Din cuprinsul articolului
Lucruri esențiale pentru creșterea pisicii pe care trebuie să le știi. Dacă ai o pisică, probabil că știi deja multe despre acest animăluț fascinant, care dă o valență apare existenței tuturor membrilor familiei casei în care se află și pe care o însuflețește. Ei bine, mulți dintre noi constată în timp că nu este tocmai așa.
Pisicile sunt animale fascinante, pe care chiar și cercetătorii continuă să le studieze și să descopere cu mare surprindere că sunt complexe, au nevoi diverse, comparabile adesea cu ale unui om și dispun de o inteligență aparte, dar au totodată și o inteligență emoțională foarte bine dezvoltată, chiar din primele zile de viață.
Având un astfel de cumul de însușiri și caracteristici, e lesne de înțeles că trebuie să abordăm anumite strategii cu pisica noastră de companie, trebuie să venim în întâmpinarea nevoilor ei și să îi oferim mediul prielnic în care să crească și unde să fie capabilă să întoarcă înapoi iubirea, afecțiunea și atenția primite de la familie.
Lucruri esențiale pentru creșterea pisicii și o relație armonioasă
Pentru a realiza, deci, o conexiune atât de profundă cu animalul tău de companie și pentru a nu te mai plânge ba că îți zgârie mobila, ba că nu folosește litiera, ba că ți-a distrus perdelele, ține cont de aceste recomandări venite de la specialiști, inclusiv medici veterinari, și ai grijă să le respecți în relația cu animăluțul tău.
Acestea sunt lucrurile esențiale pe care trebuie să le știi despre creșterea pisicii
1. Hrana pisicilor e esențială pentru dezvoltarea lor armonioasă
Din perspectiva hranei, pisicile se aseamănă unor bebeluși. Organismul lor, dar și blana, reflectă imediat o eventuală malnutriție, deci dacă vrei un animăluț sănătos, cu blană lucioasă, energic și plin de viață, alege cea mai bună hrană pentru pisici.
2. Pisicile trebuie să fie stimulate mental
Pisicile dispun de o inteligență care trebuie antrenată. Ele simt că au nevoie de provocări, iar instinctul lor de mic vânător nu s-a pierdut pe parcursul evoluției speciilor, motiv pentru care el există acolo undeva în străfundul conștiinței sale și trebuie stimulat. Oferă pisicii spații de joacă complexe, ce îi permit să se simtă captivată de provocare, o ajută să-și consume energia. Creați zone special concepute pentru a fi zgâriate, așa că lucrurile tale vor supraviețui mult timp neatinse.
3. Litiera trebuie aleasă și poziționată cu mare grijă
Nu e nevoie doar să cumperi o litieră și să o pui într-un colț, iar din acel moment să te aștepți ca pisica ta să o folosească ca la carte. Litiera trebuie aleasă cu mare grijă, în sensul în care să nu fie prea adâncă, fiindcă există riscul să nu fie folosită, fiind un element ce ar putea intimida, cred specialiștii. Pe de altă parte, pisicile preferă să folosească litiera dacă aceasta e așezată într-o zonă cu trafic mai slab, adică nu în camera în care tu și ceilalți membrii ai familiei petreceți majoritatea timpului, fiindcă, din nou, se va simți descurajată. De altfel, litiera nu are ce să caute lângă vasul cu apă sau cel cu hrană.
4. Apă proaspătă în permanență
Pisicile se dau în vânt să aibă mereu, la îndemână sau mai bine zis, chiar sub boticul lor, un bol de apă, de dimensiuni medii. Apa să fie schimbată zilnic, mereu proaspătă. Chiar dacă știm că pisicilor nu prea le place apa, în realitate ele o folosesc pentru a se curăța cu limba, dar mai ales ca sursă de hidratare, la fel ca noi. E ideal ca bolul de apă să fie poziționat în zona celui cu hrană, dar nu foarte aproape unul de altul.
În cele din urmă, dincolo de aceste nevoi fizice ale animăluțului tău, nu uita că el, la fel ca tine, are nevoie de atenție, de timp și de afecțiune. Indiferent unde așezi bolul cu mâncare, asigură-te că-l oferi cu drag și împreună cu o mângâiere.