Din cuprinsul articolului
Rolul petelor albe de pe spatele unui pui de căprioară nu este unul doar estetic, ci este mai mult de atât. Ele ajută căpriorii să se camufleze, ajută puii de căprioară lipsiți de apărare să rămână în siguranță în primele lor zile pe Pământ.
Fără forța sau mărimea necesară pentru a fugi de un prădător, cea mai bună șansă de supraviețuire a unui pui de căprioară nou-născut este pur și simplu să se confunde cu peisajul.
Pe măsură ce animalele cresc petele dispar
Atunci când vezi un pui de căprioară ghemuit printre frunze fără un însoțitor la vedere, este greu de imaginat o creatură mai vulnerabilă. Dar această singurătate este de fapt o altă strategie de protecție. În primele câteva săptămâni de viață ale unui pui, mama sa reapare în general doar pentru a-l hrăni sau pentru a-l conduce la un nou adăpost.
Si acest lucru, deoarece căprioarele mature sunt mai ușor de văzut și de mirosit decât puii lor, absența unei căprioare ajută la reducerea riscului de a atrage un prădător direct la puiul ei, întrucât puii de căprioară nu au un miros specific, ceea ce îi face mai greu de identificat de către prădători.
Odată ce un căprior este capabil să fugă de pericol la fel de repede ca mama sa, abia atunci încep să petreacă mai mult timp împreună.
Când își pierde un pui de căprioară petele?
Nu există un termen limită precis pentru dispariția petelor, dar majoritatea informațiilor prezintă că acest proces are loc de obicei când un pui are în jur de trei sau patru luni. Există însă unele specii de cerbi care nu-și pierd niciodată petele, cum ar fi cerbul ghem, cerbul chital (sau axis) și cerbul sika potrivit mentalfloss.com.
Toți puii de căprioară au pete?
Deși există excepții de la orice regulă, cei mai mulți pui de căprioară se nasc cu pete. Chiar și elanii, care fac parte din familia cerbilor, se nasc cu pete albe.