Categories: Lumea animalelor

Lobby pentru vacile pitice

Perioadele de canicula din ce in ce mai frecvente, lipsa furajelor si amenintarea mereu prezenta a secetei ii obliga pe multi fermieri indieni din zona Anantapur, statul Kerala (sudul Indiei), sa-si vanda vitele la preturi de nimic, pe cand expertii in zootehnie sustin ca solutia se afla insa la indemana oricui: vacile pitice care suporta bine caldura, conform unui material publicat de Reuters.

„Este o catastrofa in adevaratul sens al cuvantului”, sustine Ananthakrishnan Kannappan, intermediar de vanzari de vite din regiunea Anantapur. „Este pentru prima data cand, din cauza lipsei de apa si de furaje, fermierii se intrec in a-si vinde vitele la preturi de dumping”, a adaugat el.

O echipa de cercetatori de la Universitatea de Stiinte Veterinare din Kerala ii incurajeaza pe fermierii afectati sa treaca la vitele din rasele pitice Vechur şi Kasargod, doua varietati locale, care sunt usor de crescut, rezistente la boli si, cel mai important, care suporta mai usor temperaturile ridicate.

„Vitele obisnuite pot sa lesine sau chiar sa moara in zilele de vara caniculare si cu o mare umiditate atmosferică”, sustine E.M. Muhammed, expert in reproducerea animalelor si in genetica de la universitatea mentionata. Insa vacile pitice dispun de o „gena termometru” care le permite sa tolereze mai bine temperaturile ridicate. Aceste vaci au devenit din ce in ce mai apreciate de fermieri pentru ca mananca mai putin si au nevoie de mai putina apa decat vitele obisnuite sau decat vitele hibride rezultate din incrucisarile dintre rasele pitice si rasele de dimensiuni normale. Iar una sau doua vaci pitice pot asigura necesarul de lapte pentru membrii unei gospodarii.

Vacile pitice sunt si mult mai rezistente la mastita, boala infectioasa care consta in inflamarea glandei mamare. Conform unui studiu realizat în exclusivitate pe vite pitice, in cursul anului 2012 nu s-a inregistrat niciun caz grav de mastita in randul acestor cornute.

Fermierii ezita totusi sa adopte in masa vacile pitice pentru ca acestea au un randament de lapte mult mai mic decat vacile hibride, in condiţiile in care costurile de achizitie sunt similare.

„Sunt ingrijorat din punct de vedere comercial. Pentru a produce 10 litri de lapte este nevoie de cel putin patru vite Vechur”, sustine un fermier, citat de Reuters.

Laptele vacilor pitice se vinde insa la preturi de pana la trei ori mai mari. „Desi laptele vacilor pitice este mai scump, multi oameni, in special cei mai bogati, il prefera pentru ca este mai nutritiv decat laptele obisnuit”, a declarat Basha Balakrishnan, fericita posesoare a unei vaci pitice Vechur – inregistrata in Cartea Recordurilor Guinness drept cea mai mica vaca din lume – cu o inaltime de doar 61 de centimetri.

 

Recent Posts

Cum poți ajuta un câine fără stăpân? Unde poți apela dacă vezi câini fără stăpân pe stradă?

În fața unei întâlniri cu un câine fără stăpân, ASPA (Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția…

15 minute ago

Importanța vaccinării la câini și pisici: schema de vaccinare recomandată de medicul veterinar. Cele mai frecvente boli care afectează câinii şi pisicile nevaccinate

Schema de vaccinare.Vaccinarea câinilor și pisicilor este esențială pentru menținerea sănătății lor și pentru prevenirea…

o oră ago

Ce spune alegerea animalului tău de companie despre caracterul tău

Ați auzit vreodată că animalele de companie și stăpânii lor sunt la fel? Cu siguranță…

2 ore ago

9 rase de câini care se înțeleg perfect cu pisicile. O galerie foto absolut adorabilă

Atenție, atenție! Acum nu mai trebuie să te definești ca o „persoană iubitoare de pisică”…

21 de ore ago

Cățelul tău știe când cineva este rău cu tine și își amintește de asta

Un câine este cu siguranță cel mai bun prieten al omului. Este iubitor, amuzant și…

23 de ore ago