Lumea animalelor

Lupul roșu, cel mai rar canin din lume. Este o specie extrem de vulnerabilă. Salvarea lui se confruntă cu piedici majore

Lupul roșu, cel mai rar canin din lume este o specie extrem de vulnerabilă, întrucât se află într-un pericol major de dispariție, iar salvarea lui este din ce în ce mai greu de realizat, în pofida presiunilor care se fac pentru ca această specie pe cale de dispariție să fie salvată.

La începutul anului 2022, un total de 10 lupi roșii au fost eliberați din captivitate în refugii pentru animale sălbatice din estul Carolinei de Nord, ca parte a unei accelerări impuse de instanță a programului de recuperare de lungă durată al Serviciului pentru Pescuit și Faună Sălbatică, care vizează refacerea acestor animale aflate în pericol critic de dispariție.

Însă rezultatul nu a fost cel scontat, întrucât nouă din cei 10 lupi roșii eliberați în acest an sunt fie morți, fie s-au întors în captivitate. Dar mulți continuă să facă presiuni pentru a salva această specie pe cale de dispariție.

Aceasta a avut loc după luni de planificare atentă și colaborare între grădinile zoologice, sanctuarele de animale sălbatice și biologii care gestionează recuperarea lupului roșu.

În captivitate, lupii sunt ținuți în medii care le imită pe cele sălbatice

Înainte de a fi eliberați din captivitate, lupii roșii sunt educați să supraviețuiască și să se adapteze  viitoarelor medii sălbatice prin faptul că sunt ținuți în zone care imită mediul sălbatic, pentru a le îmbunătăți șansele de supraviețuire.

În total, trei perechi de reproducere și o haită de cinci lupi roșii au fost eliberate în Alligator River și Pocosin Lakes National Wildlife Refuges, după ce au petrecut mai întâi câteva săptămâni în țarcuri de aclimatizare izolate din zonă.

Eliberările au dublat numărul de lupi roșii

Una dintre perechi a fost o femelă sălbatică plasată cu un mascul născut în captivitate în speranța că s-ar putea lega ca parteneri. Eliberările aproape că au dublat numărul de lupi roșii cunoscuți în peisaj, ajungând la aproximativ 20.

Primii lor pași timizi în sălbăticie au fost surprinși de camerele de luat vederi pentru ca lumea să vadă – și au fost considerați de grupurile de conservare a naturii ca fiind un „nou început” pentru Programul de recuperare a lupilor roșii, care, după decenii de creștere constantă, a cunoscut un declin în ultimii ani.

La scurt timp după aceea, un grup de șase pui de lupi roșii născuți în Refugiul Alligator River, primii născuți în sălbăticie în ultimii trei ani, a oferit un alt semn de speranță. Puii par să crească și să se dezvolte și au fost văzuți zburdând în pădurile și câmpurile din refugiu și urlând alături de părinții lor.

Dar încercarea de a recupera o specie de pe marginea extincției nu este lipsită de greutăți, așa cum știu prea bine cei implicați în acest proces – de fapt, în ultimul deceniu, lupul Americii a cunoscut momente dramatice, în timp ce „lupul Americii” se străduiește să recâștige un punct de sprijin într-o regiune în care odinioară era liber.

Lupul roșu, cel mai rar canin din lume este o specie extrem de vulnerabilă, dintre cei 10 lupi născuți în captivitate și eliberați anul acesta, șase sunt morți, iar trei au fost readuși în captivitate – o lovitură nefericită pentru program.

Este o reamintire a ideii conform căreia „conservarea este o provocare incredibilă”, spune Regina Mossotti, care ajută la conducerea programului de conservare a lupului roșu al Asociației grădinilor zoologice și acvariilor.

Anul acesta s-au împlinit 35 de ani de la reintroducerea inițială a lupilor roșii

La 13 septembrie s-au împlinit 35 de ani de la reintroducerea inițială a lupilor roșii, în cadrul căreia opt canide născute în captivitate au fost eliberate în Carolina de Nord ca un experiment inedit de „resălbăticire” a unui prădător autohton declarat oficial dispărut.

