunt fericiţi, câinii arată aceleaşi semne ca şi cei încrezatori. În plus, dau din coadă şi câteodată îşi ţin gura deschisă mai larg sau chiar gâfâie uşor. Câinele vesel este şi mai prietenos decât cel încrezător şi nu arată niciun semn de anxietate.

Urechile unui câine jucăuş sunt drepte, ochii sunt strălucitori şi coada se leagană cu rapiditate. De multe ori, stă cu picioarele din faţă întinse, capul aplecat în faţă şi spatele ridicat şi agitat.

Poziţia este o invitaţie la joacă. Patrupedul îşi va exprima dorinţa de a se juca ridicându-şi laba din faţă sau făcând un gest asemenea reverenţei, care este însoţit de lătrat, pentru a atrage atentia. E posibil să şi sară ori să se agite plin de veselie.

Un câine docil îşi ţine capul în jos, urechile sunt lăsate iar privirea este ferită. Coada este lăsată jos şi se poate mişca uşor dar nu este fermă.

 

Etichete: