Din cuprinsul articolului
Lumea se confruntă cu o altă gravă amenințare, potrivit unui studiu care arată că în ultimele trei decenii, un număr uriaș de țestoase marine au fost braconate, numărul lor ridicându-se la peste 1,1 milioane.
Animalele, în special speciile pe cale de dispariție și amenințate, sunt adesea exploatate și vândute pentru pielea lor sau folosite ca medicamente, afrodiziace, curiozități, hrană și artefacte spirituale, potrivit Eurek Alert.
Cercetătorii spun că cererea de bunuri de lux stimulează comerțul mondial cu broaște țestoase verzi și broaște țestoase de mare, ceea ce sporește numărul de solicitări pentru o mai bună protecție.
Broaștele țestoase Hawksbill, aflate în pericol critic de dispariție, care sunt apreciate pentru carapacea lor frumoasă, sunt una dintre cele două specii care reprezintă 95% din comerțul ilegal.
Peste 1,1 milioane de broaște țestoase marine au fost ucise ilegal în ultimii 30 de ani, potrivit unor noi date.
În fiecare an al ultimului deceniu au fost ucise zeci de mii de țestoase
Lumea se confruntă cu o altă gravă amenințare care afectează biodiversitatea faunei sălbatice, fiind vorba de uciderea și traficul ilegal de animale și plante, iar în pofida legilor care protejează țestoasele, oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Arizona, estimează că aproximativ 44.000 din 65 de țări au fost ucise și exploatate ilegal în fiecare an în ultimul deceniu.
Jesse Senko, profesor asistent de cercetare la Universitatea de Stat din Arizona și unul dintre autorii principali ai studiului, a declarat: „Cifrele sunt foarte mari și aproape sigur sunt insuficient reprezentate cu câteva zeci de ori mai puțin, deoarece este foarte greu de evaluat orice tip de activitate ilegală”.
Țestoasele marine sunt vânate pentru hrană, pentru a fi folosite în medicina tradițională și pentru a fi vândute ca artefacte, obiecte de decor sau bijuterii.
Vânătoarea și traficul de broaște țestoase fac parte dintr-o piață globală ilegală de animale sălbatice în valoare de 23 de miliarde de dolari (20 de miliarde de lire sterline) pe an, potrivit ONU.
Pentru a stabili amploarea vânătorii ilegale de broaște țestoase, cercetătorii au analizat peste 209 articole diferite din reviste de specialitate, rapoarte media arhivate, chestionare și rapoarte ale organizațiilor de conservare.
Aceștia au analizat toate broaștele țestoase întregi sau subprodusele de broască țestoasă – capete, cozi, carapace – care au fost ucise ilegal, inclusiv cele care au fost apoi traficate sau au încercat să fie traficate peste granițe.
Studiul a identificat aproape 43.000 de broaște țestoase care au fost traficate între 1990 și 2010, dar aceasta este probabil o subestimare uriașă, a spus Senko.
Asia de Sud-Est și Madagascar sunt cele mai afectate de acest comerț ilegal cu broaște
Asia de Sud-Est și Madagascar sunt cele mai afectate de vânătoarea de broaște țestoase marine, potrivit raportului publicat în revista Global Change Biology.
Potrivit raportului, Vietnamul este locul de unde pornește adesea traficul ilegal de broaște țestoase de mare, iar China și Japonia sunt cele mai populare piețe pentru produsele ilegale din broaște țestoase.
Țările în curs de dezvoltare vor continua să furnizeze țestoase atât timp cât țările cu venituri mai mari vor continua să le ceară ca bunuri de lux, a declarat Senko. „În mai multe culturi, a avea o broască țestoasă împăiată în casă poate fi un simbol al statutului”, a spus el.
Aproximativ 95% dintre broaștele țestoase braconate provin din două specii principale: broaștele țestoase verzi și broaștele țestoase cu cioc.
„Țestoasa verde este considerată cea mai delicioasă – este cea care are carnea, acea pulpă, pe care oamenii o mănâncă cel mai mult”, a declarat Roderic Mast, președintele Oceanic Society, care nu a fost implicat în studiu. Broasca țestoasă este apreciată pentru carapacea sa frumoasă, a spus el.
Aceste specii sunt listate ca fiind pe cale de dispariție și, respectiv, pe cale de dispariție critică, dar, în zonele vizate, a spus Senko, existau populații relativ mari și stabile. Acest lucru înseamnă că efectul traficului ilegal este oarecum limitat.
Potrivit raportului, exploatarea ilegală este în scădere
O altă constatare mai pozitivă a raportului este calculul potrivit căruia exploatarea ilegală a țestoaselor marine a scăzut cu 28% în ultimii 10 ani. Cercetătorii studiului consideră că acest declin se datorează creșterii protecției legale.
„Mă bucur să văd că s-a diminuat. Dar nu mă aștept ca vânătoarea de broaște țestoase să dispară vreodată în totalitate”, a spus Mast.
Potrivit lui Senko, aceste noi date despre ce țestoase sunt vizate și unde sunt vizate ar putea ajuta la stabilirea modului în care conservaționiștii și legislatorii ar trebui să acționeze pentru a proteja populațiile de țestoase marine în viitor.
„Trebuie să ne uităm cu adevărat la factorii socio-economici și culturali care stau la baza acestei capturi ilegale”, a spus el.
„Pentru că, atâta timp cât există cerere din partea țărilor mai bogate, țările mai sărace vor umple această cerere cu oferta de broaște țestoase.”