După un început accidentat, pe măsură ce biologii de pe teren au învățat mai multe despre comportamentul lupilor roșii în sălbăticie și au dezvoltat strategii inovatoare de gestionare a recuperării lor, populația a crescut, atingând un vârf în 2012 cu peste 100 de animale în numeroase haite și rămânând stabilă pentru încă câțiva ani.

Dar invadarea coioților în regiune a dus la creșterea numărului de decese prin împușcare – lupii roșii tineri pot semăna foarte mult cu coioții ca mărime și culoare, iar numeroși tineri au cutreierat peisajul în timpul sezonului de vânătoare de căprioare.

Restricțiile care au urmat, reacțiile de respingere din partea localnicilor, numărul tot mai mare de decese și reducerea forțată a strategiilor de gestionare de succes au contribuit la scăderea populației de lupi roșii.

Trei dintre cei 10 lupi roșii eliberați în acest an au fost uciși prin împușcare – principala cauză de deces a lupilor roșii. Aceste incidente sunt în prezent investigate de către forțele de ordine.

Nu a existat nicio urmărire penală pentru braconajul lupilor roșii în ultimii zeci de ani

Nu a existat nicio urmărire penală pentru braconajul lupilor roșii în peste 20 de ani, în ciuda sutelor de împușcături. Lupii roșii sunt animale protejate la nivel federal în SUA, iar uciderea unuia ar putea fi pedepsită cu amenzi mari.

Motivele sunt complexe și frustrante pentru unii ecologiști care cred că o aplicare mai fermă a legii ar putea descuraja braconierii și ar ajuta specia să revină.

Cel puțin doi au murit din cauza unor presupuse lovituri de vehicule, iar altul din cauze necunoscute. Alți trei au fost readuși în captivitate după ce s-au comportat într-un mod care a dus la „îndoieli cu privire la potențialul lor de a supraviețui în sălbăticie”, inclusiv „apropierea de oameni și de dezvoltare… în ciuda eforturilor repetate de descurajare”.

Nu se știe unde se află ultimul lup, deoarece zgarda sa de urmărire GPS nu mai funcționează, și se crede că este mort.

„În timp ce eliberarea lupilor roșii captivi în ultimii doi ani nu a avut nivelul de succes pe care îl urmărim, au avut loc pași pozitivi spre creșterea populației sălbatice prin acțiuni de gestionare”, a declarat Joe Madison, biologul Fish and Wildlife Service care gestionează lupii roșii în Carolina de Nord, într-o declarație trimisă prin e-mail.

„Acestea servesc ca elemente de construcție în timp ce încorporăm lecțiile învățate și lucrăm la acțiuni care vor crește probabilitatea de succes și vor crește numărul de perechi de lupi roșii care se reproduc în populație.”

 

 

Recent Posts

Primul animal pe care îl vezi în această ilustrație îți va defini personalitatea!

Fiecare dintre noi are anumite trăsături de caracter care dezvăluie cine suntem cu adevărat. Unii…

o zi ago

Ce rase de câini să alegi în funcție de semnul tău astrologic?!

Cumpărarea și alegerea  unei rase de câine este extrem de importantă! Vei trăi cu câinele…

o zi ago

Știați că prietenii noștri blănoși înțeleg când le spunem „Te iubesc”?

De câte ori pe zi îi spui câinelui tău „te iubesc”? Un nou studiu a…

o zi ago

Acestea sunt cele mai greu de dresat rase de câini: este cățelul tău una dintre ele?

Este prietenul tău blănos una dintre rasele de câini care sunt aproape imposibil de dresat?!…

o zi ago

Motivul pentru care delfinii își „zâmbesc” unul altuia atunci când se joacă. Rezultatele studiului te vor suprinde!

Pentru oameni, afișarea unui zâmbet este o modalitate ușoară de a evita neînțelegerile. Și, conform…

2 zile ago

O specie de șarpe cu mulți dinți, recent descoperită, poartă numele lui Leonardo DiCaprio

Leonardo DiCaprio are acum o nouă specie de șarpe numită în onoarea sa! Cercetătorii au…

2 zile ago

Parteneri

  • INFOACTUAL

  • INFOACTUAL