Din cuprinsul articolului
Lucruri interesante despre elefanți pe care nu le știai. Elefanții comunică folosind diferite tipuri de sunete, adesea asemănătoare cu trâmbițele lor. Emit aceste sunete în situații de emoție, stres sau agresiune, cu o audibilitate de până la 6 mile.
Femelele pot avea pui sub vârsta de 50 de ani și obișnuiesc să aibă un nou pui la fiecare doi până la patru ani, în general, nașterea unui singur pui fiind mai frecventă decât nașterea de gemeni.
Lucruri interesante despre elefanți pe care nu le știai
Pielea unui elefant este extrem de sensibilă și poate simți chiar și atingerea unei păsări mici sau a unei muște care aterizează pe ea.
Deși colții lor sunt adesea motivul principal pentru uciderea lor în masă de către braconieri, acești colți sunt făcuți din dentină, un țesut osos, și nu au proprietăți speciale legate de fildeș.
Chiar dacă portbagajul unui elefant este imens, acesta poate fi surprinzător de agil, capabil să ridice obiecte foarte mici, precum boabe de orez sau crenguțe mici.
Poveștile despre elefanții africani care se îmbată cu fructul alcoolic al marulei sunt pură ficțiune. Chiar și dacă ar mânca aceste fructe, le-ar fi nevoie de aproximativ 1400 de bucăți pentru a se simți beți.
Nou-născuții elefanți pot să stea rapid pe labele lor. Deși se nasc orbi și au o greutate de aproximativ 260 de lire sterline.
Elefanții au fost folosiți de oameni pentru muncă de-a lungul istoriei, dar adesea au fost abuzați. Uneori, au fost chiar implicați în războaie, fiind considerați arme de război formidabile.
Un aspect interesant este că elefanții au o memorie excelentă, ceea ce poate fi util pentru navigarea pe terenuri extinse pe termen lung.
Speranța medie de viață a elefanților este de aproximativ 45-65 de ani, cu cel mai în vârstă elefant înregistrat, Lin Wang, care a trăit până la 86 de ani.
Aceste creaturi iubesc apa și sunt foarte bune înotători, bucurându-se de a se scufunda și de a se juca cu valurile, ceea ce ajută la relaxarea articulațiilor lor masive.
Similar cu copiii umani, elefanții și alte specii precum gorilele, cucii și delfinii pot recunoaște propria imagine în oglindă.
Elefanții au emoții puternice
Elefanții sunt capabili de emoții profunde, inclusiv de tristețe, durere și chiar de plâns, și își pot aminti și plânge pentru cei dragi chiar și mulți ani după moartea lor.
Cele mai apropiate rude vii ale elefanților sunt gyraxes și domani.
Contrar miturilor, elefanții nu se tem de șoareci, ci sunt în schimb speriați de furnici și albine. Fermierii africani folosesc stupi cu albine pentru a proteja culturile de elefanții dăunători.
Elefanții se pot mișca înainte și înapoi, dar nu pot sări, trotineta sau galopa, datorită greutății lor masive.
Elefanții sunt cu siguranță gigantici pe pământ, dar în comparație cu balenele, sunt mai mici. O limbă de balenă albastră poate depăși uneori greutatea unui adult.
Un alt fapt interesant este că elefanții pot detecta semnale seismice cu ajutorul celulelor senzoriale din picioarele lor.
Pentru protejarea pielii lor sensibile de radiațiile ultraviolete și mușcăturile de insecte. Elefanții folosesc nămol și murdărie în loc de protecție solară.
Corpul unui elefant adult conține peste treizeci și nouă de mii de mușchi
Elefanții sunt mâncători lacomi și pot consuma până la 600 de kilograme de alimente pe zi, petrecând aproximativ 16 ore pe zi mâncând.
Atunci când comunică între ei, elefanții folosesc atingerea, mângâindu-și și îmbrățișându-și trunchiurile. Masculii mai în vârstă pot folosi și urechile și picioarele pentru a disciplina elefanții mai tineri.
Elefanții au dinți polifiodonți, ceea ce înseamnă că dinții lor cresc continuu pe parcursul vieții. Spre deosebire de majoritatea mamiferelor care cresc un singur set de dinți adulți.
Corpul unui elefant adult conține peste treizeci și nouă de mii de mușchi.
Cel mai mare elefant înregistrat avea o greutate de 26.000 de lire sterline și o înălțime de 13 picioare.
Femelele elefant trec printr-o perioadă de gestație care este cea mai lungă dintre toate mamiferele, durând 22 de luni, conform rum.animalefans.com.